Hva betyr egentlig valpens oppførsel?

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Etter hvert som valper lærer å gå og leke og tilegne seg annen valpeoppførsel, lærer de også å snakke. Selv om valper og hunder ikke bruker ord, kommuniserer de det de tenker og føler gjennom kroppsspråk og annen uttrykksfull atferd. Hvis du forstår valpens kroppsspråk, blir det lettere å kommunisere med den.

Slik tolker du valpens kroppsspråk

Kanskje du ler eller pludrer i vei av valpens ansiktsuttrykk, men det er ikke bare uttrykket i det pelsdekte lille ansiktet du skal se på. Valper bruker hele kroppen til å kommunisere, fra øyne til hale, ifølge The Spruce Pets.En huskyvalp ser opp på eieren mens den løper rundt i gresset.

Øyne: Mysing eller tunge øyelokk tyder på glede og nytelse, spesielt om den blir klappet. Vidåpne øyne tyder på at den er oppmerksom. Hvis den ser vekk og unngår øyekontakt, signaliserer den underkastelse eller stress, men om den stirrer på deg, er det en utfordring og et tegn på at valpen forsøker å utvise dominans. Vær også obs på pupillene. Pupillene til en aggressiv valp utvider seg når den er i ferd med å angripe.

Ører: Størrelsen og formen på ørene kan ha noe å si for hvor enkelt det er å se og forstå ørespråket, men ørene til en oppmerksom hund vender oppover og fremover. Hvis ørene ligger flatt bak mot hodet, er det et tegn på frykt eller underkastelse.

Munn: En delvis åpen munn der tungen henger ut, tyder på en glad og avslappet valp. Hvis den slikker eller beveger tungen som om den vil slikke, er den forsonende. En valp som griper eller napper mot en annen hunds munn eller snute, prøver å etablere dominans. Disse gestene er ganske enkle å tolke, men det blir vanskeligere når valpen viser tennene. Lepper som er trukket tilbake for å vise tennene, er et tegn på dominans og aggresjon, men lepper som er trukket fra hverandre i et vennlig glis, er et tegn på underkastelse.

Holdning: Valpens holdning sier en hel del. Hunder som er trygge på seg selv, og de som utviser dominans, går rakt og med hodet hevet. Andre dominante stillinger inkluderer å støte borti, dytte, lene seg mot og stille seg over andre hunder eller personer. Valper som er utrygge, prøver å gjøre seg mindre ved å legge ned ørene, senke hodet og legge halen mellom beina. Hvis den holder opp en formildende pote og ruller rundt for å vise magen, er det også et tegn på underkastelse eller at den er komfortabel med deg.

Pels: Selv valpens pels kan fortelle deg noe om humøret dens. En hund som er årvåken, enten den er redd eller aggressiv, reiser bust (pelsen langs ryggsøylen reiser seg).

Hale: Du tror kanskje at en logrende hale signaliserer glede og vennlighet. Men avhengig av andre former for kroppsspråk, kan en logrende hale også tyde på andre sinnsstemninger, oppgir The Spruce Pets. Hvis valpen beveger på hele bakenden eller hele kroppen, er det definitivt et tegn på at den er opprømt og glad for å se deg. En langsommere logring kan imidlertid tyde på usikkerhet og nøling, mens en hale som er høy og logrer raskt, men med små bevegelser, signaliserer frykt eller aggresjon.

Slik endrer valpen atferd etter hvert som den blir eldre

Visse former for valpeatferd er også i tråd med utviklingsstadiet den er på for øyeblikket.

Tannfrembrudd: Når valper biter og gnager rundt tre ukers alder, er det et tegn på at valpetennene har begynt å vokse. Intens gnaging og tygging, kombinert med økt aggresjon, når de er rundt tre til seks måneder gamle, betyr at voksentennene er på vei, ifølge Cuteness. Nå passer det fint å skaffe valpen en tyggeleke og sørge for å rydde unna sko og andre verdisaker.En brun valp med svart ansikt tygger på en hvit sko i gresset.

Sosialisering: Når valper er rundt fire uker gamle, begynner de å bli både modige og nysgjerrige idet de begir seg lenger bort fra moren og søsknene for å utforske verden. Dette er en god tid å sosialisere dem på ved å utsette dem for nye mennesker, kjæledyr og opplevelser.

Pubertet: Når valpen er rundt 12 uker gammel, kan du forvente at den prøver å utvise dominans og utfordre fastsatte grenser, idet den forsøker å finne sin plass i husstanden. Nå er det viktig å være streng, men også å gi masse oppmuntring. Når valpen er rundt seks måneder gammel, bør den føle seg sikrere på plassen sin i familien og slå seg til ro i rollen sin.

Kjønnsmodenhet: Dette kan variere noe fra rase til rase, men valper kommer generelt sett i puberteten når de er rundt seks måneder gamle. Hunner får fysiske symptomer som ligner menneskers menstruasjon. Hanner begynner å markere territoriet sitt på dette stadiet, forsøker å utforske de videre omgivelsene og bedekker alt de kommer over, ifølge American Kennel Club. Sterilisering eller kastrering av valpen er den beste måten å unngå uønsket drektighet og redusere uønsket oppførsel på.

En forståelse av hva valpens oppførsel betyr og hvordan valpens kroppsspråk tolkes, er viktige ferdigheter for enhver hundeeier. Disse ferdighetene hjelper deg ikke bare med å knytte bånd til valpen, men gjør det også lettere å ta hensyn til valpens emosjonelle behov, slik at den kan vokse seg til en emosjonelt veltilpasset hund.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus er en hunde- og katteeier, kjæledyrblogger og forfatter fra Tulsa i Oklahoma. Hun sitter vanligvis og skriver omgitt av sine pelsekledde venner.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter