Tegn på stress hos hunder: Håndtering og behandling av stress hos hunder

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Mange hunder nyter en "bortskjemt" livsstil med myke senger, godbiter og masse kjærlighet. Til tross for disse bekvemmelighetene og omsorgen (eller til og med som et resultat av dem) kan de også oppleve stress.

Torden, fyrverkeri, en ny baby eller andre endringer i rutiner eller husholdningen kan alle påvirke hunden din. I tillegg til psykiske plager kan disse stressende hendelsene påvirke hundens fysiske helse. De kan føre til ting som destruktiv eller aggressiv atferd. Men hvordan vet du om hunden din er stresset? I denne artikkelen skal vi se nærmere på tegn på stress hos hunder og hva du kan gjøre for å hjelpe.

Hva er tegnene på stress hos hunder?

Alle hunder er forskjellige, og noen tegn er mye mer diskrete enn andre. Det er svært viktig å kjenne til de mer diskrete tegnene, fordi de ofte blir oversett og kan føre til eskalerende problemer. De vanligste tegnene på stress hos hunder er:

  • Gjesping. Dette er et av de vanligste tegnene på stress som ikke oppdages. Hunder gjesper når de er trøtte, men gjesping er et av de tidligste tegnene på at en hund føler seg ukomfortabel eller engstelig i en situasjon.
  • Leppeslikking. I likhet med gjesping blir dette ofte oversett.
  • Viser det hvite i øynene. Dette er også kjent som hvaløye.
  • Pesing.
  • Mye tråkking uten å finne roen.
  • Skjelving eller risting.
  • Gjemmer seg eller kryper sammen.
  • Halen brettet mellom beina.
  • Ørene bakover, anspent ansikt.
  • Tap av appetitt.
  • Diaré eller tap av tarmkontroll.
  • Urinering innendørs.
  • Viser tenner.
  • Knurrer.

Snapper eller biter. Hvis hunden din ser ut til å oppleve stress, bør du kontakte veterinæren din for å avtale en konsultasjon for å undersøke situasjonen grundig. Smerte og sykdom kan være en viktig årsak til de ovennevnte tegnene og til angst, så veterinæren din vil gjerne utelukke dette før dere ser på atferdsmodifisering. Veterinærteamet ditt kan sørge for at du får den eksperthjelpen du trenger. De kan ha en kvalifisert atferdsspesialist i praksisen, eller de kan henvise deg til en spesialist. Be alltid veterinæren din om en henvisning. I mange land er atferdsrådgivning helt uregulert, og når det gjelder stress og behandling av stress, må du oppsøke noen som vet hva de driver med.

Hvordan roe ned en stresset hund og hvordan du kan hjelpe den

Noe av det viktigste du kan gjøre, er å holde deg avslappet og rolig. Hunder er utrolig flinke til å lese eierens følelsesmessige tilstand, og de vil definitivt merke det hvis du blir anspent, bekymret eller opphisset. Bli kjent med hunden din. Hvis du vet hva som stresser dem, kan du rett og slett prøve å unngå disse situasjonene. Det klassiske eksempelet på dette er barn. Mange hunder (og mange voksne!) synes det er utrolig stressende å være sammen med barn. Hvis du får besøk av barn, må du sørge for at hunden din har et trygt sted der barna ikke får lov til å gå. Det er klart at noen hunder opplever mange ting som stressende som du kanskje ikke kan unngå. I disse tilfellene kan veterinæren eller atferdsspesialisten din anbefale en kombinasjon eller alle av de følgende mestringsstrategiene for stress for hunden din.

  1. Ta forholdsregler for å sikre hundens og familiens sikkerhet – hvis hunden din forsøker å rømme eller flykte under en stressutløsende situasjon, er det best å flytte den til et trygt sted. Hvis hunden din viser en aggressiv respons, bør den holdes fysisk adskilt fra alle potensielle mål for aggresjonen.
  2. Straff aldri en hund som viser tegn på stress – det er ikke bare inhumant å straffe et stresset eller engstelig dyr, men det vil sannsynligvis øke hundens stress også, noe som vil skade båndet mellom deg og hunden din.
  3. Som vi nevnte i eksemplet med barn, er det viktig å identifisere og håndtere stressutløsende faktorer.Selv om den ideelle løsningen ville være å eliminere stressutløsende faktorer helt og holdent, er det ofte ikke mulig. Du kan for eksempel ikke kontrollere tordenvær, men selv når en utløsende faktor er uunngåelig, kan du minimere virkningen av den ved å endre miljøet. Under tordenvær kan du for eksempel flytte hunden din til et rom inne i huset og spille bakgrunnsstøy.
  4. Start et atferdsendringsprogram.Med hjelp fra atferdsspesialisten din kan du jobbe med å desensibilisere kjæledyret ditt for en stressutløsende faktor ved å utsette det for en modifisert utløsende stimulus, ved å starte på et svært lavt nivå og gradvis øke intensiteten. En annen strategi er motbetinging: Å påvirke hunden til å reagere på en utløsende faktor på en positiv måte, slik at den føler seg avslappet i stedet for stresset. Dette kan oppnås ved å kombinere eksponering for den utløsende stimulusen med noe lystbetont, som for eksempel mat eller leker. Desensibilisering og motbetinging kombineres ofte. Begge disse tingene må gjøres under kyndig veiledning, da du faktisk kan forverre frykt og stress hvis du gjør disse tingene på feil måte.
  5. Gi hunden din klinisk ernæring formulert for stressymptomer.Veterinæren din kan også foreslå en kostholdsendring ved å introdusere et fôr som hjelper mot stressrelaterte fordøyelsesproblemer. En lettfordøyelig ernæringsløsning formulert med melkeproteinhydrolysat, prebiotisk fiber og ingefær kan bidra til å avhjelpe stressrelaterte fordøyelsesproblemer hos små hunder.
  6. Vurder livsstilsendringer for å redusere stress. Akkurat som hos mennesker kan regelmessig mosjon bidra til å redusere stress hos hunden din. Å gå tur og leke med hunden din vil bidra til å holde dere begge i god form, mentalt stimulerte og avslappede.
  7. Det finnes også en rekke nyttige produkter på markedet for å redusere stress, som for eksempel feromoner. Under konsultasjonen kan veterinæren din også diskutere mulige medikamentelle behandlinger.

Forebygging av stress fra starten av

Det er bedre å forebygge enn å fikse. Hvis det er mulig, bør du prøve å velge en hund eller valp som er avslappet og kommer fra velbalanserte foreldre med et godt lynne. Sosialisering og tilvenning er svært viktig hos valper og unghunder, så snakk med oppdretteren eller adopsjonssenteret om hva som allerede er gjort, og hvordan du gradvis kan fortsette denne læringsreisen. Livet kan være skummelt med alle de rare og vidunderlige synene og lydene som familielivet byr på. Hvis du forbereder hunden din på dette på riktig måte, kan det spare dere begge for mye hjertesorg og stress på lengre sikt. Snakk med veterinæren din om hvordan du skal sosialisere og tilvenne hunden din hvis du er usikker.

Av Jacqueline Neilson, DVM, DACVB

Gjennomgått av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS og Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA