Mastcellesvulster hos hunder: Årsaker, utseende, behandling og mer

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Mastcellesvulster er en av de vanligste hudsvulstene hos hunder, ifølge Animal Trust. Men hva er egentlig en mastcellesvulst, hva er tegnene og symptomene, og kan disse svulstene behandles?

Hva forårsaker mastcellesvulster hos hunder

Ung kvinne leker med hunden sin hjemme

Mastceller er i seg selv ikke kreftceller. Som Animal Trust forklarer, er de en type hvite blodlegemer. De har sitt opphav i benmargen og finnes i vev rundt i kroppen hvor de spiller en rekke roller. Disse inkluderer inflammatoriske responser, allergiske reaksjoner, responser for tilstedeværelser av parasitter, samt nedbryting av dødt vev.

Noen ganger går det dessverre galt. Av grunner veterinærforskere ennå ikke forstår, muterer av og til mastceller og formerer seg i masser, noe som går mot den normale cellelivssyklusen som holder antallet under kontroll. Denne uregulerte veksten resulterer i en mastcellesvulst. Disse svulstene kan forekomme hos hunder av alle raser og aldre, selv om PDSA bemerker at de er mer vanlige hos middelaldrende hunder og visse raser, som boxere eller beagler.

Symptomer på mastcellesvulster hos hunder

Animal Trust foreslår å holde øye med følgende symptomer på mastcellesvulster:

  • Se etter en eller flere masser hvor som helst på hundens kropp. De kan være synlige på (eller rett under) huden, snuten, munnen eller kjønnsorganene.

  • Mastcellesvulster hos hunder oppstår vanligvis i form av en klump, men kan se ut som knuter, flekker, hevelser eller sår. De er vanligvis 2-3 cm i diameter.

  • Massen kan sive eller blø, og det kan være rødme, betennelse, hevelse, knuter eller elveblest rundt det berørte området.

  • Hunden din kan ha dårlig appetitt, vekttap, gastrointestinale symptomer (f.eks. oppkast og diaré) eller svart/blodig avføring.

Når du klapper eller undersøker hunden din, vær obs på hudområder som ser annerledes ut eller føles annerledes. Husk at en kreftmasse kan føles fast og tett festet til hundens kropp, men den kan også være myk og bevegelig under huden. Den kan vokse raskt i størrelse eller forbli i samme størrelse, men den kan også se ut til å trekke seg tilbake; dette betyr ikke nødvendigvis at det ikke er farlig, så det er viktig å ta en tur til veterinæren din for å være sikker.

Diagnostisering av mastcellesvulster hos hunder

Klumpete, humpete, hevede, flate, løse, bløte, faste, store eller små — hver eneste klump på hunden din bør vurderes av en veterinær.

Veterinæren din kan ha behov for å utføre en diagnostisk test kalt en finnålsaspirasjon (FNA) for å hente ut en liten celleprøve fra klumpen. Heldigvis er denne testen rask og minimalt invasiv, og den kan vanligvis gjøres etter den første undersøkelsen. Imidlertid kan det hende at en svulst ikke avgir mange celler under denne prøven, eller at prøven kanskje ikke er representativ for hele lesjonen. Så selv om en FNA er et godt utgangspunkt, kan veterinæren din anbefale en biopsi, da den tillater en mer omfattende undersøkelse av massens arkitektur. Med en biopsi sendes en mikroskopisk undersøkelse av vevet ut til et spesialisert histopatologisk laboratorium for å vurderes av en veterinærpatolog.

Etter diagnostisering av en mastcellesvulst, kan veterinæren anbefale tilleggsdiagnostikk som blodprøver, røntgen, CT og ultralyd for å avgjøre om svulsten har spredt seg til andre steder (kjent som metastase). En finnålsaspirat av en lymfeknute nær svulsten kan også anbefales.

Labrador ligger på gulvet hjemme.

Behandling av mastcellesvulster

Kreftbehandling hos hunder bestemmes av en veterinæronkolog, i samarbeid med en veterinærpatolog, som vil gjennomgå funnene fra de diagnostiske testene og vurdere kreftens omfang. Mastcellesvulster omtales som "av lav grad" eller "av høy grad", avhengig av hvor utviklede de er og om de har spredt seg. Avhengig av funnene deres, vil patologen da kunne utarbeide en passende behandlingsplan.

Patologen kan anbefale kirurgi for å fjerne kreftmassen. Målet er å fjerne alt kreftvevet, sammen med litt sunt vev rundt kantene for å være sikker på at ingen kreftceller blir igjen. Dette kalles å oppnå "rene marginer”. Patologen vil etterpå undersøke det kirurgisk fjernede vevet for å sikre at dette er oppnådd, selv om det ikke alltid er mulig.

Kirurgi alene kan være nok til å behandle en mastcellesvulst, men i noen tilfeller kan behandlingen gjøres med cellegift eller strålebehandling. The Animal Trust sier at i mislykkede eller avanserte tilfeller kan medisiner anbefales for å redusere størrelsen eller bremse veksten til svulsten. Steroider kan også gis for å redusere betennelseseffekter forårsaket av svulsten.

Selv om disse tilnærmingene ofte anbefales sterkt, spesielt på mer avanserte stadier, kan du også velge å fokusere på mer skånsomme tilnærminger eller komfortpleie når som helst. Din veterinær og/eller veterinæronkolog vil gjerne diskutere disse alternativene med deg.

Forventet levealder for hunder med mastcellesvulster

Det er vanskelig å forutsi forventet levealder for hunder som utvikler mastcellesvulster, da den varierer avhengig av mange ulike faktorer. Hvis svulsten er begrenset til huden uten noen tegn på metastase, og den fjernes med rene marginer, kan prognosen være ganske bra. For svulster av høyere grad, eller for de som befinner seg på steder som munnen eller kjønnsorganene, kan imidlertid prognosen ikke være like god.

Den gode nyheten er at tidlig diagnose og behandling forbedrer prognosen for mastcellesvulster, så det er viktig å regelmessig undersøke hunden din hjemme. Dette kan enkelt gjøres ved å være observamt ved kossing og lek, samt gjennomføre noen kontroler selv hjemme av din hund. Husk å avtale et veterinærbesøk dersom du oppdager en ny masse på hunden din.

Bidragsyterens biografi

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible er en smådyrveterinær, gründer, forfatter og foredragsholder. Dr. Schaible er utdannet ved Texas University College of Veterinary Medicine og Wake Forest University School of Law, er lidenskapelig for progressive endringer i veterinærindustrien og jobber som rådgiver i en rekke styrer innen feltet.