Hunder og fyrverkeri: Hvordan hjelpe din skremte pelsdott

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hunder og fyrverkeri er ikke en god match, som du nok vet om du har sett hunden din rykke til ved lyden av torden. Det er helt naturlig å ha et ønske om å inkludere hunden din i festlig moro utendørs, men kjæledyr og fyrverkeri er ingen god blanding.

Mange hunder lider av en fobi for høye lyder, og de skarpe lysglimtene som følger med fyrverkeri kan også øke stress og angst. Som nevnt i denne artikkelen, har hunder også svært sensitiv hørsel, så de høye smellene er mye mer skremmende for hunden din. Hvis hunden din, som de fleste andre hunder, løper etter et skjulested ved lyden av fyrverkeri, kan du lese videre for å lære hvordan du kan hjelpe dem med å slappe av.

Hund som gjemmer seg fra fyrverkeri ute under kaffebord.

Hvordan holde hunder rolig og trygge ved fyrverkeri

Kjæledyr og fyrverkeri passer kanskje ikke godt sammen, men det er forhåndsregler du kan ta for at smellene skal ha en mindre effekt på hunden din. Her er noen ting du burde og ikke burde gjøre for å håndtere hundens stress og holde den trygg ved fyrverkeri.

Gjør dette

  • Hold dem innendørs med vinduer og gardiner lukket for å dempe høye lyder og skarpe lys. RSPCA tilbyr en guide for å lage et "hundesikkert hi" for å få valpen til å føle seg trygg. Hvis du har en kjeller der hunden din trygt kan være utenfor rekkevidde av fyrverkeriet, kan dette være et enda bedre alternativ.

  • Sørg for at de får mye mosjon tidligere på dagen. Dette betyr at de kan bruke ekstra energi som ellers kan øke angsten deres når fyrverkeriet begynner smelle.

  • Sjekk at vinduer og dører holdes lukket, og sørg for at eventuelle rømningsveier i hagen din er sikret, anbefaler Battersea Dogs Home. Det antas at flere kjæledyr forsvinner på nyttårsaften som følge av fyrverkeriangst, så det er viktig å ta alle forholdsregler for å unngå at de løper av gårde.

  • Sørg for at de har på seg et halsbånd i riktig størrelse og at informasjonen på ID-brikken og mikrochipen er korrekt og oppdatert, i tilfelle de klarer å stikke av.

  • Gi en morsom distraksjon, for eksempel en favoritt-tyggeleke eller et leketøy fylt med favorittgodteriet, for å distrahere de mens det smellet ute.

  • Sett på TV-en eller radioen for å drukne støyen av fyrverkeriet. Musikk med milde lyder er vanligvis best for å lette angsten.

Ikke gjør dette

  • Ikke la hunden bli med til et fyrverkerishow, uansett hvor mye du vil at de skal være der.
  • Ikke oppfør deg annerledes eller erkjenn frykten deres. Det vil bare forsterke deres engstelige oppførsel.
  • Ikke slipp dem løs utenfor et inngjerdet område mens fyrverkeri pågår. Hvis de blir skremt, kan de stikke av og ende opp med å gå seg vill.

Å gjøre hunden din ufølsom for fyrverkeri

Svart hund gjemmer øynene under potene.
Hunder og fyrverkeri trenger ikke å være en forferdelig match, og hundens frykt er ikke uunngåelig. I følge Dogs Trust er valper som trygt og gradvis utsettes for høye lyder innenfor det viktige sosialiseringsvinduet på 3 til 16 uker bedre i stand til å takle høye lyder som fyrverkeri.

Hvis hunden din er voksen, er det ikke for sent å desensibilisere dem gjennom eksponeringsterapi. UK Kennel Club sier at opptak kan spilles i forkant av en kveld med fyrverkeri for å desensibilisere hunder og forberede dem på høye lyder.

Slik kan du desensibilisere hunden din ...

Mens hunden din er engasjert i en aktivitet de liker, som å kose eller nyte en godbit, kan du spille av en video eller et opptak av fyrverkeri med lavt volum. Gjør dette flere ganger i løpet av dagen. Etter flere dager begynner du gradvis å øke volumet - men ikke gå for langt. Hvis de virker redde, skru ned volumet og fortsett i et lavere tempo. Fortsett å øve på denne måten til hunden din kan høre videoen på et høyt volum uten å bli redd.

Håndtere ekstrem fobi

Hvis løsningene ovenfor ikke hjelper, kan hunden din trenge ekstra hjelp for å overvinne frykten. Spesielle jakker for hunder har vist seg å trøste dem ved høyre lyder som fyrverkeri og tordenvær. Veterinæren din kan også ha noen løsninger på hvordan du kan holde hunden din rolig, så det skader ikke å ringe dem og spørre.

Stressfritt fyrverkeri for Fido

Når fyrverkeriet starter, er det best for hunden din å legge seg. Å gi et trygt og rolig sted for den å slappe av er en av de beste måtene du kan gi hunden din en god opplevelse.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

Relaterte artikler

Relaterte produkter