Å vende seg til å gå i bånd

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å gå i bånd

Selv om det vil ta noen uker før du kan ta med valpen ut i bånd (før vaksinen skal du bære valpen for å unngå smittefare), kan du lære den til å bli vant med halsbåndet etter at den har hatt et par dager til å finne seg til rette i det nye hjemmet sitt.

 

Hva slags halsbånd?

Valpens første halsbånd skal være utstyrt med en spenne, og absolutt ikke være en lenke eller et strupehalsbånd. Når du setter det på, skal det være plass til to fingre mellom halsbåndet og halsen.

 

Når skal det settes på?

Velg et tidspunkt når noe valpen skal til å oppleve noe fornøyelig, for eksempel et måltid, en lek eller en luftetur. I begynnelsen skal du være forberedt på å at den vil prøve å kvitte seg med halsbåndet ved å klø på det. Ignorer denne atferden, og ros den når den stanser. Etter litt tid skal du rette dens oppmerksomhet mot noe annet fornøyelig, ta av halsbåndet og sette det på igjen senere.

 

Tilvenning til halsbåndet

Det vil som regel ta et par dager før valpen blir vant til å ha på seg halsbåndet. Når den begynner å overse det, kan du la det sitte på hele tiden. Det er imidlertid to ting du skal huske på i denne sammenheng. For det første vil valpen nesten garantert vokse med voldsom fart, så halsbåndet må sjekkes hver dag for å sørge for at det ikke sitter for stramt rundt halsen. For det andre kan valpen din lett komme bort i løpet av de første ukene, så det er viktig at du fester et identifikasjonsmerke på halsbåndet. I følge politivedtektene i kommunene skal hunder være utstyrt med halsbånd med navn, adresse og telefonnummer til eieren eller være lovlig merket på annen måte. ID-merking er påkrevd ved utstillinger og utenlandsreiser.

Senere, når valpen er vant til å bli håndtert, skal du gradvis venne den til å kontrolleres med halsbåndet. Hold kroppen dens med en hånd for å forhindre den i å stikke av og sno fingrene inn i halsbåndet. Ikke ta notis av at den vrir på seg, men gi den belønning når den roer seg ned. Ved å beherske den varsomt på denne måten, vil valpen lære å akseptere at den ikke kan komme seg vekk når den holdes i halsbåndet.

 

Tid for å sette på båndet

Når valpen er vant til å bli behersket med halsbåndet, kan du sette på et bånd. For å venne valpen til følelsen av båndet, kan du la den trekke det etter seg mens dere leker. Plukk opp båndet av og til og hold deg i ro mens du holder i båndet. Dermed vil valpen lære at den ikke kan gå hvor den vil når den er i  bånd fordi den er festet til deg. Så snart valpen godtar at den er behersket, skal du gi den masse ros og slippe den løs igjen.

 

Identifikasjon av valpen

Som nevnt tidligere skal hunder i følge politivedtektene være utstyrt med halsbånd med navn, adresse og telefonnummer til eieren. ID-merking er også påkrevd ved utstillinger og utenlandsreiser. Det er imidlertid også andre ting du kan gjøre for å sørge for at du får valpen trygt hjem igjen hvis den skulle komme bort.

Tatovering og innsetting av mikrobrikke: Noen hundeeiere velger å få hunden sin tatovert, vanligvis på innsiden av bakbenet eller øret, men i dag betraktes innsetting av mikrobrikke som den beste metoden for å knytte hunden permanent til eieren. Derfor er oppdrettere som vil registrere sine renrasede hunder i Norsk Kennel Klubb pålagt å merke alle sine valper med mikrobrikke før overlevering til ny eier. Dette vil gjøre det langt mer sannsynlig å få hunden trygt hjem igjen hvis den skulle komme bort, stikke av eller bli stjålet.

De fleste valper kan utstyres med en mikrobrikke når de er åtte til tolv uker gamle. Den mikroskopiske "brikken" kan implanteres smertefritt under valpens hud. Brikken vil normalt ikke flytte på seg og synes ikke, men kan avleses av en skanner. Valpens mikrobrikke har sin egen unike kode som, sammen med kontaktopplysningene dine, er oppført i en nasjonal database.

Hvis du ønsker å finne ut mer om innsetting av mikrobrikker, kan veterinæren gi deg informasjon om dette.

 

Hvis valpen kommer bort

Tanken på å miste den nye valpen er utenkelig, men det er bedre å se for seg det utenkelige enn å være dårlig forberedt. Det er selvfølgelig forferdelig stressende og opprørende hvis hunden kommer bort, men selv en hund som tas hånd om på beste måte kan stikke av eller bli stjålet. Hjemmekjære hunder er spesielt utsatte siden de ikke vil ha like god kjennskap til lokalområdet. 

Relaterte artikler

Relaterte produkter