Hva kattens mjauing betyr: Fem lett gjenkjennelige lyder katten lager

Published by
min read

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Når du bor med en katt, hører du nok mange ulike kattelyder i løpet av dagen. Betydningen av noen lyder er lett å forstå (som når de går rundt matskålen og mjauer mens de ser på deg), mens andre lyder er mindre innlysende. Kanskje har du en spesielt pratsom katt. Dette gjelder særlig eldre katter, da katter blir mer pratsomme med alderen eller de hører dårligere.

Her ser du hva katten uttrykker med følgende kattelyder:

1. Mjauing

Som katteeier vet du allerede at katten har en rekke ulike mjauelyder på lager for ulike situasjoner. Dette er ikke noe katter gjør seg imellom, så hva er det de prøver å fortelle deg? Katten din kan mjaue for å få mat eller vann, for å si velkommen hjem eller be om å bli klappet eller klødd på magen (i så fall ruller den seg rundt). Katten snakker også til deg med ulike mjau avhengig av situasjonen, slik som "jeg vil ha den plassen i sofaen" – for det vil den jo som regel.

Overdreven mjauing mens den spiser, bruker kattedoen eller til andre underlige tider, kan bety at den føler seg uvel – men vanligvis vil den bare si hei.

2. Maling

Livet blir ikke stort bedre enn når katten din stryker seg inntil deg, koser og maler på slutten av en lang dag. Som Trupanion bemerker, er det gjennom maling at kattunger, som er født døve og blinde, kommuniserer med moren sin. Men alle katter bruker denne metoden hele livet – også med deg. Hvis du hører nøye etter, kan du merke små endringer i malingens tone og vibrasjon. Dette er med på å uttrykke at den er fornøyd og har det bra.

Et mindre kjent motiv: Katter kan også bruke denne uttrykksformen for å trøste seg selv når de er redde, så pass på å være ekstra kjærlig mot pusen når den setter i gang den vesle motoren sin.

3. Fresing

Når en katt freser eller til og med knurrer, er det ikke fordi den er slem – den er redd og derfor defensiv. Katten kan frese til en fremmed som besøker hjemmet ditt (eller noen den kjenner, men ikke liker), eller til en annen katt for å be den pelle seg vekk. Til syvende og sist minner den alle på hvem som egentlig er sjefen (hint: det er ikke du).

"Om mulig", tilråder Animal Planet, "bør du ignorere fresingen i stedet for å kjefte på eller stirre sint på katten." Bare ta tiden til hjelp og vær kjærlig og oppmuntrende, så gir fresingen seg. Den lar seg betrygge av at du gir den tid og rom til å roe ned nervene.

4. Uling

Hvis du trodde uling bare var for hunder, må du tro om igjen! The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) påpeker at "noen katteraser, spesielt siamesere, har en tilbøyelighet til overdreven mjauing og uling", så kanskje du bare har en høyrøstet kompanjong. Alle ukastrerte katter uler også for å tiltrekke seg en make.

Hvis dette ikke stemmer for din katt, kan den også ule fordi den befinner seg i en nødssituasjon, for eksempel om den er fanget et sted eller til og med er skadet. I andre situasjoner uler katten fordi den vil at du skal komme umiddelbart for å se på byttet den har tatt med til deg (og nei, det er ikke alltid en leke). Uansett bør du vie det høylytte familiemedlemmet ditt oppmerksomhet umiddelbart for å sikre deg om at alt er i orden.

5. Klapring

Dette er en av de mer pussige kattelydene, som kun kan høres i spesielle situasjoner. Katten kan lage en kvitrende eller klaprende lyd for å varsle husstanden når den ser en fugl, et ekorn eller en hare utenfor vinduet. Det er ikke et mjau i full lengde, men heller en kommando kattunger lærer i ung alder, ifølge The Humane Society, når moren bruker lyden for å holde babyene sine i sjakk. Hvis du har mer enn én katt, kan du også høre at de prater med hverandre på denne måten. Etter hvert bruker de dette trikset på deg for å lede deg til matskålen deres eller til sengs.

Ved å følge nøye med på disse kattelydene skaper du et enda mer meningsfylt bånd mellom deg og bestevennen din. Det hjelper deg også til å forstå behovene dens bedre, slik at du kan gi den alt den trenger for at den skal være lykkelig, frisk og trygg.

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er skribent, mamma og erfaren katteeier med to Russian Blue-katter som regjerer i huset. Du finner også tekstene hennes på Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om kjæledyr, svangerskap og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

Related Articles

Related products

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.
  Buy Now »