Hvorfor gjør hunden min...? Tolke vanlig hundeatferd

minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Valpens handlinger sier mye, og selv om du kanskje ikke er flytende i å snakke "hund", må du lære å tolke hundens oppførsel. Noen atferder er normale (selv om vi synes dee er rare eller grove) mens noen atferder kan være tegn på at hunden din ikke har det bra – fysisk eller mentalt. Plutselige endringer i atferd er også vanligvis en indikasjon på at noe er galt. Snakk med veterinæren din hvis du er bekymret for noe hunden din gjør, og de kan henvise deg til en kvalifisert atferdsekspert eller hundetrener om nødvendig.

1. Tygger på eller biter etter meg

Valper utforsker verden ved å bruke munnen (omtrent som menneskelige babyer som ikke kan motstå fristelsen å putte alle nye ting i munnen deres), og denne utforskningen inkluderer menneskelige vedheng. Før de forlater valpekameratene, munner og biter de hverandre mens de leker, noe som er avgjørende for dem for å lære bitthemming, men også forsterker ideen om at det å bruke munnen er en passende måte å samhandle med andre på.

Siden de små tennene deres er som nåler, reagerer vi ofte umiddelbart på dette, og den lille valpen din synes dette er et morsomt spill! De lærer også at det er en veldig effektiv måte å få oppmerksomheten din på.

Valper biter og tygger ting når de får tenner, da dette gir lindring til det kløende, betente tannkjøttet.

Hvis valpen din napper regelmessig, er det viktig å ta tak i dette før det utvikler seg til en mer problematisk hundeatferd etter hvert.

2. Snurrer eller jager halen deres

Når valper vokser opp, kan de oppdage halene deres og jage eller bite på dem. Siden de ser alvorlig utslitte ut, når de gjør dette, kan vi være tilbøyelige til å le, noe som utilsiktet forsterker atferden og betyr at valpen din er mer sannsynlig å gjøre dette, spesielt når den prøver å få oppmerksomheten din.

Noen hunder kan imidlertid begynne å snurre eller jage halen tvangsmessig, spesielt i situasjoner der de føler seg engstelige eller frustrerte. Dette er et alvorlig atferdsproblem som krever veterinærhjelp og er dessverre mer vanlig hos noen hunderaser, som for eksempel Bull terriere.

3. Graver

Hunder graver i bakken av mange grunner: for å finne underjordiske dyr som muldvarper og insekter, for å finne et kjølig sted å ligge, for å skjule noe som er viktig for dem, eller for å unnslippe en innhegning (enten på jakt etter moro eller fordi de føler seg bekymret over deres egen). Men noen hunder "graver" inne også. Har du noen gang lagt merke til at hunden din skraper i teppene eller sofaen for å finne det perfekte stedet å ligge? Denne oppførselen skjer oftest om natten og før lur, og det er helt normalt, tilsvarende at du lufter puten eller rister ut dynen før du legger deg.

Hvis hundens graving er et problem, kontakt en kvalifisert trener for å løse dette problemet.

4. Spiser bæsj

Hunder spiser avføring av mange grunner:

  • Nysgjerrighet - å undersøke nye ting
  • Utforske miljøet – husk, hunder utforsker verden med munnen
  • Kjedsomhet - spesielt unge valper er motiverte til å engasjere seg i verden rundt dem, og hvis de er i et goldt miljø, kan avføring være det eneste de kan samhandle med
  • Sult - Hunder er naturlig åtseldyr, og selv om avføring av fugl og katt kan virke ekstremt grov for oss, inneholder de noen næringsstoffer for hunder
  • Angst - når de forbinder tilstedeværelsen av avføring med å bli straffet og forsøker å "skjule bevisene".

Å spise bæsj kan også utløses av en ernæringsmessig mangel. Sørg for at du gir hunden din et godt balansert fôr, og kontakt veterinæren din, spesielt hvis hunden din også går ned i vekt.

5. Pesing

Hunder har svært få svettekjertler (hovedsakelig i potene) og kjøler seg derfor ned først og fremst gjennom pesing. Pesing fjerner kroppsvarmen fra munnen deres ved å bruke fordampende kjøling.

 Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på pesing, da dette også kan være et tegn på smerte, stress, angst eller andre helseproblemer. Hvis du merker at hunden din peser når det ikke er spesielt varmt, vurder hva annet som skjer i miljøet og søk veterinærråd om nødvendig.

6. Sitter på føttene mine eller mellom bena mine

Dette blir ofte forvekslet med besittende oppførsel, men er mer sannsynlig et tegn på angst eller stress. Hunden din prøver å føle seg tryggere ved å holde seg nær. Noen trenere oppfordrer kjæledyrforeldre til å lære kommandoen "midten" der hunden din sitter eller legger seg mellom bena av nettopp denne grunnen.

Gul labradorvalp sitter på eierens føtter i bånd

7. Drar rumpa deres på bakken

Denne oppførselen kalles scooting, og selv om den kan virke morsom (eller litt ekkel), er det alltid et tegn på at noe irriterer hundens anus. Det er mulig at valpens analsekker er fulle og trenger å bli uttrykt, eller at huden rundt anus klør. Hvis hundens analsekker fylles opp for raskt eller ikke uttrykker seg normalt når de avføringer, diskuter kostholdsendringer med veterinæren din. Hunden din kan trenge mer fiber i dietten eller et spesialisert kosthold for å redusere allergier.

Andre ting som kan irritere området og forårsake scooting er inntatte materialer som gress eller hår som har blitt fanget i anus.

8. Urinerer i huset

Hvis hunden din er stueren, kan det komme som en overraskelse hvis du ser dem tisse i hjemmet ditt eller finner bevis i etterkant. Endringer i hundens atferd har alltid en underliggende årsak selv om det ikke er åpenbart for oss. Tidligere pålitelige hunder som plutselig begynner å urinere inne, trenger å se veterinæren, siden oppførselen deres kan skyldes et helseproblem som en urinveisinfeksjon eller en endokrin lidelse. Angst og kognitiv dysfunksjon kan også være årsaker til at hunder som trenes hjemme kan tisse inne.

Selvfølgelig, hvis hunden din aldri ble helt stueren, er dette noe som må tas opp med en kvalifisert atferdsekspert.

Amstaffvalp, hvit med svart flekk over øyet, gjesper og sitter på treplanker
9. Gjesping

Selv om du kanskje tror den trenger litt søvn, er det ikke alltid et hundegjesp signaliserer at hunden din er sliten. Å gjespe kan være et tegn på angst, frykt eller stress. Hvis hunden din ser ut til å gjespe mer rundt en ny person eller situasjon, i et nytt miljø, bør du vurdere måter å hjelpe den til å føle seg mer avslappet med godbiter, leker eller et trygt sted som et bur.

Å gjenkjenne og korrekt tolke de utallige atferdene som hunder viser, kan hjelpe oss å forstå hundekameratene våre bedre, noe som ikke bare forbedrer båndet vi deler, men betyr også at vi lettere kan identifisere når de ikke har det bra, enten det er fysisk, mentalt eller følelsesmessig, og gi dem den hjelpen de trenger.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila er en kjæledyrentusiast som tror på kraften i ord og hvordan et budskap kan informere – og til og med transformere – det tiltenkte publikummet. Hun ble uteksaminert fra Fairfield University med en MFA i kreativ skriving. Ta kontakt med henne på Instagram @ErinOllila eller lær mer om henne på http://erinollila.com.

 

Anmeldt av Dr Aileen Pypers

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter