Allergi og katter

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Managing Allergies to Cats

Du vil kanskje anskaffe deg en katt, men er bekymret for allergiproblemer som du eller noen i familien kan ha. Kanskje har du allerede en katt og har oppdaget at allergi medfører et problem. De gode nyhetene er at mennesker med allergi faktisk kan leve sammen med katter!

Allergi mot katter er forårsaket av en reaksjon mot enkelte proteiner funnet i olje gjemt i kattenes hud og spytt.

Ikke sats på immunitet

Enkelte mennesker hevder at de utvikler immunitet mot sin katt, altså at de vokser av seg allergien. Selv om dette er sant for noen, bør du ikke regne med at det vil skje dersom du anskaffer deg en ny katt.

Det er også mulig at allergien bare øker. Dersom du anskaffer deg en katt og bekymrer deg for allergi, kan du vurdere en korthåret rase fremfor en langhåret da disse legger igjen færre hårstrå i hjemmet ditt. Er du interessert i en rasekatt, kan du vurdere en Devon eller Cornish Rex. Disse kattene mangler noe av hårlaget man finner hos andre katter og kan følgelig gi en mindre reaksjon. Sphinxrasen er fullstendig hårløs og ekstremt kosete. Men husk at alle katter steller seg selv og den allergiske reaksjonen oppstår vel så mye pga. spytt som av hår.

Når du har en katt, er pertentlighet nøkkelen til håndtering av allergi. Vask over glatte overflater i hjemmet og støvsug regelmessig. Du bør også vaske sengeteppet til katten relativt ofte.

Adgang forbudt

Det kan også være lurt å hindre katten å komme inn på enkelte steder i huset. Soverommet til den allergiske personen er definitivt en kattefri sone. Rom med tregulv vil holde på færre allergifremkallende stoffer og er enklere å rengjøre enn tepper. Dersom du kun har et par rom i huset med teppe, bør du sannsynligvis prøve å holde katten ute av disse.

Polstrede møbler vil samle opp mye allergifremkallende stoffer, så det kan være lurt å ikke la katten sitte på dem eller eventuelt ikke ha henne i rommet i det hele tatt. Jo mer du børster katten, desto mer vil du redusere de allergiske reaksjonene ettersom børsting forhindrer hårene i å legge seg i luften.

Minst en gang i uken er bra, men enda hyppigere er enda bedre. Vær spesielt forsiktig på våren når du børster katten din. Siden den mister vinterpelsen, bør børstingen bli utført av noen som ikke er allergiske, og helst utendørs.

Regelmessig rengjøring av kattesanden vil også hjelpe ettersom proteinene som fremprovoserer en reaksjon i spytt og hår også finnes i urinen. Snakk med legen din om hva slags allergitabletter du kan ta for å gjøre livet enklere, og om det finnes andre måter å håndtere problemet.

Relaterte artikler

Relaterte produkter