Drektighet hos katter

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Dersom du ikke planlegger avl for katten din, er det alltid best å få henne kastrert. Drektighet hos katter er en stor hendelse, og dersom du har tatt den store avgjørelsen om å la katten din få kattunger, har du litt av et eventyr i vente.

En kattemor er vanligvis mer enn kapabel til å ta hånd om fødselen på egenhånd, og stort sett er det best å la henne ordne opp selv. Likevel finnes det noen ting du kan gjøre for å gjøre det enklere for henne.

Tegn på drektighet

Det finnes mange tegn som kan indikere at katten din er drektig. Den første indikatoren kan være at løpetiden hennes stanser opp. Et annet tidlig tegn er at pattene hennes vil svulme opp og få en mørkerød farge. En drektig katt vil også spise mer, og muligens få runder med morgenkvalme. Etter fem uker vil hevelsen på kattens mage bli merkbar, og vil fortsette å øke i omfang frem til hun føder.

Du vil kanskje se en dramatisk endring i oppførsel. Hun vil kanskje plutselig bli veldig kosete og ivrig etter å tilbringe tid sammen med deg. Men det kan også gå motsatt vei; en vanligvis vennlig katt kan bli sky og tilbaketrukket. Bli ikke engstelig, begge disse endringene er fullstendig normale. Katter har vanligvis få problemer med fødselen.

Dersom du er bekymret for katten din eller vil få bekreftet at hun er drektig, kan du ta henne med til dyrlege. Der vil de sjekke om den vordende mor er sunn og frisk, samt bekrefte drektighet med en fysisk test eller ultralyd.

Forberedelse

I månedene før fødselen er det ikke mye du kan gjøre for din vordende mor, bare pass på at hun fortsatt får et godt og sunt kosthold og masse vann.

Så snart drektigheten er bekreftet, bør du bytte over til et premium-fôr som for eksempel Hill's Science Plan Kitten for å gi henne og kattungene ekstra næringsstoffer. Fortsett med dette fôret frem til kattungene ikke lenger behøver morsmelk. Bli ikke overrasket om kattemoren din ikke ser ut til å ha særlig matlyst med en gang. Hun har en mage full av kattunger og vil sannsynligvis foretrekke å spise små måltider flere ganger daglig. Når fødselen nærmer seg, vil katten din sannsynligvis begynne å se seg om etter et stille, rolig og mykt sted hun kan bygge sitt lille rede.

Gi henne for eksempel en eske med håndklær i, og anspor henne til å bruke denne. Men bli ikke urolig dersom hun til slutt bestemmer seg for ikke å benytte seg av den. En nært forestående fødsel markeres som regel ved at det kommer melk fra pattene til katten. Dersom du har oversikt over kattens temperatur, vil den vanligvis synke til under 38,9 °C rett før fødselen. Med en gang fødselen begynner vil katten din kanskje begynne å purre høylydt, og du vil kunne se kontraksjonene. Husk at i de fleste tilfeller er katten fullstendig kapabel til å ordne opp i fødselen selv.

Sakte, men sikkert

Det vanligste er å få kull på mellom 2 og 5 kattunger. Vanligvis vil katten ta pause på mellom 10 minutter og en time mellom hver kattunge. Dersom du vet hun fortsatt har kattunger i magen og hun allerede har brukt mer enn 3 timer på å føde de andre, bør du ta henne til dyrlege. Når kattungene er kommet ut, bør de hjelpes ut av fosterhinnen.

Vanligvis vil moren hjelpe dem med denne oppgaven. Men dersom hun ikke gjør det, bør du forsiktig kutte litt i den slik at kattungen kommer seg ut. En kattemor vil slikke kattungene rene med en gang de er kommet ut for å stimulere pustingen. Dersom hun er for utslitt til å gjøre dette, eller blir distrahert av en ny fødsel, kan du hjelpe til. Gni kattungen forsiktig med et håndkle på samme måten som moren ville slikket den. Du bør la kattungens fjes peke nedover da dette vil hjelpe til å få vekk væske fra luftveiene.

Fjerning av morkake

Etter hver kattunge bør også en morkake komme ut. Dersom denne blir holdt tilbake, kan det resultere i infeksjon hos moren. Tell etter for å forsikre deg om at du har sett en morkake per kattunge. Ikke bli overrasket dersom moren spiser deler eller alle disse. Dette er helt normalt og fullstendig harmløst. Dersom det ser ut som om moren har en morkake igjen i kroppen, må du få henne til dyrlege raskt.

Kattemoren vil også vanligvis tygge av navlestrengen. Dersom hun ikke gjør dette, bør du hjelpe. Bind en robust tråd rundt navlestrengen 2-3 cm fra kattungens kropp, før du deretter kutter mellom de to delene med en skarp saks. Med en gang kattungene er født og har blitt vasket, bør de umiddelbart krabbe bort til morens patter og begynne å suge. Etter dette er det trygt å la katten din være alene med ungene sine. Gratulerer med dine nye kattunger!

Relaterte artikler

 • Hva forårsaker vektøkning hos katter?

  154502253 Å være overvektig setter en katt i fare for å utvikle mange alvorlige helseproblemer. Vektøkning indikerer en økning i kroppsfett og er vanligvis et resultat av at katten din spiser for mye og trener for lite.
 • Legger katten din på seg?

  Cat playing with ownerw Lær om varseltegn, symptomer og behandlinger av fedme og vektkontroll for katter og hvordan dette påvirker katten din.
 • Angst hos katter: Finn ut hvorfor katten din er stresset

  Katter opplever angst! Lær deg tegnene på angst hos katter, eventuelle følger for den generelle helsen deres og hva du kan gjøre for å dempe angsten
 • hva bør du være oppmerksom på

  Katten din kan ikke fortelle deg om den føler seg dårlig, så du er nødt til å være på utkikk etter eventuelle helseproblemer som kan oppstå.

Relaterte produkter