Tegn på at katten sørger & hvordan du kan hjelpe

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vi vet lite om sorg hos katter, primært fordi vi ser på dem som selvstendige dyr som fremdeles har mye av sin «ville»natur i seg. Men katter viser endret adferd etter tap av medlemmer i husholdet de lever i selv om disse endringene kan være vanskelige å forstå.

Når dyr er tett knyttet til hverandre er det mer normalt at de reagerer på tap av sin kompanjong. Selv katter som hele tiden sloss med hverandre vil kunne savne sin kamp-partner. Ingen vil vel noensinne finne ut om en katter forstår begrepet «død». Men det er tydelig at de skjønner at et medlem i husholdet er borte og at noe har endret seg i hjemmet. Kanskje oppfatter katten også vår sorg og føler seg usikker på hva som har skjedd.

Tegn på sorg

Det er vanskelig å si på forhånd hvordan en katt vil reagere på tap av et medlem i husholdet. Noen synes å ikke bry seg i det hele tatt. Og er helt fornøyd med at det aktuelle medlemmet i husholdet er borte. Andre kan stoppe å spise, miste interessen for omgivelsen, bare sitte og stirre og vise tegn til depressiv adferd. Noen katter forandrer personligheten eller adferden sin ved tap av et medlem i husholdet.

Selv om det ikke er forsket på dette har American Society for the Prevention of Cruelty to Animals funnet ut at katter spiser mindre, sover mer og mjauer mer når annen katt i husholdet er borte. Oppmuntrende var det at alle kattene i de 10 hushold som var inkludert i undersøkningen viste normal adferd igjen innen seks måneder etter tapet.

Hvordan kan vi hjelpe

Du kan gjøre flere ting for å hjelpe din katt om den sørger. Små endringer kan gjøre tapet lettere for din katt. Hold på rutinene. Selv endring av fôringsrutiner eller flytting av møbler kan skape stress. En katt som sørger kan miste appetitten. Spiser ikke katten noen ting over flere dager kan den utvikle en potensiell livstruende hepatisk lipidose. Oppmuntre katten til å spise ved å varme maten litt opp eller ha på litt varmt vann eller kjøttkraft på fôret. Sitt gjerne hos katten din når den spiser for å oppmuntre den. Ikke bytt fôr da det kan føre til unødvendige fordøyelsesproblemer. Har ikke katten spist i løpet av tre dager oppsøker du din dyrlege.

Kvalitetstid

Spander mer tid med katten, klapp den, lek, kam pelsen, kos. Da vil katten føle seg mer verdsatt og komfortabel uansett hva den ellers kjenner skjer i husholdet. Og ikke prøv å erstatt katten som har gått bort for fort. Så lenge din katt sørger vil den knappest hilse en ny katt velkommen. Ny katt for tidlig blir bare stress.

Det kan være positivt om katten får lov å se og lukte på sin døde kamerat som en del av sorgprosessen. Så kanskje kan det være en idé å ta den avlivede katten med seg hjem fra dyrlegen istedenfor å kremere den med en gang.

Uansett bør enhver alvorlig endring i adferd følges opp av dyrlegen for å uteslutte at det kan være en fysisk årsak til endringen. Finner ikke dyrlegen noe kan det være bra å kontakte en atferdsterapeut for dyr.

 

Relaterte artikler

 • Kattungepsykologi: Forstå hva katten din tenker

  For å gi kattungen din best mulig omsorg, er det viktig å forstå den. Lær mer om hva kattungen din tenker og gjør.
 • Fjerne dårlige uvaner

  Skvetting er helt naturlig atferd for katten. Dette er kattens måte å markere et sted med informasjon om den selv. Dette vil ikke si at det er ønsket atferd når det skjer i dagligstuen!
 • Hvorfor kattungen din klorer

  Etter hvert som din kattunge vokser, vil også klørne vokse! For å holde dem i trim, vil den klore.
 • Katter i løpetid

  Katter i løpetid trenger spesiell omsorg og oppmerksomhet, Hvis katten din allerede har vært igjennom en løpetid husker du sikkert hvordan hun mjauet og skrek, og hele tiden krevde din oppmerksomhet.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.
  Buy Now »