Hvordan rengjøre hundeører

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ørerengjøring er et viktig aspekt ved stell for hver hund som ikke bør ignoreres. Hver hund er forskjellig i hvor ofte ørene må rengjøres, og noen hunder (f.eks. de som er utsatt for ørebetennelse) drar nytte av hyppig ørerengjøring, og andre trenger sjelden noen rengjøring. Hvis hunden din regelmessig besøker en profesjonell hundefrisør, er det sannsynlig at ørene blir rengjort der, selv om det er lurt å høre med hundefrisøren din for å bekrefte dette. Uansett er det en god idé som eier å vite hvordan du rengjør hundens ører.

Hvilke rekvisita kan jeg bruke til å rengjøre hundens ører?

Golden retriever hos veterinæren for en øresjekkRiktig rengjøring av valpens ører begynner med å samle sammen de riktige verktøyene. Her er hva du trenger:

 • Ørerens. Se etter en ørerenser som er spesielt designet for hunder, fri for potensielle irritanter som alkohol eller hydrogenperoksid. Hvis du ikke er sikker på om noe er greit å bruke på hunden din, bare spør veterinæren eller hundefrisøren: "Hva kan jeg rengjøre hundens ører med?"
 • Bomull eller puter. Bomullspinner kan brukes til å rengjøre ytterkantene på ytterøret, men bør aldri settes inn i øregangen. Dette kan forårsake permanent hørselsskade hos hunden din.
 • Pinsett. Disse er gode å ha for hånden hvis hunden din har mye hår i ørene.
 • Et håndkle. Dette anbefales for å begrense tørke opp søl, spesielt ettersom en hund ofte rister på hodet når noe kommer i ørene.
 • Godbiter. Du vil belønne valpen din når alt er gjort.

Hvordan rengjøre hundeører

Ta deg tid til å inspisere hundens ører før du begynner. Hvis de virker røde eller betente, lukter dårlig, eller hunden din viser tegn på at de klør, stopp det du gjør og kontakt veterinæren din. Hunden din kan ha en infeksjon eller være under angrep av øremidd, som begge må behandles. Hvis hunden din har mye hår, så bruk pinsett for å fjerne hår fra øregangen. Når ørene er klare og alt ser normalt ut, les instruksjonene på ørerenseren. Du kan også følge denne trinnvise prosessen for å rengjøre hundens ører:

 1. Etter å ha fått hunden din til å sitte, belønn den med en godbit og la den få inspisere flasken med ørerens.
 2. Hold øreflippen oppreist og fyll øregangen forsiktig med rengjøringsmiddel.
 3. Hold øreflippen unna, og masser forsiktig ørebunnen med fingrene i omtrent tjue sekunder.
 4. Slipp øret og la hunden riste på hodet hvis den ønsker det. Hold et håndkle over hodet for å forhindre at både ørerens og annet innhold flyr overalt.
 5. Bruk en bomullsdott eller en bomullspute viklet rundt pekefingeren for å forsiktig tørke av den synlige delen av hundens øregang og ytre øre. Bruk bare en bomullspinne om nødvendig og bare på den synlige delen av hundens øre.
 6. Belønn valpen din med en annen godbit, og gjenta deretter disse trinnene for det andre øret.

Tips og triks for å gjøre rengjøring av hundøre lettere

Trinnene for hvordan du rengjør hundens ører er ganske enkle, men disse tipsene kan hjelpe deg med å gjøre prosessen enklere for både deg og din hund.

• Med mindre du vil ha vann overalt, må du passe på at hunden din er i et begrenset område! Plasser hunden din i badekaret eller ta ham med ut. Sørg for at du har på deg gamle klær som ikke blir ødelagt hvis de sprutes ned med renseløsning.

• Apropos renseløsning, ikke spar på! Det er mye mer i hundens øregang enn delen du kan se, og det er viktig å fylle hele kanalen for å sikre at øret er skikkelig rengjort. Eventuelle overflødige rensemidler som ikke blir utslettet, blir utvist ved at hunden din rister på hodet. Hvis ørene fremdeles ser skitne ut når du er ferdig, fortsett og gjenta prosessen, men stopp umiddelbart hvis du merker rødhet eller blødning, eller hvis hunden din viser tegn til ubehag.

Hvor ofte bør du rense hundeører?

Noen hunder, spesielt de med korte ører og ikke mye hår, trenger kanskje bare å tørke ørene av og til når de begynner å se skitne ut. Hunder med hengende ører og de med mye hår rundt ørene bør ha en grundigere inspeksjon og rengjøring minst annenhver uke.

Å vite hvordan du rengjør hundens ører er en grunnleggende del av stell av kjæledyret ditt. Å sørge for at dette gjøres regelmessig vil bidra til å beskytte hørselen og sikre at valpens ører forblir friske gjennom hele livet.

Igjen — hvis du trenger mer råd og oppmuntring, besøk veterinæren din. Hvis du ikke har en nåværende veterinær, ikke noe problem! Du kan enkelt finne en ved hjelp av vårt pålitelige finn-en-veterinær-verktøy.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter