Pass på hunden din i varmen. Følgende tegn kan tyde på overoppheting.

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Historisk høye sommertemperaturer påvirker oss alle. Også våre firbente venner. Overoppheting hos hund er en alvorlig tilstand som skal tas meget alvorlig da den kan lede til livstruende heteslag om man ikke griper inn tidsnok. Kjenn derfor tegnene til overoppheting hos din hund. Vi gir deg de beste tipsene så din hund kan holde seg glad og avkjølt i sommervarmen.

Overoppheting og heteslag

Hunder kan ikke svette som oss mennesker for å bli kvitt overflødig kroppsvarme. De avkjøler seg ved å pese for å kjøle ned munn- og nesehule. Dessverre er dette ikke tilstrekkelig for å unngå overoppheting når det er meget varmt ute.

Overoppheting hos hund forekommer når kroppstemperaturen øker mer enn normaltemperaturen (rundt 39,5 grader ifølge PetMD.com). Stiger temperaturen videre mot 41 grader kan hunden få heteslag. Da vil organsystemer slutte å fungere normalt og hunden risikerer hjertestans.

Advarselstegn

Det er flere tegn på overoppheting i følge flere kilder. Overdreven pesing er ofte det første symptomet. Hunden kan også bli mindre oppmerksom enn normalt og ikke svare på en kjent kommando som vanlig. Er du i minste tvil skal du få din hund til et kjølig sted eller kjøle den ned på andre måter.

Ifølge American Kennel Club Canine Health Foundation vil en kraftig overopphetet hund kunne falle om, få slag eller kaste opp/få diare. Slimhinnene i munnen blir blå eller intens røde. Det er meget viktig å ta tak i overopphetingen før det har gått så langt. The Humane Society of the United States nevner også andre tegn til overoppheting som sløvt blikk, økt spyttproduksjon, rask puls, svimmelhet, manglende koordineringsevne, feber, sløvhet og bevisstløshet.

Særlig utsatte hunder

Alle hunder kan risikere å bli overopphetet men noen er mer utsatt enn andre: Hunder med tykk og lang pels, valper, eldre hunder, flatnesete hunder, overvektige hunder og hunder med respirasjonsproblemer eller hjertesykdom.

Meget aktive hunder og brukshunder er også i risikogruppen. Det er viktig å ikke presse dem for hardt i varmen og ha fokus på å gi dem mye vann og pauser i skyggen. Brukshunder er ofte mest fokusert på sin oppgave og mindre fokusert på at de er tørste og varme. Derfor er det viktig at du sørger for pauser, skygge og vann.

Omgivelsene spiller også en stor rolle. Høy luftfuktighet øker risikoen for overoppheting hos hund. Alle hunder risikerer heteslag om de ikke har mulighet for å oppsøke skygge eller et kjølig sted å oppholde seg på. Også derfor er det ekstremt viktig å ikke etterlate hunden i bilen, slev om bilen står i skyggen og vinduet er litt åpent.

Hva gør du om din hund er overopphetet?

Ved minste tegn på overoppheting skal du handle med det samme. Vetstreet anbefaler følgende:

 1. Få din hund raskest mulig til et kjølig sted som skygge eller innendørs om du har adgang til air condition eller ventilasjon.
 2. Mål hundens temperatur- er den over 41 grader bør du kontakte dyrlegen.
 3. Hvis du er i nærheten av vann kan du la hunden bade for å avkjøle seg. Hvis du ikke har en bademulighet i nærheten kan du bruke kalde, våte kluter eller håndklær. Plasser dem på hundens hals, armhuler eller mellom bakbenene. Du kan også kjøle ørene og potene med kaldt vann.
 4. Tilby hunden kaldt vann å drikke om den er bevisst. Ikke bruk tvang, vannet kan da komme i lungene. Om hunden ikke kan eller vil drikke kan du kjøle tungen med kaldt vann. Vær forsiktig med isbiter da for rask avkjøling kan få hunden til at gå i sjokk.
 5. Kontakt alltid dyrlege så fort som mulig.

Unngå at din hund blir overopphetet

Det er alltid best og naturlig å forebygge at din hund blir overopphetet. Begrens utendørsaktiviteter på særlig varme og/eller fuktige dager, tilby skygge og nok drikkevann og forlat aldri hunden i bilen. Selv med 20 grader ute i luften blir temperaturen i bilen fort 50 grader og mer i solen og det er livsfarlig for din hund.

White spaniel dog swimming in lake water.Om din hund har mye overskuddsenergi den bør bli av med kan dere ta en svømmetur eller leke under vannsprederen i hagen. En kjølevest kan også brukes. Langhårete hunder kan få en sommerklipp. Bare tenk på å ikke klippe for kort da hunden kan bli solbrent.

Ta de lange turene på tidlig morgen eller sen kveld når det er litt kjøligere ute. Husk at varm asfalt og annet fast underlag kan gi brannskader på poter. Ha gjerne med vann på turen og ta pauser. Ikke løp med hunden når det er riktig varmt ute.

Husk at din hund opplever varmen mye mer voldsomt enn du selv da den har en høyere kroppstemperatur og pels og ikke kan kvitte seg med overskuddsvarme like lett som vi kan.

Forfatter biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier og blogger fra Tulsa, Oklahoma.

 

Relaterte artikler

 • Hvordan matallergi kan påvirke hunden din

  Dogs running Lær om varseltegn, symptomer og behandlinger av matintoleranse og matallergier hos hunder og hvordan dette påvirker hunden din.
 • Hudproblemer hos hunder

  Dogs running Lær om varseltegnene, symptomene og behandlingene av allergisk dermatittsykdom og andre hudsykdommer hos hunder.
 • Er hunden din i god form?

  Dogs running Hvordan kan du vite om hunden din er overvektig? Først vil veterinæren din veie hunden din ved dens vanlige helsekontroller. Mellom kontrollene, legg hendene på hundens ribbein; er de vanskelige, eller til og med umulige, å føle? I så fall er hunden din sannsynligvis overvektig.
 • Følg med på hundens vekt

  Visste du at en hund som veier 15 % eller mer over sin ideelle vekt regnes som overvektig? Det tilsvarer bare 330 gram for en liten hund som en chihuahua, men over 7,5 kilo for en rottweiler.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>