Hvor mye koster det egentlig å adoptere en hund eller katt?

Published by
min read

Det er lett å tenke på alle de hyggelige stundene du kan ha sammen med en ny hund, men det er like lett å glemme pleien og oppmerksomheten den trenger.

Noen kostnader betaler man bare én gang, mens andre kan være årlige eller månedlige kostnader du må legge inn i budsjettet ditt. Nedenfor har vi delt opp det som er påkrevd og det som er "kjekt å ha", slik at du kan se hvor mye det faktisk koster å ta seg av en pelskledd venn.

Det helt nødvendige

Adopsjonskostnader 2000-7000 (éngangsutgift)
Før du kan ta med deg din nye venn hjem, er det vanlig å betale en adopsjonsavgift til omplasseringssenteret. Denne kostnaden dekker stort sett en medisinsk undersøkelse og annen medisinsk behandling for å sikre at hunden eller katten din er klar for å starte et sunt liv sammen med deg. Enkelte omplasseringssentre kan avstå fra denne avgiften ved spesielle arrangementer. Det er lurt å ringe på forhånd for å finne ut hva du kan forvente.

Fôr- og vannskåler 50-300 kr (éngangsutgift)
Rene, vaskbare skåler til hundens mat og drikke kan være noe du allerede har hjemme. Du kan selvfølgelig inkludere fôringsautomater, vannfiltre og annet hvis du er villig til å bruke mer penger.

Hunde-/kattefôr 500-800 kr (månedlig)
Akkurat som for maten vi spiser, er det lett å finne billige alternativer, men du bør se etter kvalitetshundefôr. Ved å velge riktig hundefôr kan du bidra til å unngå mulige helseproblemer senere i livet. Ikke la det gå på akkord med kvalitet, og be veterinæren gi deg en anbefaling.

Woman feeds scruffy looking Jack Russell terrier mix Hill's pet food in a kitchen.

Halsbånd/sele 100-300 kr (éngangsutgift)
Alle halsbånd og seler, fra grunnleggende funksjon til glamorøs mote, trenger egentlig bare å være solide nok til at hunden din kan bruke dem hver dag. Nylon er det rimeligste alternativet, men et godt halsbånd i lær ser alltid bra ut. Spenner og klikkspenner er hipp som happ. Hvis hunden din drar, kan det vært fornuftig med en hodesele eller kroppssele. Halsbånd og seler er vanligvis noe man kjøper én gang, men du må kanskje kjøpe større etter hvert som hunden vokser, eller utstyret slites.

Dog on leather leash walking on path in park wearing leather collar.

Kobbel 100-500 kr (éngangsutgift)
I likhet med halsbånd er det tilsynelatende ingen grenser for hvor mye penger du kan bruke, men det er i bunn og grunn det samme. Små hunder trenger mindre bånd, mens store hunder trenger større bånd. Noen bruker også GPS-sporing for økt sikkerhet.

ID-brikke 50-200 kr (éngangsutgift)
Takket være moderne produksjon kan det være relativt rimelig å få tak i en spesiallagd ID-brikke til hunden din. Du kan velge blant en rekke ulike modeller på nettet, eller du kan få trykket informasjonen på selve halsbåndet – sørg for at informasjonen er korrekt. Du bør i det minste ha med navnet hunden din lystrer, samt et telefonnummer å ringe hvis den blir funnet.

Seng 100-1000 kr (éngangsutgift)
En nylig adoptert hund fra et omplasseringssenter kan være godt fornøyd med en hjemmelagd seng, men etter hvert vil du kanskje skjemme den bort med en egen seng for en god natts søvn. Du kan alltids skjemme bort hunden din litt med en egen privat divan.

Børste 100-500 kr (éngangsutgift)
Du må gjerne velge elektrisk saks med suge- eller vaskeevner, men for å stelle hunden din ordentlig trenger du i det minste en børste med solid, myk bust. Profesjonell hundepleie koster rundt 100-500 kr per gang, avhengig av hunderase, størrelse og temperament, dersom du foretrekker at andre står for klippingen.

Klosaks 40-200 kr (éngangsutgift)
Det kan være litt skummelt å klippe hundens klør til å begynne med, men du kan legge litt mer penger i det og kjøpe en batteridrevet "neglefil" som filer hundens klør trygt (og langsomt). Du kan også få utført dette hvis du tar med hunden til veterinæren eller en profesjonell hundepleier.

Leker 100-500 kr (årlig)
Travle valper må ha leker, men selv en eldre hund vil gjerne ha en favorittleke i nærheten til å trøste seg med. Det er opp til hunden din hva den anser som en "leke". Mens du investerer i en tennisballautomat, kan hunden din finne det for godt at noe hjemmelagd er tingen.

puppy playing with red ball in the grass.

Tannbørste og hundevennlig tannkrem 100-300 kr (månedlig)
Du bør pusse tennene til hunden din. Det fås elektriske alternativer til hunden, men det er viktig at du lager deg en fast pusserutine Bytt ut hundens tannbørste etter 1-3 måneder.

Veterinærbesøk 2000-8000 kr (årlig)
Du kan spare penger på mange måter, men du kan ikke la være å ta hunden med til veterinæren. Valper trenger en masse vaksiner, voksne hunder må re-vaksineres, og eldre hunder kan ha kroniske helseproblemer som krever tilrettelagt pleie. Antall besøk kan selvfølgelig variere stort ut fra hundens helsebehov. En dyreforsikring kan være et godt alternativ (se nedenfor).

Brown dog being examined by a female veterinarian.

Beskyttelse mot lopper, flått og parasitter 200-1000 kr (årlig)
Flått kan spre mye smitte, lopper kan føre til kløe og betennelser i huden, og mygg kan være bærere av hjerteorm, som kan være dødelig. Det er mange forebyggende løsninger, fra medisiner til halsbånd.

Anbefalt

Disse tingene kan anses som unødvendige, men de kan være uvurderlige når de trengs, og spare deg for store summer ved å forebygge større problemer. Velg det du ser som nødvendig.

Microchip 300-600 kr (éngangsutgift)
Hvis det utenkelige skjer og hunden din blir borte, kan en implantert microchip være siste utvei hvis den blir funnet og levert til veterinær eller hundemottak. Husk at microchip er påbudt i enkelte land.

Bur 300-4000 kr (éngangsutgift)
Det er teknisk sett tilleggsutstyr, men et godt hundebur er praktisk talt påkrevd når du skal lære hunden å bli husren eller når dere skal på langtur. Prisen varierer etter hundens størrelse, så påse at hunden din har plass til å snu seg og legge seg ned i buret. Velg et enkelt bur eller et påkostet alternativ som kan brukes til så mangt.

Dyreforsikring 100-500 kr (månedlig)
Dyreforsikring fås typisk i to former: "Kun ulykke" eller "Ulykke og sykdom". Det er best å vite om hunden din har en eksisterende sykdom før du velger forsikring, og velg alltid forsikring i samråd med veterinærens anbefalinger.

Godbiter 100-400 kr (månedlig)
Både valper og gamle hunder elsker en god belønning, enten det er en godbit med lite kalorier eller en belønning tilpasset hundens kostbehov. Husk at hunden også kan oppfatte en ekstra bit av det vanlige hundefôret som en godbit.

Førstehjelpsett til hunder og katter 100-500 kr (éngangsutgift)
Ulykker forekommer, og hvis du er aktiv sammen med hunden din, vil du se skader iblant, og da kan et førstehjelpsett være avgjørende.

Reiseskåler 30-100 kr (éngangsutgift)
Hvis du skal på reise eller fottur med hunden din, må du ha med deg fôr og vann. Det er mange løsninger å velge mellom, men jo mer du bruker dem, desto mindre vil du at de skal veie.

Hundeluftingstjeneste 2000-6000 kr (månedlig)
Hvis du er borte fra hunden det meste av dagen, kan det snarere være en nødvendighet enn luksus å leie en hundelufter for å gi hunden etterlengtet mosjon. Prisen kan variere med hvilken hundelufter du engasjerer, hvor du bor, antallet hunder som skal luftes, samt hvor ofte og hvor lenge de skal luftes.

Det er lett å tenke på alle de hyggelige stundene du kan ha sammen med en ny katt, men det er like lett å glemme pleien og oppmerksomheten den trenger.

Noen kostnader betaler man bare én gang, mens andre kan være årlige eller månedlige kostnader du må legge inn i budsjettet ditt. Nedenfor har vi delt opp det som er påkrevd og det som er "kjekt å ha", slik at du kan se hvor mye det faktisk koster å ta seg av en pelskledd venn.

Det helt nødvendige

Adopsjonskostnader 1500-4000 (éngangsutgift)
Før du kan ta med deg din nye venn hjem, er det vanlig å betale en adopsjonsavgift til omplasseringssenteret. Denne kostnaden dekker stort sett en medisinsk undersøkelse og annen medisinsk behandling for å sikre at hunden eller katten din er klar for å starte et sunt liv sammen med deg. Mange omplasseringssentre avstår fra denne avgiften ved spesielle arrangementer. Det er lurt å ringe på forhånd for å finne ut hva du kan forvente.

Halsbånd 100-300 kr (éngangsutgift)
Alle halsbånd, fra grunnleggende funksjon til glamorøs mote, trenger egentlig bare å være solide nok til at katten din kan bruke dem hver dag. Nylon er det rimeligste alternativet, men et godt halsbånd i lær ser alltid bra ut. Du må uansett påse at kattens halsbånd kan trekkes av for å unngå at det setter seg fast.

ID-brikke 50-300 kr (éngangsutgift)
Takket være moderne produksjon kan det være relativt rimelig å få tak i en spesiallagd ID-brikke til katten din. Du kan velge blant en rekke ulike modeller på nettet, eller du kan få trykket informasjonen på selve halsbåndet – sørg for at informasjonen er korrekt. Du bør i det minste ha med navnet katten din lystrer, samt et telefonnummer å ringe hvis den blir funnet.

Fôr- og vannskåler 50-300 (éngangsutgift)
Rene, vaskbare skåler til kattens mat og drikke kan være noe du allerede har hjemme. Du kan selvfølgelig inkludere fôringsautomater, vannfiltre og annet hvis du er villig til å bruke mer penger.

Kattefôr 300-800 (månedlig)
Akkurat som for maten vi spiser, er det lett å finne billige alternativer, men du bør se etter kvalitetskattefôr. Ved å velge riktig kattefôr kan du bidra til å unngå mulige helseproblemer senere i livet. Ikke la det gå på akkord med kvalitet, og be veterinæren gi deg en anbefaling.

Kattesand (månedlig) 50-100 kr
For å unngå at katten skal markere på ulike steder i huset, kan du ordne med minst to ulike steder i huset der katten kan gjøre fra seg, og sørge for å holde dem rene.

Klorestolpe 100-400 (éngangsutgift)
Katter må klore – og en god klorestolpe kan spare mye penger til nye møbler. Du kan lage din egen klorestolpe eller kjøpe den på ulike nettsteder.

Klosaks 50-200 (éngangsutgift)
Det kan være litt skummelt å klippe kattens klør til å begynne med, men du kan legge litt mer penger i det og kjøpe en batteridrevet "neglefil" som filer kattens klør trygt (og langsomt). Dette er også en tjeneste veterinæren eller en profesjonell kattepleier kan gjøre dersom du ikke er komfortabel med å gjøre det selv.

Leker 100-500 (årlig)
Travle kattunger må ha leker, men selv en eldre katt vil gjerne ha en favorittleke i nærheten til å trøste seg med. Det er opp til katten hva den anser som en "leke". Mens du investerer i et gigantisk kattetre, kan katten din finne det for godt at noe hjemmelagd er tingen.

Bur 100-500 (éngangsutgift)
En kjøretur med katten er ikke til å unngå, og et bur er den beste løsningen for at katten skal være trygg og ha det komfortabelt, enten den skal til veterinæren eller reise verden rundt.

Veterinærbesøk 2000-8000 (årlig)
Du kan spare penger på utallige måter, men du slipper ikke unna kattens veterinærbesøk. Kattunger trenger mange vaksiner, mens voksne katter kan ha kroniske helsetilstander som krever tilrettelagt pleie. Antall besøk kan selvfølgelig variere stort ut fra kattens helsebehov. En dyreforsikring kan være et godt alternativ (se nedenfor).

orange cat gets examined by female veterinarian

Beskyttelse mot lopper, flått og parasitter 200-1000 (årlig)
Flått kan spre mye smitte, lopper kan føre til kløe og betennelser i huden, og mygg kan være bærere av hjerteorm, som kan være dødelig. Hvis katten din kommer seg ut (eller disse småkrypene kommer seg inn i hjemmet ditt), kan forebyggende tiltak redde kattens liv.

Tannbørste og kattevennlig tannkrem 100-300 (månedlig)
Du bør pusse tennene til katten din. Det fås elektriske alternativer til katten, men det er viktig at du lager deg en fast pusserutine. Bytt ut kattens tannbørste etter 1-3 måneder for å holde den ren og funksjonell.

Anbefalt

Disse tingene kan anses som unødvendige, men de kan være uvurderlige når de trengs, og spare deg for store summer ved å forebygge større problemer. Velg det du ser som nødvendig.

Seng 100-1000 (éngangsutgift)
Katter har en tendens til å sove nærmest hvor som helst, men etter hvert vil du gjerne gi katten en ordentlig seng for en god natts søvn.

Small kitten lying on its back on a white furry rug.

Børste 100-500 (éngangsutgift)
Katter er ganske flinke til å holde seg rene, men du kan opprette et spesielt forhold mellom deg og katten ved å børste den, samtidig som du unngår mye løst kattehår inne.

Woman pets cat while lying on a bed together

Dyreforsikring 100-500 (månedlig)
Dyreforsikring fås typisk i to former: "Kun ulykke" eller "Ulykke og sykdom". Det er best å vite om katten din har en eksisterende lidelse før du velger forsikring, og velg alltid forsikring i samråd med veterinærens anbefalinger.

Førstehjelpsett til hunder og katter 100-500 (éngangsutgift)
Ulykker kan skje, og hvis katten din er nysgjerrig, vil den pådra seg en og annen skade, så det kan være helt avgjørende å ha tilgang til et førstehjelpsett.

GPS-sporingsbrikke 300-600 (éngangsutgift med eventuelt abonnement)
GPS-sporingsutstyr er blitt mer rimelig de siste par årene, men du bør uansett vite hva du betaler for før du foretar investeringen. Jo mer tid katten din tilbringer utendørs, desto mer uvurderlig kan en slik brikke være.

Reisesele 100-300 (éngangsutgift)
Ha det morsomt sammen – du kan sette en sele på katten din og ta den med på eventyr.

Pensjonat/dyrebarnehage 250-300 (Daily)
Å ha en katt er ikke ensbetydende med at du må gi avkall på lange eller korte ferier, men hvis du ikke har en venn eller et familiemedlem som kan passe katten din, må du investere i en tjeneste som gir katten din stell, oppmerksomhet og mosjon mens du er borte.

Microchip 300-600 (éngangsutgift)
Hvis det utenkelige skjer og katten din blir borte, kan en implantert microchip være siste utvei hvis den blir funnet og levert til veterinær eller kattemottak. Husk at microchip er påbudt i enkelte land.

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs