Hvordan katter og barn leker trygt sammen

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter og barn kan være herlige venner. Men om barna ikke har lært å omgås katten riktig kan det bli en katastrofe. Katter har skarpe klør og anvender dem om de kjnner seg stresset eller truet. Og barn, spesielt de yngste, liker høye lyder og har mye fysisk energi, Noe som katter kan synes er både stressende og truende.

Men tro ikke at det betyr at dine barn og katter ikke passer sammen. I de rette omgivelser og rammer kan katten bli beste kameraten til barn.

Empati og tillit

Både katter og barn lærer når de leker med hverandre. På godt og vondt. Barn som har katt lærer medfølelse, empati og selvtillit ved å vise omsorg for dyr. Samtidig lærer katten å stole på barn og finne glede gjennom positiv adferd. På den andre siden kan uegnet omgang og lek lære katten å være redd og ikke like barn. Og om katten responderer med kloring og biting kan barnet utvikle angst for katt eller dyr generelt.

For å forhindre dette er det viktig å lære barn at katter ikke er leketøy. Uansett hvor søt katten er, er den et levende vesen med like mange følelser som resten av husholdet. Og selv om en katt kan bli redd for barn om de er for ivrige i leken så kan rolig lek på kattens premisser gjøre at den nyter selskapet med barna. Det er opptil barna å vise katten at den kan stole på dem og at de ikke vil den noe vondt.

Hvorfor katter klorer eller biter

Det er viktig å vite hvorfor katter klorer eller biter så man kan unngå slike situasjoner.

Selv om noen katter er grinete, temperamentsfulle eller bare rampete så bruker de ikke tenner eller klør uten en grunn. Føler seg katten truet, stresset eller forstyrret av noe rundt den kan den klore eller bite. Men noen ganger vil en ellers meget vennlig katt blir over-eksaltert av å jage etter en leke og kan da bite eller klore i ren jakt-stress.

Vær sikker på at katten viser tegn på at det er like før. Du kan forhindre bite- eller kloreepisoder gjennom å lære dine barn å lese katten og forstå hva den signaliserer. En piskende hale, ører som ligger flatt bakover, buet rygg, knurring og hvesing klare tegn på at det snart smeller. Da bør man avslutte leken og trekke seg unna!

Å lære barn å omgås katt handler mye om å unngå feil før de begås. Selvfølgelig må det også først vurderes om barna passer sammen med katten. Er det en katt med dårlig humør som før har bitt eller klort eller om barna er for små til å forstå å vise selvkontroll er det kanskje ikke en god idé å la dem leke med hverandre.

Men det finnes måter å skape trygge omgivelser for lek mellom katt og barn.

Å skape en trygg og rolig rammeBrown and white kitten playing with orange feather cat toy.

Se til at din katt kan komme seg unna om den blir lei av det som skjer. Vurder gjerne ett klatrestativ/tre som gjør at katten kan komme unna ivrige barn. Katter liker uansett å være i høyden og ha oversikt.

Lag regler

Når du snakker med dine barn om å leke med katten er det viktig at de forstår at de må være rolige og stille når de er sammen med katten. Skrik, rop, løp eller hopp er ikke tillat. Barna må også forstå at der ikke er lov å dra eller slå kattens pels, ører, hale eller værhår.

Og om katten løper bort og gjemmer seg får de ikke under noen omstendighet gå etter katten. Dette er ikke en gjemsel-lek men kattens måte å si ifra om at den har fått nok. Og det skal respekteres.

Introduser katt og barn langsomt for hverandre

Ved de første kontaktene skal barnet ligge eller sitte stille og la katten komme til dem. La katten snuse og venne seg til banna i sitt eget tempo. Trykker katten hode mot hånden er den klar for litt kos.

Kontroller hvordan barna håndterer og koser med katten

De yngste barna må vises hvordan de skal klappe en katt. Vis først hvordan det gjøres og hold så barnets hånd de første gangene. Klapp ryggen. Barna bør holde seg unna mer følsomme områder som hode eller buken. Noen katter blir overeksaltert når de klappes og kan da bite eller klore. Og ikke klapp buken med en gang selv om katten legger seg på rygg og viser seg fram. Klapper du da kan det fort blir kloring og biting om katten bare strekker seg og ikke inviterer til kos.

Eldre barn kan holde katten men de må vises hvordan katten skal løftes. Vis hvordan man holder en hånd under brystet og en rundt baken så katten kjenner seg trygg. Barn bør sitte eller stå stille når de holder katten. Og hold katten med ryggen opp så den føler seg trygg. Det kan være fristende å klø katten på ryggen når man holder den, men de fleste katter liker ikke det.

Katter liker lek like mye som barn. Med katter blir fortere trøtt på å leke og da kan det slå over i biting og kloring. Ikke lek for lenge ad gangen og slutt når katten begynner å vise tegn til misbehag eller trekker seg unna.

Engasjer katten med leketøy

Leketøy må ikke være sofistikerte. Bordtennis-baller, sammenkrøllet papir eller tomme dopapir-ruller fanger alle en katt sin oppmerksomhet og fasinasjon. La barna gi leker til katten og se om den jager etter lekene eller ta lekene i et tomt badekar og la katten leke der uten å bli forstyrret. Katten vil kjenne igjen lukten til sitt yndlingsleketøy. La barna gjemme det og få katten til å lete!

Barn og katt kan ha mye glede av å leke og være sammen. For å gjøre det trygt må barn lære å ha respekt for katten og voksne bør være i nærheten og passe på. Om alt stemmer kan det være at din katt finner ut at den ikke kan få nok av barna dine. Og barna av katten.

Se også våre andre skriv om katter og barn.

Bidragsyter

Jean Marie Bauhaus Contributor Bio Image

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus  er forfatter og frilanser fra Tulsa, Oklahoma, der hun normalt arbeider fra sitt hjemmekontor med sine pelskledde rundt seg.

 

Relaterte artikler

 • Morsomme leker for å trene katten din

  Det er ingen hemmelighet hos katter elsker fugler. Eller rettere sagt, de elsker å prøve å jakte på dem. En pinne med fjær i enden kan kanskje være den magiske formelen som forvandler den sofaelskende katten din til en innbitt jeger på få minutter.
 • Leke med katten

  Å leke med katten din er en viktig del av å opprettholde dens helse samt båndet dere imellom.
 • Gamle barneleker kan bli fine katteleker

  Visste du at du kan gjøre leketøy dine barn har vokst fra om til utmerkete hjemmelagede leker til din katt?
 • Kattelek: Slik holder du katten din engasjert

  En katt som kjeder seg er ikke en lykkelig katt. Ved å sørge for at den pelskledde vennen din får mental stimulering og aktivitet gjennom lek, vil den få det bedre og sannsynligvis også roe seg ned, spesielt hvis den uttrykker seg gjennom destruktiv oppførsel som å klore i stykker gardinene eller grave opp potteplantene. Katten din kan også vise tegn på kjedsomhet ved å opptre aggressivt eller vise tegn på depresjon.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.