Når skal du begynne å gi kattunger fast føde

minutters lesetid

En sideprofil av en tabbykattunge med hodet vendt oppmerksomt mot kameraet med både øyne og ører

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

For å få den beste starten på livet, både fysisk og mentalt, bør kattungene være sammen med moren til de er minst ni uker gamle. Når du tar med kattungen hjem, bør den normalt allerede være avvent og spise fast føde, enten det er våtfôr, tørrfôr eller helst en kombinasjon av de to. Men hvis moren og kullet er ditt, eller kattungene er foreldreløse, kan det hende du må avvenne kattungene selv. Du kan begynne å gjøre dette når de er rundt tre til fire uker gamle.

Samarbeid med mor og natur

Hvis kattungens mor er til stede, starter avvenningsprosessen vanligvis helt naturlig etter hvert som kattungene begynner å bevege seg mer og utforske omgivelsene. De vil bokstavelig talt snuble over mammas mat og begynne å utforske smaken og følelsen av den. Ideelt sett bør moren allerede spise kattungefôr siden det er den beste måten å sikre at hun får i seg kaloriene og næringsstoffene hun trenger for å die. Snakk med veterinæren din så tidlig som mulig i svangerskapet for å få informasjon om ormekur, ernæring og når og hvordan du skal bytte fra voksenfôr til kattungefôr.

Det er ikke sikkert at moren er så begeistret for at kattungene stjeler maten hennes, og hun kan til og med prøve å avskrekke dem selv. Når kattungene er tre til fire uker gamle, eller når du ser at denne prosessen starter, avhengig av hva som er tidligst, kan du begynne å tilby kattungene egen mat. Du kan legge inn ekstra mat i innhegningen på grunne fat for enkel tilgang, eller lage et lite område atskilt fra moren for å gi henne en pause også.

Det er svært viktig at du gir et komplett og balansert kattungefôr (som helst skal være det samme som morens). Du kan gi våtfôr, tørrfôr eller en kombinasjon av begge, men til å begynne med bør du fukte tørrfôret med litt varmt vann før du gir det slik at det blir mykt for kattungens unge munn.

Avvenningen må skje gradvis for å unngå å overvelde kattungens mage- og tarmsystem, så begynn med å tilby en liten mengde flere ganger om dagen. Du kan enten legge maten på et fat eller tilby det på fingertuppen. Unge kattunger vil alltid plaske rundt i maten til å begynne med fordi de ikke vet hva det er. Dette er helt normalt og vil hjelpe dem å lære, så vær tålmodig og rengjør tallerkenene ofte, og kattungene om nødvendig!

Etter hvert som dagene går, kan du sakte øke mengden fast føde og gradvis redusere vannmengden i tørrfôret til det tilbys tørt. Når kattungene har vent seg til maten, bør de begynne å foretrekke den, og de vil bli svært ivrige spisere og bruke mamma mer som påfyll og som trøst når de dier. Når du er fornøyd med at maten er akseptert og det ikke er noen problemer med magen, kan du mate kattungene fritt hvis du vil. Det betyr at de kan spise flere ganger om dagen, når de vil. Hvis dette ikke er mulig, bør de få minst fire måltider om dagen, men helst flere.

Mamma vil, akkurat som oss mennesker, begynne å si ifra til kattungene når hun har fått nok av å mate dem, og melken begynner å ta slutt. De fleste kattunger bør være avvent med fast føde når de er seks til åtte uker gamle, og klare til å flytte til sitt nye hjem når de er ni uker gamle.

Hvordan vet du om alt er i orden?

Til å begynne med bør kattungene veies med noen dagers mellomrom. Veterinæren din bør kunne gi deg vekstdiagrammer slik at du kan se om de vokser som forventet. Når kattungene er velernærte og fornøyde, sover de mye og har fyldige, runde mager. Hvis de gråter mye, ikke sover eller ser tynne ut, er det noe galt, og det er nødvendig med en tur til veterinæren.

Hvis kattungene er foreldreløse eller det er problemer med melketilførselen, kan du be veterinæren om en egnet erstatning og råd om hvordan den skal gis. Ikke gi kattunger kumelk; det er ikke næringsrikt for kattunger, og de vil ikke være i stand til å fordøye det.

Hvis kattungene fôres opp for hånd, bør du følge de samme avvenningsrådene og gradvis redusere mengden kattungemelk mellom fire og åtte ukers alder etter hvert som den faste føden øker.

Og til slutt …

Kattunger bør få kattungefôr til de er fullvoksne, vanligvis mellom ni og tolv måneder gamle. Kattungefôr er sammensatt for å være kalori- og næringstett for å støtte den utrolige veksten som pågår. Etter kastrering kan noen unge katter begynne å legge på seg for mye på kattungefôr, og vil ha nytte av et fôr som er utviklet for nettopp dette. Snakk med veterinæren din om når og hvordan du skal bytte fra kattungefôr. Men viktigst av alt, ikke glem å ta deg tid til å nyte å se de små rakkerne blomstre opp til enda frekkere og morsommere tenåringer!

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA