Valpediaré: Symptomer, årsaker og behandlinger

minutters lesetid

En gul labradorvalp sitter sammen med eieren sin med tungen ut av munnen og et lyst uttrykk og fokuserer på noe utenfor synsvidde

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å få en valp er en herlig tid for alle parter - de er unge og livlige og en glede å ha rundt seg. På den annen side, siden de er så små og avhengige av oss, kan det være svært bekymringsfullt hvis de blir syke. Diaré er en av bekymringene mange valpeeiere opplever, og det er ubehagelig for både deg og valpen. De fleste hudene, og mennesker for den saks skyld, får diaré på et eller annet tidspunkt i livet, og det er ikke alltid nødvendig med et besøk til veterinæren, men hos små og unge hunder kan det være mer alvorlig på grunn av deres alder og størrelse.

Tegn på diaré kan variere fra myk bæsj som ligner på kumøkk til vannaktig eller blodig avføring som bare renner ut, eller som i noen tilfeller kan være eksplosiv. Du kan se knallrødt blod, eller hvis avføringen ser veldig mørk eller svart ut, kan det være tegn på blødning høyt oppe i fordøyelseskanalen. Dette kan i noen tilfeller være mer alvorlig enn friskt blod, selv om det ikke er like sjokkerende å se. Valpen kan anstrenge seg for å gå på toalettet, du kan se slim, eller du kan se skitten pels rundt bakenden hvis du ikke har sett selve bæsjen fordi den ble lagt i hagen mens du ikke følgte med.

Hva kan gi valpen diaré, og når er det grunn til bekymring?

Årsaker til diaré hos valper.

  1. Stress. Dette er en svært vanlig årsak til diaré, spesielt hos valper som nylig har flyttet hjem. Å bli tatt fra mamma og flytte inn i et nytt hus med andre mennesker, lukter og lyder er en skremmende opplevelse for alle valper. Prøv å besøke valpen flere ganger slik at den blir vant til deg og familien din, og legg igjen et teppe eller en bamse hos oppdretteren slik at valpen har noe kjent å ta med hjem til deg.

  2. Ny mat. Plutselige endringer i fôret kan utløse tarmproblemer som diaré hos alle hunder, men hos valper skjer det gjerne på et stressende tidspunkt, og siden mage-tarmkanalen er fortsatt under utvikling, kan dette være med tydelig. Forsøk alltid å få nok mat fra oppdretteren til å vare i minst en uke, slik at du gradvis kan bytte til et annet fôr i løpet av syv dager om du ønsker det.

    Ernæring i oppveksten er ekstremt viktig for å sikre at valpen vokser i et sunt tempo, får riktig balanse mellom vitaminer og mineraler og alle de viktige næringsstoffene for utviklingen av hjernen og sansene. Forskjellige hundestørrelser har også forskjellige behov, så snakk alltid med veterinæren din om hva som er det beste fôret for valpens alder og rase. Gi aldri valper et råfôrbasert kosthold.

  3. Parasitter. Ormer kan være et stort problem hos valper. De kan plukkes opp fra mødrene i livmoren, gjennom melken og i valpemiljøet. Spør alltid oppdretteren om morens og valpenes ormekurhistorikk før du kjøper en valp. Hvis de ikke har blitt behandlet, eller hvis oppdretteren ikke vet det, er det sannsynligvis en god idé å se et annet sted. Så snart du får en ny valp, bør du spørre veterinæren om ormekur, siden den trenger regelmessige behandlinger for å fange opp ormer som ligger i dvale og venter på å klekkes.

     

  4. Smittsomme sykdommer. Valper får antistoffer fra moren og er avhengige av denne videreførte immuniteten til den kan vaksineres. Igjen er det viktig å kjenne til morens vaksinasjonshistorikk. Smittsomme sykdommer som parvovirus er ødeleggende og tar fortsatt livet av mange valper og unge hunder årlig. Disse forårsaker svært alvorlig, ofte blodig og illeluktende diaré og kan svekke valpen på kort tid. Sørg alltid for å stille spørsmål til oppdretteren, og sørg for å holde valpens vaksinasjoner oppdatert.

  5. Fremmedlegemer. Hunder er beryktet for å spise mye rart; spesielt når de er eldre valper. I flere år har veterinærer fjernet stort sett alt du kan tenke deg fra hundens tarm - fra sokker til brødkniver! Fremmedlegemer kan, avhengig av hvor de setter seg fast og hvor lang tid det tar, være årsak til oppkast, oppkast, manglende avføring og diaré.

Hva du skal gjøre hvis valpen din har diaré.

Du bør oppsøke veterinær så snart som mulig hvis;

  • Valpen har både oppkast og diaré

  • Valpen har ukontrollerbar, vannaktig eller blodig diaré

  • Valpen slutter å spise eller virker sløv og deprimert

  • Valpen din er frisk, men diaréen varer i mer enn to dager

Hvis valpen virker opplagt, spiser, drikker og leker, kan du sannsynligvis vente en dag eller to for å se om situasjonen løser seg. Hvis du nylig har fått valpen hjem, kan det godt være utløst av stress. Hvis du har endret fôret for raskt, kan du sette valpen tilbake på det gamle fôret, vente til ting har roet seg, og deretter gjøre en mer gradvis overgang.

Behandlingen av valpens diaré vil avhenge av årsaken og kan variere fra litt støttefôr for fordøyelsen i noen dager til sykehusinnleggelse ved mistanke om alvorlige tap. Når det gjelder små og unge dyr, er det alltid det aller beste alternativet å få hjelp så snart som mulig.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA