Irritabel tarmsykdom (IBS) hos katter: Symptomer, årsaker og behandlinger

minutters lesetid

En grå katt ligger i en uvanlig stilling på en sofaarm. Den har skarpe blå øyne og en liten tunge som stikker ut av munnen

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Lider katten din av og til av plutselige diaréanfall eller smerter når den prøver å gjøre fra seg? I så fall kan katten din lide av irritabel tarmsyndrom (IBS). Dette forveksles noen ganger med inflammatorisk tarmsykdom (Inflammatory Bowel Disease, IBD), men det er ikke det samme. IBS utløses vanligvis av stress hos katter og forårsaker akutte symptomer, mens IBD refererer til en rekke problemer som forårsaker kronisk betennelse i tarmen, eller kroniske enteropatier, som de nå kalles.

Hva forårsaker IBS hos katter, og hva er symptomene på det?

IBS hos katter utløses vanligvis av stressende hendelser som besøk, en ny katt, en ny baby eller en tur på kattepensjonat. Siden tarmene er i opprør, kan det også være ganske ubehagelig. Du vil kanskje legge merke til at katten din virker deprimert eller sløv, eller at den ser ut til å ha smerter når den prøver å gå på do. Katten kan også kaste opp. Du kan legge merke til slim eller blod i avføringen. Den kan være mye mer inn og ut av kattedoen enn vanlig. Hvis den går på toalettet ute, merker du kanskje bare at den går ut og inn mye oftere enn vanlig. Den kan også slutte å spise.

Hva er behandlingen for IBS, og hva bør du gi en katt med IBS?

Veterinæren kan gi katten medisiner for å døyve eventuell kvalme og lindre kolikksmerter og tegn på IBS. Det er viktig at katten fortsetter å spise hvis det er mulig, fordi tarmen leges mye raskere hvis den fortsetter å spise. Veterinæren vil sannsynligvis sette katten din på et kosthold som støtter mage- og tarmfunksjonen, slik at den får i seg nok næring selv om den ikke spiser så mye som vanlig. Disse matvarene er lettfordøyelige og inneholder ingredienser av høy kvalitet og ofte næringsstoffer som reduserer betennelser. De vil også inneholde en god blanding av prebiotiske fibre som bidrar til å nære mikrobiomet og holde tarmen frisk. Når symptomene har roet seg, kan katten din kanskje gå tilbake til sitt normale kosthold. Veterinæren din vil gi deg råd om hva som er best å gjøre.

Den beste måten å håndtere IBS hos katter på er å håndtere kildene til stress. Hvis det var et engangstilfelle, som noen bråkete besøkende eller et opphold på et kattehotell, har du kanskje ikke så mye å gjøre. Men hvis det er konflikter mellom katter i huset, kan det bli et tilbakevendende problem.

Katter kan virke som de mest avslappede og rolige skapningene på jorden, men katter kan faktisk lide av stress uten å vise tydelige tegn på det. De er rovdyr, men de er også byttedyr for større dyr, så de er svært årvåkne for farer og elsker å ha fluktmuligheter til enhver tid. De lever i tre dimensjoner, så de oppsøker høye steder som bokhyller og benkeplater for å føle seg trygge.

Katter er naturlig ensomme dyr. De kan leve sammen i noen situasjoner, men mange katter må dele hus eller hage med en eller flere katter de ikke liker, og det kan være svært stressende for dem. Andre katter utgjør en trussel mot deres dyrebare ressurser - mat, vann, kattedoer og deg! Innendørslivet er også en kilde til stress for mange katter på grunn av frustrasjonen over å ikke få lov til å utforske.

De vanligste tegnene på stress er:

  • Overdrevent pelsstell og pelstap, spesielt på magen og rundt bakbena (utelukk alltid lopper først!).

     

  • Urinproblemer. Stressrelatert blærekatarr er et vanlig problem hos katter. Du vil kanskje legge merke til at katten din går til kattedoen, men at det bare kommer noen få dråper om gangen. Oppsøk alltid veterinær hvis du tror at katten din kan ha dette, da det kan være svært alvorlig.

  • Toalettbesøk på merkelige steder. Hvis en av kattene dine blir mobbet og ikke får tilgang til hagen eller kattedoen, kan det hende at den begynner å gå på do andre steder i huset.

Lindring av stress i hjemmemiljøet

Det finnes noen relativt enkle endringer du kan gjøre hjemme for å hjelpe katten din, spesielt hvis du har mer enn én katt:

  • Snakk med veterinæren din om kosthold på lengre sikt. Det finnes fôr med naturlige tilsetningsstoffer som har vist seg å redusere angst og hjelpe stressede katter. Våtfôr er også alltid en god idé (selv om det ikke er essensielt) fordi vanninntaket er så viktig hvis stressrelaterte blæreproblemer er tilstede også.

  • Ha alltid ett søppelbrett mer enn antall katter du har. Disse bør plasseres flere steder i huset, slik at de alltid er tilgjengelige.

  • Det samme gjelder for mat- og vannskåler. Igjen bør disse plasseres på forskjellige steder i huset. Dette kan være upraktisk for deg, men det er mye bedre for kattene dine. På denne måten kan alle kattene dine spise og drikke uten å måtte konfrontere en annen katt.

  • Feromondiffusorer kan være til stor hjelp. Spør veterinæren din om dette.

  • Se på huset ditt og prøv å se etter steder der kattene kan komme til å krysse veier. Hyller og møbler som gjør det mulig å ta seg frem i trange passasjer kan utgjøre en stor forskjell.

Som alltid bør du snakke med veterinæren din hvis du er usikker på hva som kan være i veien. Vi hjelper deg gjerne, og jo før jo bedre.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA