Valpepsykologi

Published by
min. lesing

Dog imageNoe av det viktigste du kan gjøre for valpen din er å sette deg inn i psyken til din nye følgesvenn. En viss forståelse av hunde- psykologi kan hjelpe deg med å leve lykkelig og harmonisk med hunden din. Vi forventer ikke at du skal bli en ekspert på området, og dette er heller ikke nødvendig. Litt forståelse vil imidlertid hjelpe deg langt på vei. Hvis du trenger hjelp og veiledning før et lite problem vokser seg stort, skal du be veterinæren om råd.

Valpens kroppsspråk

Hunder har alltid kommunisert med hverandre ved hjelp av kroppsspråk. Dette omfatter ansiktsuttrykk, kroppsholdninger, lyder og lukter. Hunder uttrykker følelsene sine med munnen, øynene, ørene og halen. En av grunnene til at de er så gode kjæledyr, er at de også kan kommunisere med mennesker. Valpen din vil betrakte deg som en forlengelse av sin egen hundefamilie, og vil raskt bli i stand til å tolke dine følelser og hensikter. Ved å lære hvordan du tolker hundens kroppsspråk, kan du selv være i stand til å tolke valpens hensikter.

Stor hund: Hvis valpen din føler seg modig eller aggressiv, vil den prøve å virke større ved å rette seg opp og vende ørene og halen i oppover. Den vil også skyte ut brystkassen og stritte med pelsen på nakken og ryggen (reise bust). Den kan også knurre og vifte langsomt med halen.

Liten hund: På den andre side vil en underlegen hund prøve å virke liten og oppføre seg som en valp. Grunnen til dette er at en voksen hund vil sette en valp på plass, men ikke angripe den. Underkastelse vil derfor uttrykkes ved at hunden kryper sidelengs mot bakken, mens halen holdes lavt og logrer raskt. Den kan også prøve å slikke den dominante hunden eller personen i ansiktet, eller til og med rulle over på rygg.

Halen er ikke bare til pynt. De fleste av oss vet at en logrende hale er et tegn på vennlighet og glede. Vi vet derimot kanskje ikke at overdreven logring som nevnt kan observeres hos underlegne hunder og hunder med veldig korte haler. Halen kan også gi uttrykk for andre sinnstemninger. Hvis hunden vifter den langsomt og stivt, er det et tegn på aggressivitet, mens en hale som er klistret mellom bena tyder på at hunden er skremt. En redd eller nervøs hund kan holde halen lavt, men samtidig logre stivt.

Den normale måten en hund holder halen på varierer fra rase til rase, men generelt sett uttrykker en hale som er holdt høyere enn 45 grader oppmerksomhet og interesse.

Valpens ansikt: Valpens ansikt vil fortelle deg en mengde om hvilket humør den er i, om den er redd eller nervøs, spent eller leken, og en rekke flere sinnstemninger.

Ører som er rettet oppover er for eksempel et tegn på at hunden er oppmerksom eller lytter, mens ører som ligger flatt kan tyde på både glede eller flykt. For å tolke sinnstemningen på rett måte, må du derfor også se etter andre kroppssignaler. Hvis hundens øyne er halvt lukket igjen, uttrykker det at hunden er glad eller underlegen. Vidåpne øyne kan tyde på aggressivitet.

Valpens øyne: I naturen stirrer hunder på hverandre til en av dem gir opp eller utfordrer til kamp. Du skal derfor aldri prøve å stirre valpen din i senk, særlig hvis den er nervøs. Regelmessig øyenkontakt vil imidlertid styrke forholdet deres og berolige den.

Er det et smil? Underlegne hunder og enkelte raser som f.eks. labradorer har en tendens til å åpne munnen i et skjevt "smil", og gir med dette uttrykk for vennlighet. Men når hunden trekker leppene stramt tilbake og viser tenner, er det helt klart et uttrykk for aggressivitet.

Skal vi leke? Hvis valpen har lyst til å leke, løfter den ofte opp poten eller bøyer seg ned og bjeffer for å få din oppmerksomhet. Den kan også hente et leketøy til deg, eller springe bort til en annen hund for å få den til å delta i en jagelek.

Kroppsspråket ditt: Hvis du ønsker å forbedre kommunikasjonen med valpen din, kan du prøve å forbedre ditt eget kroppsspråk. Hvis du for eksempel huker deg ned med åpne armer, uttrykker dette imøtekommenhet. Hvis du på den andre side rager over den og stirrer, vil det virke truende. Valpen følger mer med på kroppsspråket ditt enn det du sier, og den vil bli i stand til å lese sinnstemningen din uten at du sier et ord.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Lam med Ris

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Canine Adult Lamb and Rice er sammensatt for å støtte sunn fordøyelse og mager muskelmasse. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og lett fordøyelig lam.
 • Hill's™ Science Plan™ hund Voksen med Oksekjøtt

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Delicious Beef er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen med Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Chicken er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ VetEssentials™ Valp Mini Kylling

  <ul><li><p>Eksklusivt hos dyrlegen. Komplett ernæring som støtter de fem essensielle helsebehovene hos valper fra 4 ukers alder for god vekst. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og DHA for kognitiv utvikling og godt immunforsvar.</p>