Kattebæsj: En omfattende veiledning

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Som katteeier er det sikkert ikke favorittaktiviteten din å tømme kattedoen (men hvis det er det, kan du godt flytte inn hos oss!) Men visste du at det å sjekke kattebæsjen for å påse at den har normal farge og form, er en av de viktigste tingene du kan gjøre for å holde katten din frisk og sunn?

De fleste katter bæsjer minst én gang om dagen, og avføringen er en god pekepinn på kattens helse. Den kan fortelle deg om katten har en forstoppelse, har en underliggende sykdom, eller om den ikke tåler kattematen.

Ved å gjøre deg kjent med hvordan "fin bæsj" skal se ut, blir du i stand til å oppdage når kattens avføring ikke virker normal.

Sunn kontra usunn kattebæsj: Dette skal du se etter

Sunn bæsj er generelt sett føyelig (som modelleire: ikke for myk, ikke for hard) og sylinderformet. Dette regnes som selve gullstandarden for bæsj: Katten din har normal avføring. Sunn avføring er mørkebrun i farge, men ikke for mørk. Bæsj som ser svart ut, kan bety at det er blod i den. Bæsj som er for lys, kan også tyde på et alvorlig problem slik som leversykdom, da det kan være et tegn på full obstruksjon av gallegangen, sier PetWave.

Små, harde kuler med bæsj regnes som unormale og usunne, da de kan tyde på forstoppelse. Dette er et alvorlig problem for katter, da det kan være en indikasjon på problematiske helseproblemer som nevrologiske eller metabolske tilstander eller tykktarmsobstruksjon, bemerker International Cat Care. Ifølge Wag! kan det at katten har forstoppelse, også tyde på at den er dehydrert. Du bør definitivt ringe veterinæren hvis kattens avføring består av små, harde kuler.

En grå katt sover på kanten av en brun skinnsofa

Vær også obs på myk eller væskelignende avføring som ikke har noen tydelig form. Kattediaré kan ha en rekke årsaker, fra bakterielle infeksjoner til tarmparasitter eller fôrintoleranse. Hvis du ikke ser godt etter, kan du forveksle rennende avføring med urin. Påse at du alltid tar en god kikk på hva du plukker opp, eller bruk et par engangshansker for å teste konsistensen.

Ikke all uvanlig kattebæsj gir grunn til panikk, men det betyr at katten bør holdes under nøye oppsyn. Katten kan ha diaré en dag eller to etter at du har byttet fôr eller den har vært med på en stressende biltur, påpeker Cornell Feline Health Center. Dersom denne typen avføring vedvarer i mer enn to dager, eller følges av "manglende appettitt, apati eller oppkast", må du ta med deg katten til veterinæren umiddelbart, sier Cornells Dr. Richard Goldstein. Det er bedre å være på den sikre siden.

Ta prøver av kattens avføring

Ved hvert årlige veterinærbesøk kommer veterinæren til å be om en avføringsprøve, slik at laben kan teste den. Det er best å legge prøvene i godkjente plastbeholdere, som de kan gi deg på veterinærklinikken. Men du kan også sikre deg en beholder på klinikken før timen, eller kjøpe en på nettet eller i en dyrebutikk. Bare husk at: Laben trenger en fersk prøve, så det er viktig å ikke samle inn skatten fra kattedoen før den dagen du skal til veterinæren. Når du legger avføringen i den godkjente prøvebeholderen i plast, skal den om mulig settes i kjøleskapet. Pass på å skrive ned dato og klokkeslett for innsamling, slik at veterinærkontoret har nøyaktig informasjon.

Flere katter, flere kontroller

Hvis du har mer enn én katt, trenger du ikke nødvendigvis å samle inn en prøve fra hver katt, med mindre veterinæren ber deg spesifikt om dette. Men hvis du finner blodig avføring, må du nok holde kattedoen under oppsyn for å finne ut hvilken katt det er som kan ha et helseproblem. Om én katt er syk, kan det selvsagt hende at de andre også er det. Hvis du merker et alvorlig problem med én katt, kan du prøve å få den til å bruke sin egen kattedo, frem til du kan ta den med til veterinæren.

Tro det eller ei, men kattens avføring inneholder mye informasjon om helsen dens. Ved å innlemme en avføringssjekk i den daglige rutinen for vedlikehold av kattedoen, kan du bidra til å holde katten i toppform og gi den et rent, sunt miljø.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien er skribent, mamma og erfaren katteeier med to Russian Blue-katter som regjerer i huset. Du finner også tekstene hennes på Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om kjæledyr, svangerskap og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Katt Ung viksen med Kalkun

  Kastrert/sterilisert katt, KATTUNGER (inntil 1 år), LITE AKTIV OG ANLEGG FOR OVERVEKT, VOKSNE KATTER (1-7 år)
  Buy Now »