Hva du bør vite før du adopterer en katt

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Dersom du ser etter en katt, vurder å adoptere en fra en dyrevernorganisasjon heller enn å kjøpe en fra en oppdretter eller dyrebutikk. For det første er det billigere. Adopsjonsavgiften dekker vanligvis kostnadene for en helsekontroll, vaksinasjoner og kastrasjon eller sterilisering, hvilket vanligvis utføres før en katt plasseres for adopsjon. Mange organisasjoner evaluerer også kattens karakteristikker, slik som temperament, før den blir tilgjengelig, og de kan hjelpe deg å velge en passende katt til din husholdning, personlighet og livsstil. Organisajoner tilbyr også et stort utvalg av katter, fra unge til gamle, korthårede til langhårede, forskjellige farger, pelsmønstre og temperamenter. Mange organisasjoner har også et utvalg av renrasede katter. Med så mange katter å velge mellom, kan en organisasjon imidlertid bli litt overveldende. Her er noen retningslinjer for å hjelpe deg med å skrenke inn utvalget og finne den beste matchen.

Tenk over livsstilen din

Før du går i gang med prosessen for å adoptere en katt, er det en god idé å bestemme hva slags karakteristikker du ser etter i din nye katt. For å finne ut dette er det viktig å tenke over din livsstil og personlighet. Jobber du heltid, reiser du mye, eller er du ofte sosial om kvelden? Dersom dette er deg, burde du nok gå for en katt som er selvstendig og ikke krevende. En veldig sosial katt kan bli ensom dersom menneskevennen dens alltid er borte.

En svært kosete katt, eller en med mye energi, er godt selskap dersom du er mye hjemme. De som har mye fritid og tålmodighet kan holde tritt med en spinnvill kattunge som farter rundt i huset, kaster leker omkring, og lekent angriper fingrene dine. Dersom du ser etter en kattevenn til å dele sofaen med deg ved slutten av en lang dag, vurder å adoptere en rolig og kjælen katt.

Tenk over familiesammensetningen også. Dersom du har små barn eller andre kjæledyr, for eksempel, vil du måtte se etter en avslappet, vennlig katt som er godt sosialisert og vant til folk og andre dyr. Det er kanskje også best å se etter en eldre katt, dersom du ikke er i stand til å overvåke den konstant. Selv om kattunger er supersøte, er de også skjøre og utsatt for å bli skadd av små hender eller utålmodige eldre dyr.

Kattekarakteristikker å se etter

Det er mange avgjørelser å ta når tiden kommer for å adoptere en katt. Her er de viktigste tingene å tenke over:

 • Kattunge eller voksen katt. Kattunger er vanskelige å motstå, og kanskje har du falt for en. Bare husk at kattunger er svært energiske, og trenger mye tid og tålmodighet. Det kan også være vanskelig å forutsi temperamentet til en kattunge, da det vil endres når den vokser opp. Dersom du ønsker en katt med et spesifikt temperament, er det best å velge en som er voksen Eldre katter fra dyrevernsorganisasjoner har en tendens til å være roligere, og har ofte fordelen at de allerede er renslige, sosialiserte, og vante til å være medlem av en familie. Husk på at kattunger vokser opp mye raskere enn menneskebabyer. De fleste kattunger utvikler seg til en voksen katt i løpet av et år.
 • Temperament og personlighet. Foretrekker du en katt som er vennlig og utadvendt, eller en som holder seg mer for seg selv? Må den komme godt overens med barn og andre dyr, eller kommer den til å være en enekatt? Vil du ha en katt som er energisk og leken, eller mer rolig og avslappet? En som mjauer mye, eller en som er stille? Disse karakteristikkene har mye mer å si for hvor fornøyd du kommer til å bli med din nye kattunge enn overfladiske ting som utseende og pels, så det er viktig å tenke over hva du foretrekker før du besøker en dyrevernorganisasjon. Heldigvis lar og oppfordrer organisasjoner deg til å tilbringe tid med kattene før du adopterer, i et rom designert spesielt til katter. Dette vil hjelpe deg til å bedre vurdere kattens temperament. Dersom den er åpen og glad for å leke med leker, er den sannsynligvis ganske utadvendt. Dersom den gjemmer seg i et hjørne, tar det nok litt tid før den venner seg til deg. Dersom den er svært vennlig, maler og lar deg klappe den, blir den nok en super kosevenn.
 • Langhåret eller korthåret. Langhårede katter er vakre, men de krever mye stell og pleie. Dersom du ikke har tid til å gre og stelle pelsen jevnlig, er det nok best å holde seg til en korthåret type. Langhårede katter har også en tendens til å ha flere og større hårballer fra stelling. Bare vær forberedt!
 • Pelsfarge. Katter røyter, uansett pelslengde. Dersom du har en prikkfri, hvit eller lys stue og ønsker å holde den på den måten, vil du nok ikke bli fornøyd med en mørkhåret katt. Det samme gjelder dersom garderoben din inkluderer mange svarte eller mørkeblå plagg, og du planlegger å kose med katten. Da burde du nok ikke skaffe deg en hvit eller lyshåret katt.
 • Rase. Renrasede katter, som siameserkatter, har ganske forutsigbare, rasebaserte temperamenter. Bare vær forberedt! Før du besøker organisasjonen, er det en god idé å utforske forskjellige katteraser og deres temperamenter.
  Husk at flesteparten av katter faller under kategorien vanlige huskatter, som alle er blandingskatter. Denne kategorien inkluderer katter med distinktive pelsmønstre som tabbyer, tuxedoer, calicoer og skilpaddekatter, og inkluderer også langhårede og korthårede typer. Temperamentet til disse kattene kan variere mye.

  Selv to katter som ser like ut på utsiden, kan ha svært forskjellige personligheter.

  En av fordelene med den mangfoldige genetikken, er at blandingskatter er mindre tilbøyelige til genetiske sykdommer som er vanlige for renrasede katter, sier VCA Animal Hospitals.
 • Spesielle behov. Katter med spesielle behov inkluderer seniorkatter med vanlige aldersrelaterte plager, blinde, døve og handikappede katter, og de med kroniske helseproblemer. Selv om du kan være svært medfølende ovenfor en slik katt i dyrevernsorganisasjonen, er det viktig å huske på at katter med spesielle behov trenger mer tid og oppmerksomhet, og kan også trenge dyre medikamenter og veterinærtilsyn. Før du aksepterer en slik utfordring, vær ærlig med deg selv om du virkelig har plass i timeplanen og budsjettet til å møte kattens behov.

Å velge en katt

Mange organisasjoner har adopsjonsveiledere tilgjengelige som kan hjelpe deg med å fnne den riktige katten. Dersom det ikke er noen veiledere tilgjengelig, kan du fremdeles snakke med organisasjonens personale og frivillige som har tilbrakt tid med hver katt og blitt kjent med deres personligheter. Dersom du er alene kan det være vanskelig å vurdere en katts virkelige personlighet når du møter den for første gang i et intitusjonelt miljø, da dette kan være en stressende situasjon for katten, og den kan endre personligheten sin deretter.

Generelt sett anbefaler Vetstreet at dersom du har et hjem med barn eller andre kjæledyr, bør du se etter en tøff, vennlig katt som kommer til deg for å hilse når du ser inn i innhegningen dens, og maler lykkelig mens den gnir ansiktet mot hånden du holder frem. Katter som virker som om de har tilpasset seg godt til organisasjonens miljø og som kommer godt overens til de andre kattene, vil sannsynligvis tilpasse seg godt til de andre dyrene i hjemmet ditt. Dersom du derimot har et stille hjem, kan dette passe godt til en sky, reservert katt som kanskje blir mer avslappet og utadvendt etter at hun har tilbrakt litt tid hjemme hos deg.

Å adoptere en katt er en givende opplevelse. Ikke bare er det givende å ta vare på en ny kompanjong, men det gir deg også glede å vite at du har reddet en katt, og at din adopsjon frigjør plass for at organisasjonen kan redde en annen katt i nød. Disse retningslinjene vil hjelpe deg med å finne en match som virkelig er givende for både deg og din nye pus.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • Kastrert/sterilisert katt, KATTUNGER (inntil 1 år), LITE AKTIV OG ANLEGG FOR OVERVEKT, VOKSNE KATTER (1-7 år)
  Buy Now »