Er druer og rosiner farlig for hunder?

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Som eier har du kanskje hørt at druer er farlige for dine pelskledde venner. Og det stemmer! Mens druer er en sunn og deilig godbit for mennesker, er druer og deres dehydrerte slektning, rosiner, forbudt for vofsen. Men hvorfor er druer farlige for hunder? Lær mer om hvordan druer kan skade dine pelskledde venner.

Hvorfor er druer farlige for hunder?

I følge Journal of Veterinary Internal Medicine oppstår den primære indre skaden hos hunder fra druer i nyrene. Faktisk risikerer hunder som har spist druer eller rosiner total nyresvikt innen 48 til 72 timer etter å ha spist denne forbudte frukten.

Ung kvinne holder sibirks husky

Det antas at jo mørkere fargen på druen er, jo mer sannsynlig er det at de er giftige. På grunn av deres reduserte vanninnhold og konsentrerte gjenværende ingredienser, utgjør rosiner en betydelig økt risiko for hunder. En nøyaktig formel for hvor mange druer per kilo kroppsvekt som er dødelige for hunder er ennå ikke fastslått, men så få som fire til fem druer var involvert i dødsfallet til en hund på 8,16 kg, ifølge Merck Veterinary Manual.

Min hund spiste druer: Hvilke symptomer bør jeg se etter?

De fleste berørte hunder utvikler de første tegnene på forgiftning innen 6 til 12 timer. Kliniske tegn som kan oppstå etter at en hund har spist druer inkluderer:

 • Oppkast
 • Diaré
 • Ekstra skjelven i de tidlige stadiene
 • Sløvhet ettersom tiden går
 • Anoreksi
 • Magesmerter
 • Kraftløshet
 • Dehydrering
 • Økt vannlating i tidlige stadier
 • Skjelving
 • Ingen vannlatning når nyrene stopper opp

Alle hunder er mottakelige for drue- og rosinforgiftning - enten de er hanner eller hunner, kastrerte eller intakte, chihuahua eller grand danois, valper eller seniorhunder. Inntak av bare noen få rosiner kan være dødelig, avhengig av hundens størrelse og andre faktorer, hvorav mange enda ikke er forstått. Hunder med underliggende nyresykdommer er mer utsatt for drue- og rosinforgiftning.

Hvor fort bør jeg oppsøke veterinærhjelp?

Inntak av druer eller rosiner hos hunder er en nødsituasjon som krever umiddelbar veterinærhjelp. Hvis inntak av druer har skjedd i løpet av den siste timen, vil veterinæren sannsynligvis forsøke å fremkalle oppkast for å fjerne druene fra systemet. Hvis utstøtingen av druer via oppkast ikke lykkes eller hvis det har gått flere timer siden druene ble spist, vil veterinæren sannsynligvis anbefale sykehusinnleggelse for IV-væsker og nøye overvåking av nyreverdiene. I de fleste tilfeller vil de anbefale å holde hunden på sykehuset gjennom hele høyrisikoperioden (dvs. omtrent 48-72 timer).

Berner sennenhund sitter ved siden av og ser opp på en mann som plukker druer fra et druetre på en vingård.

Diagnosen involverer ofte indirekte (tom rosinboks og lignende) eller direkte bevis på inntak, og det er bevis nok på drue- eller rosinforgiftning. Konsekvente kliniske tegn er verdifulle ledetråder for veterinæren din for å måle skadenivået. Det er viktig å huske på at å stille en diagnosen kan ta tid, og at det ikke er noen spesifikke tester for å bekrefte drue- eller rosinforgiftning. Grunnleggende blodprøver og urinprøver er avgjørende for å avdekke unormal nyrefunksjon.

Prognose etter drue-/rosinforgiftning: Hva du kan forvente

Etter at hunden din er sendt hjem, kan regelmessige laboratorietester anbefales for å overvåke hundens nyrefunksjon. Disse testene er ikke-invasive og består vanligvis av blodprøver og/eller urinprøver. Overvåking kan være nødvendig i flere uker, da det kan ta tid før nyrefunksjonen er normalisert.

Hunder som ikke viser noen kliniske tegn kan ha en god prognose hvis de behandles tidlig. Imidlertid kan prognosen være usikker hvis det er en forsinkelse i behandlingen eller om det er en mulighet for nyresvikt. Det kan ofte ta flere dager eller uker før nyrefunksjonen er normalisert; i noen tilfeller kan imidlertid nyrefunksjonen aldri bli helt bra igjen. Heldigvis kan mange hunder leve sunne og lykkelige liv selv med nedsatt nyrefunksjon, med en modifikasjon av mat og kosttilskudd tilrettelagt deres daglige rutine. Hvis veterinæren din diagnostiserer nedsatt nyrefunksjon hos hunden din, sørg for å spørre dem om potensielt terapeutisk hundefôr som hjelper med nyrestøtte.

Bidragsyters biografi

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible, er en smådyrsveterinær og veterinærskribent. Hun har vunnet en rekke priser for sitt engasjement for eierutdanning og regnes som en ledende veterinær telehelseekspert.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • Prescription Diet™ Canine d/d™ Lamb

  <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine d/d™ Lamb er sammensatt for ernæringsstøtte til hunder som har problemer med huden samt oppkast/diaré pga. allergi.
 • Hill's Prescription Diet d/d hundefôr med and

  <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine d/d™ Duck er sammensatt for ernæringsstøtte til hunder som har problemer med huden samt oppkast/diaré pga. allergi.
 • Hill's Prescription Diet j/d hundefôr med lam

  Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine j/d™ er klinisk dokumentert å forbedre bevegelighet på bare 3 uker med den rette balansen av sunne næringsstoffer og en spesiell omega-3-olje.<br><br><b> Hovedfordele:</b><ul><li>Klinisk dokumentert å hjelpe hunder med å gå, løpe, leke og gå i trapper bedre – se forskjell på kun 21 dager</li><li>Hjelper hunden din med å gå, løpe og leke bedre ved å lindre ømme ledd og vedlikeholde sunn brusk.</li><li>Hjelper til med å vedlikeholde leddbrusken ved hjelp av EPA, en spesiell omega-3-fettsyre fra fiskeolje samt glukosamin og kondroitinsulfat fra naturlige kilder</li></ul><b></b><b><b><br></b>Ta kontakt med dyrlegen din for mer informasjon og veiledning om hva som er best for hunden din.</b>
 • Hill's Prescription Diet d/d hundefôr med laks

  <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine d/d™ Salmon er sammensatt for ernæringsstøtte til hunder som har problemer med huden samt oppkast/diaré pga. allergi.