Overdreven kløe hos hunder: Mulige årsaker

minutters lesetid

En glad Golden Retriever blir tatt på fersken mens den traver gjennom hagen med en ball i munnen. Eieren løper etter for å ta igjen

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det er svært plagsomt å se hunden din konstant klø seg. Kløe er noe vi alle har opplevd, og vi vet at det kan drive deg til vanvidd. På samme måte kan det å ha en hund som klorer hele tiden gjøre deg gal, spesielt hvis den deler soverom med deg om natten. Det kan være mange grunner til at hunden din klør, så la oss ta en titt på de vanligste grunnene og hva du kan gjøre for å hjelpe den.

 1. Parasitter

  Mange føler at det setter dem i et dårlig lys hvis hunden har lopper, men det er en uunngåelig del av hundens liv. Lopper oppholder seg mesteparten av tiden utenfor hunden din, så det er ikke sikkert du oppdager dem med mindre hunden din har mange. For hver loppe du ser på hunden din, er det minst hundre flere i huset! Lopper har en tendens til å oppholde seg rundt halsen, hodet og haleroten. Hvis du merker at hunden biter, tygger eller klør seg på disse områdene, er lopper det første du bør utelukke.

  Et godt triks for å se om lopper er et problem, er å se etter loppeskitt. Kam hundens pels på et hvitt papir. Hvis du ser mørke flekker, må du fukte papiret. Hvis det er smuss, endres ikke fargen, men hvis det er loppeskitt (som er avføring full av blod), blir papiret rødt.

  Noen hunder er svært følsomme for loppebitt fordi de er allergiske mot loppens spytt, så de kan klø selv om de bare blir bitt en sjelden gang.Snakk med veterinæren din om effektive produkter for forebygging. Det kan hende du må behandle huset ditt også.

  Andre parasitter, som midd, kan forårsake svært intens kløe. De fleste midd er ikke synlige med det blotte øyet, så veterinæren må kanskje skrape huden for å stille en diagnose.

 2. Atopisk dermatitt

  Dette er også kjent som atopi, og er en vanlig årsak til kløe hos hunder. Atopisk dermatitt er en allergi mot miljøstoffer som pollen, støv, støvmidd, gress og mye annet. Mange hunder med atopi er allergiske mot flere forskjellige ting. Hvis hunden din er allergisk mot pollen og planter, kan du oppleve at den klør mer om sommeren hvis allergien er mot pollen og planter, mens andre allergener kan forårsake kløe hele året.

  Noen hunderaser er mer utsatt for atopi enn andre. Blant disse er labrador, golden retriever, west highland white terrier, boxer, bulldog, jack russell terrier og puddel, for å nevne noen.

  Atopi kan være vanskelig å diagnostisere, og veterinæren må utelukke mange andre ting først. Hen kan foreslå medisinering eller teste for spesifikke allergener og deretter desensibilisere hunden din.

 3. Infeksjon

  Bakterielle hudinfeksjoner kan få hunden din til å klø. Det kan være litt av en "høna og egget"-situasjon fordi hunder som klør seg mye, irriterer huden sin, og dette kan føre til en infeksjon som kommer av den opprinnelige årsaken. I noen tilfeller dreier det seg imidlertid bare om en infeksjon, og behandling med passende antibiotika vil fjerne infeksjonen og stoppe kløen.

 4. Matallergi

  Matreaksjoner kan forårsake hudsykdommer og tarmproblemer. De vanligste matallergiene hos hunder er storfekjøtt, kylling, meieriprodukter og hvete. Veterinæren kan foreslå at du prøver et spesialkosthold i 8-12 uker hvis det er mistanke at matallergi ligger bak hundens kløe.

Noe å tenke på

For alle hunder med hudproblemer kan mat utgjøre en stor forskjell. Enkelte fôr er utviklet for å holde huden sunn, og for hunder med lidelser som atopi, der hudbarrieren er defekt, kan dette utgjøre en stor forskjell.

Den nøyaktige behandlingen av hundens kløe vil avhenge av den opprinnelige årsaken, men spør veterinæren om det kan hjelpe å endre hundens fôr. Hvis du bestemmer deg for å bytte, må du huske å introdusere det nye fôret over fem til syv dager for å unngå mageproblemer.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA