Å håndtere hårballer

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Nesten alle katteeiere har sett en hårball eller hørt den urovekkende lyden av katten som forsøker å hoste opp en. Hårballer er enkle å gjenkjenne da de består av sylinderformede (tubeformede) hårmasse. Noen ganger kan hårballen komme sammen med galle eller matpartikler.

Hårballer oppstår i kattens mage og består av hår katten har svelget når den vasker seg. Katter klarer ikke å spytte ut håret ettersom tungen deres har hundrevis av små bakoverpekende tagger. Disse taggene gjør det umulig for katten å skyve håret ut fra munnen.

Opphopning

Vanligvis er ikke det å svelge hår noe problem for katter, men enkelte ganger vil mengden hår bygge seg opp inne i magen og danne en hårball. Langhårete raser er spesielt utsatt for dette. Hvis din katt tidvis hoster opp en hårball, er ikke det noe å bekymre seg for. Men dersom den får dem regelmessig eller ser ut til å ha alvorlige problemer med dem, bør du snakke med dyrlegen.

Problemer

Hårballer kan skape problemer dersom de hardner til inne i magen og katten ikke klarer å få den ut. Tegn på at din katt kan ha hårballproblemer inkluderer:

 • forstoppelse
 • hard avføring med tegn til hår
 • hoster eller hiver etter pusten etter å ha spist
 • manglende interesse for mat

Forebygging 

Det beste du kan gjøre for å forhindre hårballdannelse er å stelle katten din regelmessig. Med langhårete raser er dette en nødvendighet. Å børste katten din vil fjerne dødt hår fra pelsen, noe som minsker risikoen for at den svelger løshår.

Mange katter elsker å bli børstet, så dette er en utmerket anledning til å bygge bånd med katten din. Vær ekstra påpasselig med børstingen om våren når katten din mister vinterpelsen.

Det finnes også ting du kan gjøre i tillegg til børsting. For eksempel finnes det mange forskjellige anti-hårballfôr eller tilskudd som kan være til hjelp.

Disse vil gjøre det enklere for katten din å la hårene passere gjennom kroppen som en del av fordøyelsen. Snakk med dyrlegen din, han eller hun vil kunne anbefale den beste løsningen for deg.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • Kastrert/sterilisert katt, KATTUNGER (inntil 1 år), LITE AKTIV OG ANLEGG FOR OVERVEKT, VOKSNE KATTER (1-7 år)