Skvetting og urinering innendørs  

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

De fleste katter er veldig pertentlige når det gjelder toalettvaner, og vil konsekvent bruke kattetoaletten innendørs eller gå ut i hagen. Så hvis katten din skvetter eller urinerer i hjørnene på et rom, kan det derfor være veldig urovekkende.

Gray tabby kitten pawing at the air.

Sittende eller stående?

Katter bruker urin som et luktsignal eller "markering" for dem selv og for andre katter. Årsaken til denne urineringen for luktmarkering er veldig annerledes enn urinering på grunn av full blære. Det er derfor viktig å finne ut om katten skvetter eller urinerer ettersom de mulige løsningene vil variere. For å urinere setter katten seg på huk og gir fra seg en viss mengde urin på en horisontal overflate. Katten vil kanskje også skrape på området rundt, med dette er ikke alltid tilfellet. Vanlige steder for uakseptabel urinering er tepper, dyner, sofaer, bad eller vask.

Ved spraying står katten oppreist og lager vanligvis en bevegelse med bakbeinet, vibrerer med halen og en liten mengde urin blir sprayet bakover på en vertikal overflate, som for eksempel en vegg, og etterlater seg et tydelig luktmerke. Vanlige steder for dette kan være dører, vinduer, området rundt katteluker, gardiner, elektronisk utstyr eller handle- eller søppelposer.

Når du har funnet ut hvilken av de to typene urinering katten din bedriver, er det nødvendig å gjøre noe for å løse problemet.

Vasking

Enten det skyldes et hendelig uhell eller ikke, vil katten, med sin sensitive nese, anspores til å bruke stedet som toalett. Den beste måten å bryte denne vanen på, er å holde katten borte fra området så lenge som mulig, fjerne lukt som katten kan oppdage og endre på plasseringen av for eksempel møbler slik at tilgangen til stedet blokkeres. Vask området med en 10 % oppløsning av biologisk eller enzymatisk vaskepulver, og skyll deretter med kaldt vann før du lar det tørke. Spray området (ved bruk av en blomstersprayflaske) med desinfeksjonsvæske, skrubb o g la det tørke. Det kan være lurt å prøve på et lite område først på ømfintlige stofftyper. Petfresh (Urine-off), Urine Stain o g Odour Remover er spesielt effektive produkter for å fjerne resterende lukt. Disse kan fås kjøpt hos din lokale dyrlege.

Tepper er ekstremt absorberende og urinen trenger ofte gjennom hele teppet til gulvet under. Dersom området er veldig tilsølt over en lengre periode, kan det være nødvendig å

klippe ut den aktuelle delen av teppet og underlaget, og behandle sementen eller treverket under før du plasserer det tilbake.

Medisinske problemer

En katt som har startet å urinere på uakseptable steder i huset, bør tas med til dyrlege for en sjekk. Blærebetennelse kan gi katten stress, slik at den gir fra seg små mengder urin jevnlig.

En type urinveisinfeksjon som er stressrelatert, har ikke så tydelige symptomer, men kan oppdages ved at katten urinerer utenfor kattetoaletten. Enhver urinveisinfeksjon eller irritasjon kan få katten til å urinere stående i stedet for å gå ut eller til kattetoaletten. Urinering på denne måten kan tidvis forveksles med luktmarkering. Katter kan ofte bli bedre av økt væskeinntak dersom de lider av blærebetennelse. Dette kan kreve at katten din

må over fra tørrfor til våtfor, men du bør konsultere dyrlegen vedrørende kostholdsendringer.

Hvorfor urinerer katten min inne?

Alle katter, hann eller hunn, kastrerte eller ikke, kan markere seg ved lukt. Vanligvis foregår dette utendørs som en del av luktkommunikasjonssystemet. De legger også igjen luktsignaler ved gniing, kløing eller ved å gni kjertlene rundt munnen på kvister eller andre objekter.

Katten etterlater seg lukt både for å la andre katter vite at den er der og for å "innrede" området med sin egen kjente lukt, noe som gir den trygghet. For den ukastrerte katten er urinen ikke bare et signal om kattens nærvær, men også om dens status. Hunnkatter i løpetid har høye nivåer av østrogen i urinen for å tiltrekke seg hannkattene. De fleste huskatter er kastrerte og urinerer ikke inne, mest sannsynlig fordi de ikke føler noen

trang til å gjøre det. Urinering innendørs er et tegn på at katten er stresset og har behov for å bli tryggere ved å omgi seg med sin egen lukt. Innendørs urinering indikerer at katten føler seg truet av noe.

Den vanligste årsaken er nærværet av andre katter, enten i huset eller i nabolaget. Men også en ny baby eller en ny person i hjemmet, bygningsarbeid, ommøblering eller en endring i rutiner, kan være forløperen til urinering innendørs dersom katten allerede er litt nervøs fra før.

Trusler fra nabokatter

Katter urinerer ofte rundt en katteluke eller dør for å signalisere sitt nærvær til invaderende katter. Dersom katten din har blitt overrasket av at en annen katt har kommet inn i huset, kan du blokkere katteluken og heller lukke opp for katten selv. En annen løsning er å sette inn en katteluke med selektivt åpningssignal (ved å bruke en brikke festet på kattens halsbånd) for å forhindre flere invasjoner dersom det ikke er et alternativ å stenge igjen katteluken. Jag andre katter ut av hagen for å gjøre katten din tryggere ute. Med en gang katten føler seg trygg innendørs, vil den ha mindre behov for å markere seg.

Ommøblering og bygningsarbeid

En nervøs katt eller en katt som alltid er holdt innendørs kan føle seg truet av endringer i miljøet sitt. Ommøblering eller utbytting av møbler vil effektivt viske ut kattens subtile markeringer som har blitt laget ved gniing eller skraping. For å redusere denne virkningen kan du holde katten borte fra rommene frem til luktene ikke er like sterke og har blandet seg med de kjente luktene rundt i huset.

Du kan sette fart på denne prosessen ved å spre kattens lukt selv. Ta en myk bomullsklut og gni forsiktig rundt kattens ansikt (der hvor luktkjertlene som produserer kattens distinkte lukt er). Oppsamlet lukt inneholder feromoner som sender en følelse av kjennskap o g trygghet direkte til kattens hjerne. Gni kluten mot møblene eller veggene i kattehøyde der problemet oppstår og repeter dette flere ganger om dagen. Det er mindre sannsynlig at katten urinerer dersom den kjenner lukten sin allerede. Dyrlegen din kan gi deg et produkt som inneholder syntetiske feromoner (Feliway, Ceva Animal Hea lth), noe som virker på samme måte.

Dersom du for eksempel skal bytte ut sofaen din vil det ofte hjelpe å planlegge i forkant og bruke et overtrekk eller teppe de første ukene på det nye møbelet for å gjøre lukten mer kjent og akseptabel.

Hjelp katten å føle seg trygg

Selv om årsaken til urineringen innendørs ikke er klar, finnes det ting du kan gjøre for å få katten din til å føle seg trygg. Du kan for eksempel begrense området dens til ett eller to rom for å øke dens følelse av trygghet og følgelig redusere lysten til å markere seg. Når en katt rett og slett er for stresset slik at det ikke finnes noen god løsning på situasjonen, kan det være verdt å gi offeret (eller den aggressive parten) et nytt hjem uten andre katter.

Uten presset med å måtte håndtere andre katter vil den usikre katten få en langt mindre sannsynlighet for å urinere, og den vil garantert være mer fornøyd. Selv en aggressiv katt er ofte stresset i miljøer med flere katter og kan dra fordel av å være den eneste katten i huset.

Spesialisthjelp

Urinering inne kan kureres hos mange katter ved bruk av de teknikkene som er beskrevet her. I enkelte tilfeller kan problemet vedvare o g det kan være lurt å diskutere det med din dyrlege i stedet for å håpe at det går over.

(Reference Feline Advisory Board - www.fabcats.org)

Relaterte artikler

 • Kattungepsykologi: Forstå hva katten din tenker

  For å gi kattungen din best mulig omsorg, er det viktig å forstå den. Lær mer om hva kattungen din tenker og gjør.
 • Fjerne dårlige uvaner

  Skvetting er helt naturlig atferd for katten. Dette er kattens måte å markere et sted med informasjon om den selv. Dette vil ikke si at det er ønsket atferd når det skjer i dagligstuen!
 • Hvorfor kattungen din klorer

  Etter hvert som din kattunge vokser, vil også klørne vokse! For å holde dem i trim, vil den klore.
 • Katter i løpetid

  Katter i løpetid trenger spesiell omsorg og oppmerksomhet, Hvis katten din allerede har vært igjennom en løpetid husker du sikkert hvordan hun mjauet og skrek, og hele tiden krevde din oppmerksomhet.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen