Identifisering av valpen
Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt
Find a dog food that fits your pet’s needs
Find a cat food that fits your pet’s needs
Identifikasjon av valpen
Som nevnt tidligere skal hunder i følge politivedtektene være utstyrt med halsbånd med navn, adresse og telefonnummer til eieren. ID-merking er også påkrevd ved utstillinger og utenlandsreiser. Det er imidlertid også andre ting du kan gjøre for å sørge for at du får valpen trygt hjem igjen hvis den skulle komme bort.
Noen hundeeiere velger å få hunden sin tatovert, vanligvis på innsiden av bakbenet eller øret, men i dag betraktes innsetting av mikrobrikke som den beste metoden for å knytte hunden permanent til eieren. Dette vil gjøre det langt mer sannsynlig å få hunden trygt hjem igjen hvis den skulle komme bort, stikke av eller bli stjålet.
De fleste valper kan utstyres med en mikrobrikke når de er åtte til tolv uker gamle. Den mikroskopiske "brikken" kan implanteres smertefritt under valpens hud. Brikken vil normalt ikke flytte på seg og synes ikke, men kan avleses av en skanner. Valpens mikrobrikke har sin egen unike kode som, sammen med kontaktopplysningene dine, er oppført i en nasjonal database. Ordningen er en sikker form for identifisering, uavhengig av hvor hunden er funnet. En engangsbetaling på rundt 200 kroner vil gi din valp livslang registrering i denne databasen.
Hvis du ønsker å finne ut mer om innsetting av mikrobrikker, kan veterinæren gi deg informasjon om dette.
Hvis valpen kommer bort
Tanken på å miste den nye valpen er utenkelig, men det er bedre å se for seg det utenkelige enn å være dårlig forberedt. Det er selvfølgelig forferdelig stressende og opprørende hvis hunden kommer bort, men selv en hund som tas hånd om på beste måte kan stikke av eller bli stjålet. Hjemmekjære hunder er spesielt utsatte siden de ikke vil ha like god kjennskap til lokalområdet.
Mange hunder kan og vil finne veien hjem på egenhånd, men hvis hunden din forsvinner skal du reagere omgående. Hvis valpen din har på seg ID-merket, er det sannsynlig at politiet eller de lokale myndighetene vil ta den med tilbake til deg. Hvis dette ikke skjer, kan du imidlertid gi politiet, Falken eller den offentlige lokale hundefangeren en detaljert beskrivelse og et kontaktnummer. Ta også kontakt med dyrebeskyttelsen eller lokale omplasseringssentre og hundepensjonat, da disse kan ha fått tak i valpen din. Disse skal være oppført i telefonkatalogens gule sider. Det finnes også en sjanse for at en velmenende person har tatt hånd om valpen din, så sett opp oppslag i ditt område, for eksempel i butikker, biblioteket, matvareforretninger og veterinærklinikken.
Du kan også ta kontakt med Dyrebeskyttelsen, som har et nasjonalt nettverk som kan se etter kjæledyret ditt. Dyrebeskyttelsen kan kontaktes på 23139250