Slik hjelper du kattens fordøyelse

minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Fordøyelsesproblemer er aldri hyggelige for verken deg eller katten din, og de kan være noe av det mest bekymringsfulle du kan oppleve. Fra oppkast til bløt bæsj til full diaré - det finnes en hel rekke ting som kan gå galt i mage-tarmkanalen. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan du best kan hjelpe med kattens fordøyelse for å holde den ved god helse og forhåpentligvis unngå slike problemer.

Hvordan er katter annerledes når det gjelder kosthold og fordøyelse?

Det antas at katter har utviklet seg fra den afrikanske villkatten, som opprinnelig levde på tørre steder. De lever stort sett ensomme liv, bortsett fra når de samles for å finne en partner. Sammenlignet med andre dyr har katter relativt enkle fordøyelseskanaler og har utviklet seg til å spise små, hyppige og kjøttrike måltider. Katter i naturen bruker mye tid på jakt og spiser vanligvis 10-20 små måltider om dagen. De er det som kalles obligate kjøttetere, noe som betyr at de må ha kjøtt i kosten; de kan ikke produsere visse essensielle næringsstoffer selv, som noen aminosyrer, som bare finnes i kjøtt.

Støtt kattens fordøyelse: hva du skal fôre, hvordan du skal fôre og hvordan du unngår stress

Hva du skal fôre katten din med

I bunn og grunn trenger katten din kattemat! Dette høres kanskje dumt ut, men siden den er kjøttetere, er det ikke sikkert at du dekker alle næringsbehovene dens hvis du gir den noe som ligner på hundemat. Gi alltid katten et komplett og balansert fôr som er tilpasset kattens livsfase. Det betyr kattungefôr til kattunger, voksenfôr til voksne katter og seniorfôr til eldre katter. Hvis katten din er kastrert eller har en tendens til å sitte inne, kan det være nødvendig å gi den et kalorifattigere fôr enn en mer aktiv utekatt.

Spør veterinæren din om katten din har idealvekt, og fôr alltid katten din for å holde den vekten den bør ha. Hvis den er overvektig eller undervektig, vil det være forskjellig fra dens nåværende vekt.

Hvis katten din aldri har hatt problemer med fordøyelsen, bør et komplett og balansert kattefôr av god kvalitet være bra. Hvis katten din er utsatt for fordøyelsesproblemer, kan veterinæren anbefale et svært lettfordøyelig fôr eller en terapeutisk diett som er tilpasset kattens individuelle problemer.

Prøv alltid å gi katten en blanding av våt- og tørrfôr hvis du har mulighet til det. Katter blir veldig avhengige av teksturer, så hvis du gir den variert mat fra starten av, er det mye mer sannsynlig at katten aksepterer endringen hvis du noen gang gi den et bestemt type fôr. Våtfôr er også bra for å sikre et godt vanninntak.

Den beste måten å fôre katten din på

Katter har enkle, ganske korte fordøyelseskanaler, så de egner seg best til små, hyppige måltider, i motsetning til ett eller to store måltider. Ved å gi katten flere små måltider om dagen holder du den interessert og mett gjennom hele dagen, og det kan hjelpe på fordøyelsen fordi fordøyelseskanalen er utviklet på denne måten. Det ideelle er å gi 4-6 måltider om dagen.

Hvis du er på farten i løpet av dagen, kan tidsinnstilte matere være svært nyttige for å dele opp måltidene. Ettersom katter har en tendens til å være aktive hele døgnet, kan du til og med programmere den til å gi et måltid om natten, slik at du slipper å bli vekket av en sulten katt!

Unngå stress for katten din

Katter er sarte og følsomme vesener og kan lett bli stresset av mange ting: å bo sammen med andre katter, enten i samme hus eller i nabolaget, å bli holdt innendørs, å få besøk, å ha en baby eller et lite barn i hjemmet eller at eieren drar på ferie. Stress er en av de største unngåelige årsakene til fordøyelsesproblemer hos kattene våre. Hvis du føler at dette kan være et problem, er det mange enkle endringer du kan gjøre i hjemmet for å redusere stresset.

Kan proteininnholdet være for høyt for katten din?

Fordi katter er kjøttetere, sier noen at de bør ha svært høye proteinnivåer i kosten. Katter trenger riktignok et høyere proteinnivå enn hunder, men for mye protein har vist seg å ha en negativ effekt på mikrobiomet og kan være skadelig for tarmhelsen på lengre sikt.

Ta en prat med veterinæren eller dyrepleieren din om hva du kan gjøre for å holde kattens kropp og sinn - og dermed også fordøyelseskanalen - ved like!

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA