Hundefôr med høyt proteininnhold: Hvor mye protein er bra for hunden din?

Published by
min read

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hundefôr med mye protein høres ut som en god ting. Hunder er tross alt først og fremst kjøttetere... ikke sant? Denne påstanden blir ofte fremsatt, men hvis du kjenner hunder, vet du at hvis de overlates til seg selv, vil de gå for den spiselige tingen som er lettest å komme til, om det er kjøtt, grønnsaker, potetgull eller innholdet i kattens kattedo. Å observere hundens uovervåkede spisevaner er ikke nødvendigvis den beste måten å finne ut hva som er bra for den. Les videre for å finne ut hvor mye og hva slags protein det er som passer best for hunder.

Kjøttetere kontra Altetende dyr

Svart hund spiser fôr fra en skål på gulvet
Mange tror at hunder er eksklusive kjøttspisere som krever hundefôr med høyt proteininnhold. Dette stammer delvis fra det faktum at hunder er i slekt med ulv, som faktisk er rovdyr, og fra det faktum at hunder tilhører den vitenskapelige ordenen Carnivora, som inkluderer ulv og andre kjøttetende arter. Til tross for navnet, omfatter denne gruppen også planteetere og altetende dyr som bjørn og vaskebjørn, sier Encyclopaedia Britannica. Sannheten er at hunder har utviklet en rekke forskjeller fra ulver gjennom årtusener. En av disse forskjellene, ifølge en studie publisert i Nature, er at genomet til hunder har utviklet seg til ikke bare å gjøre dem i stand til å fordøye plantebasert stivelse, men å trives med fôr som inkluderer et bredt utvalg av ingredienser, inkludert frukt, grønnsaker, urter, korn, kjøtt, fjørfe, fisk og mer, noe som gjør dem til sanne altetere.

Hvor mye protein trenger hunden din?

Hunder er ikke kjøttetere, men de trenger essensielle aminosyrer som finnes i protein for å ha det godt. Noen veterinærer advarer imidlertid fortsatt mot å gi høye mengder protein til hunder med nyresykdom, så vel som til eldre hunder. Når du er i tvil, er det alltid best å sjekke med veterinæren din for å sikre at hunden din får riktig ernæring. Så, i stedet for å se etter mengden protein i hundens fôr, bør du se på kvaliteten.

Hunder kan bare bruke en viss mengde av proteinet som fordøyes og absorberes på en gang for å reparere og vedlikeholde muskler og annet vev. Eventuelt overskudd må kastes, noe som betyr at det brytes ned og forbrennes for energi eller lagres som fett. Uansett fjerner nyrene biproduktene av proteinnedbrytning og skiller dem ut i urinen. Hvis du noen gang har lagt merke til de gule flekkene på plenen din fra hunden din som har gjort sitt fornødne, er det en stor sjanse for at de er forårsaket av for mye protein i systemet. Hvis hunden din legger på seg, kan det også være lurt å se på proteininnholdet i fôret.

En annen fare er å gi hunden din for lite protein. Hunder trenger protein for å gi energi og bygge sterke muskler, knokler og ledd. Som en generell retningslinje anbefaler Pet Food Manufacturers' Association at hundefôr for voksne hunder inneholder minst 18g protein per 100g tørrstoff (som betyr det som er igjen etter at all fuktighet er trukket ut fra hundefôret). For voksende valper og ammende mødre er anbefalingen minst 20g per 100g tørrstoff. Igjen bør du spørre veterinæren hvor mye protein som anbefales for hundens livsfase og aktivitetsnivå.

Hundefôr med høyt proteininnhold

Hundekjøringsspann med huskyer drar mann og slede i vinterlandskap.
Hundefôr som markedsføres med høye innhold av animalske proteiner har en tendens til å dra nytte av den vanlige oppfatningen av hunder som tamme ulver. Hunder er ikke ulver. De har ikke bare midler til å fordøye plantefôrmateriale, men fordøyelsessystemet deres er utstyrt for å få tilgang til aminosyrene i plantebaserte proteiner. Ifølge Petfood Industry er det ikke mengden protein i en hunds kosthold som er viktig, men fordøyeligheten og biotilgjengeligheten til aminosyrene. Ofte inkluderer kjøttbasert hundefôr med høyt proteininnhold proteinkilder som verken er lett fordøyelige eller biotilgjengelige for hunden din. Ubrukt protein gjærer og går inn i avføringen, noe som gjør hundens faste avføring mer illeluktende, sier Petfood Industry.

Protein av høy kvalitet for hunder

Når det kommer til fordøyelighet og biotilgjengelighet, er det faktisk en blanding av dyrebaserte og plantebaserte proteiner som gir hunder den høyeste mengden essensielle aminosyrer, sier Petfood Industry. Storfekjøtt, lam og fjørfe gir ikke det optimale forholdet mellom biotilgjengelige aminosyrer i seg selv. Det er grunnen til at kommersiell hundefôr av høyere kvalitet vanligvis inkluderer ekstra proteinkilder, som fisk og fiskemel, egg, animalske biprodukter og plantebaserte proteiner som for eksempel hvete eller maisgluten. Et så bredt utvalg av proteinkilder sikrer at kroppen deres faktisk bruker de essensielle aminosyrene og får bedre total ernæring.

Hundefôr med høyt proteininnhold og fôrallergier

Korn og gluten har et dårlig rykte på seg for å forårsake allergier og hudproblemer hos hunder. Sannheten, ifølge Kennel Club, er at fôrallergier hos hunder er relativt sjeldne forekomster, og at de utgjør bare 10 % av allergiene hos hunder. Dessuten, når de skjer, er synderen vanligvis kjøtt. The Kennel Club påpeker proteiner som finnes i kylling og storfekjøtt som to av de vanligste årsakene til hundefôrallergi. Så selv om kornfri hundefôr med høyt proteininnhold noen ganger utpekes som et middel mot allergier, kan de faktisk gjøre ting verre hvis du ikke vet nøyaktig hva hunden din er allergisk mot.

Komplett og balansert ernæring

Selvfølgelig er protein bare ett av flere ingredienser i hundefôr som gir komplett næring til hunden din. Mens noen tilhengere av høyproteinfôr hevder at alt hunden din trenger å spise er kjøtt, balanserer det sunneste hundefôret fordøyelige, biotilgjengelige proteinkilder med sunne kilder til fiber som korn, frukt og grønnsaker, sunt fett og vitaminer og mineraler. Disse tilleggskomponentene gir blant annet energi, hjelper fordøyelsen, styrker og beskytter leddene, gjør det lettere å absorbere vitaminer og mineraler, og bidrar til sunn hud, hår og tenner. Mens protein er en viktig del av hundens kosthold, kan ikke protein alene gi alt som trengs for hundens generelle helse.

Når du handler fôr til hunden din, er det viktig å se forbi markedsføringspåstandene på pakken. Sørg i stedet for å sjekke listen over ingredienser og den ernæringsmessige sammensetningen av fôret. Proteinkilder av høy kvalitet bør stå høyt på listen, men det bør også kvalitetskilder til korn eller grønnsaker og fett. Vitaminer og mineraler bør avrunde listen. Dette vil bidra til å sikre at du fôrer hunden din med hundefôr av høy kvalitet som ikke bare gir én komponent, men all den ernæringen de trenger for å leve et langt og sunt liv.

Gjennomgått av Mark Brady, DVM, DACVECC

Relaterte artikler

Relaterte produkter