Hvorfor kaster din hund opp etter at den har spist?

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kaster din hund opp etter at den har spist? Om din hund kaster opp kort tid etter at den har spist er det grunn til å være bekymret. Det er en del som kan gi disse symptomene.

Kontroller først de enkle grunnene: Har du nettopp byttet fôr? Konkurrerer hunden med andre om fôret? Spiser hunden gress? Alt dette kan få din hund sin mage i ulage. Les hvorfor dette kan gi oppkast og når du bør kontakte dyrlegen.

Bytte til nytt fôr

For raskt bytte av fôr kan gi mage-tarm trøbbel. Normalt skal nytt fôr introduseres langsomt over 7 til 10 dagers tid. Snakk gjerne med din dyrlege om du planlegger fôrbytte. Fortsetter mage-tarm trøbbel eller din hund ikke slutter å kaste opp bør du dra til dyrlegen med din hund så fort som mulig. Det kan være en allergi eller fôr-intolerans eller det kan være mer alvorlige problemer som fremmende kropp i magen eller systemisk sykdom eller lignende.

Har du nettopp byttet til et Hill'sTM fôr anbefaler vi at du begynner med små porsjoner og øker porsjonene etter hvert til hunden kun spiser Hill'sTM.

Når hunden kaster i seg maten på grunn av nervøsitetThree dogs eat wet dog food off white plates on the patio of a beach villa.

Selv om mange dyreeiere tror at hunden ikke tåler maten når den kaster opp må det ikke nødvendigvis være det. Nervøsitet eller angst kan være grunnen til at hunden kaster opp etter at den har spist. Har du flere hunder i husholdet som din hund kanskje konkurrerer med? Territorie-konkurranse kan få hunden til å kaste i seg maten. Da vil magesekken fylles for fort og det kan bli for lite spytt som er viktig for magesekkens funksjon. Og akkurat som hos oss så kan nervøsitet og angst føre til at hunden føler seg kvalm og gi for høyt innhold av magesyre i magesekken.

Når hunder spiser for fort tar de seg ikke tid til å tykke større fôrbiter. De sluker også mye luft. Begge deler kan føre til gulping og oppkast. Om det er mulig bør du fôre en nervøs hund på en avskjermet plass uten andre dyr i nærheten. Begynn med små porsjoner og øk på etter hvert som du ser at hunden roer seg ned.

Woman holding a dog in a red collar.

Det kan også finnes andre grunner til at hunden er så nervøs at den ikke klarer å beholde maten. Her det skjedd ting i hjemmet som påvirker de daglige rutinene rundt hunden? Har dere nettopp flyttet eller fått andre arbeidstider? Slike endringer kan gjøre en hund nervøs og påvirke fordøyelsesapparatet. Tror du at slike ting kan ligge bak problemene må du fokusere på å få hunden til å forstå at alt er bra. Ros hunden, lek med den og kos med den. Hunden vil da langsomt akseptere endringene og bli som vanlig igjen. Ha allikevel kontroll på hvordan hunden spiser for å se at det ikke er noe mer alvorlig. Kaster den opp mer enn en gang innimellom bør du kontakte din dyrlege da oppkast på grunn av nervøsitet ikke forekommer så ofte.

Hunden elsker smaken

Noen hunder elsker smaken på fôret så godt at de kaster det i seg av den grunnen og ikke på grunn av nervøsitet. Det er helt greit å virkelig være glad i fôret, men vi vil jo være sikker på at hunden får i seg alt det den skal uten at den kaster det opp igjen.

En måte å unngå dette på er å gi fôret i mindre porsjoner til du ser at hunden spiser mer normalt. En annen mulighet er å servere fôret på en stor plate eller kakefat. Da tar det lengre tid å lokalisere og spise bitene og hunden vil ikke kaste opp på grunn av for fort inntak av fôr. Man kan også kjøpe egne hundeleker eller fôringsfat med hindringer som gjør at hunden må anstrenge seg litt ekstra for å få i seg maten. Det er god trening for hunden og gjør at den spiser langsommere. Pass bare på at hunden får i seg maten og ikke blir frustrert på grunn av den nye serveringsformen.

Hunder som spiser gress

Mange hunder spiser gress av flere grunner uten at det betyr noe. Men noen hunder spiser gress når de ikke føler seg bra og kan kaste opp gresset inklusivt det som kanskje gjorde at de følte seg uvel i magen. Når hunden har kastet opp gress og mageinnhold bør den da føle seg bedre og ikke behøve mer behandling for sine mageproblem. Bare se til at hunden har friskt vann tilgjengelig så den ikke blir dehydrert og kontroller at den ikke fortsette å kaste opp.

Om din hund ikke kan stoppe å kaste opp etter å ha spist fôr og gress må den til dyrlege med en gang. Da kan det være mer alvorlige grunner til symptomene som infeksjon, systemisk sykdom, fremmende kropp eller mageomdreining. Rask innsats vil da kunne hjelpe hunden så den føler seg bedre.

Biografi forfatter

Erin-Ollila

 Erin Ollila
 Erin Ollila er kjæledyrentusiast som tror på ordets makt og hvordan et budskap kan informere, og endre, målgruppen.   Hennes publikasjoner finner du på internett og papir. Søk @ReinventingErin på Twitter eller les mer   på  http://erinollila.com.

 

Relaterte artikler

 • Hvordan matallergi kan påvirke hunden din

  Dogs running Lær om varseltegn, symptomer og behandlinger av matintoleranse og matallergier hos hunder og hvordan dette påvirker hunden din.
 • Hudproblemer hos hunder

  Dogs running Lær om varseltegnene, symptomene og behandlingene av allergisk dermatittsykdom og andre hudsykdommer hos hunder.
 • Er hunden din i god form?

  Dogs running Hvordan kan du vite om hunden din er overvektig? Først vil veterinæren din veie hunden din ved dens vanlige helsekontroller. Mellom kontrollene, legg hendene på hundens ribbein; er de vanskelige, eller til og med umulige, å føle? I så fall er hunden din sannsynligvis overvektig.
 • Følg med på hundens vekt

  Visste du at en hund som veier 15 % eller mer over sin ideelle vekt regnes som overvektig? Det tilsvarer bare 330 gram for en liten hund som en chihuahua, men over 7,5 kilo for en rottweiler.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>