Hvorfor lever små hunderaser lenger?

Publisert av
medical badge Gjennomgått av DR. Emma Milne .
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

I naturen er det slik at jo større dyret er, jo lengre har levetiden en tendens til å være. Elefanter lever rundt 70 år, mens mus lever bare i omtrent ett år. Men hos hunder er det motsatt – jo større hunden er, jo kortere er levetiden i gjennomsnitt. Dette er noe mange forskere forsker på, og ingen ser ut til å ha alle svarene ennå. Et bedre spørsmål kan være, hvorfor dør større hunder i en tidligere alder? Det ser ut til at det kan være en rekke faktorer, fra raskere aldring av store hunders kromosomer til raserelaterte problemer som hjertesykdom og kreft som betydelig reduserer levetiden til noen store og gigantiske hunder.

Hvorfor lever små hunder lenger?

En ting du bør huske på når du snakker om gjennomsnittlig levetid for små, mellomstore, store og gigantiske hunder, er at dette er gjennomsnittstall. Dette betyr at noen hunder vil leve kortere enn gjennomsnittet og andre hunder vil leve lenger. Men hvis dette er tilfelle, hvorfor lever små hunder lenger enn store hunder?

Det antas at store hunder rett og slett eldes raskere enn små hunder. Det er ikke uvanlig at noen gigantiske raser går opp over 45 kilo i løpet av et år, mens noen små raser bare går opp 5 kilo. Denne raske veksten som er vanlig hos noen gigantiske raser ser ut til å påvirke deres levetid negativt. Når man ser på gjennomsnittlig levetid for hunder basert på rase, er det ofte visse generaliseringer, men selv innenfor samme størrelseskategori kan noen hunder leve lenger enn andre på grunn av vanlige helseproblemer knyttet til en bestemt rase.

Søt malteser sitter på en plen

Hva er gjennomsnittlig levetid for en hund?

Den gjennomsnittlige levetiden til en hund er avhengig av om de er en liten, middels, stor eller gigantisk hunderase — så svaret varierer.

Små rasehunder

Mindre raser, som chihuahua og malteser, som er populære på grunn av deres bærbarhet, anses i gjennomsnitt å være mindre enn 10 kilo og har en gjennomsnittlig forventet levetid på 10 til 15 år. Imidlertid døde den eldste kjente registrerte chihuahuaen, kalt Megabyte, 20 år og 265 dager gammel.

Middels og store hunderaser

Middels hunderaser, som mange av spanielrasene, veier omtrent 10-20 kilo og store raser, som populære labrador retriever og bokser, anses vanligvis i gjennomsnitt å være tyngre enn 20 kilo. Gjennomsnittlig levetid for mellomstore og store raser er omtrent 10-13 år.

Gigantiske hunderaser

Kjempehunderaser anses vanligvis for å være større enn 40 kilo. Gjennomsnittlig levetid for en gigantisk rase, som den kongelige Grand Danois, er dessverre bare 6-8 år, men noen har levd til å bli 11-12 år eller eldre.

Videre har blandingshunder en tendens til å leve omtrent 1,2 år lenger i gjennomsnitt enn rasehunder av samme størrelse.

Den nåværende rekorden for den lengstlevende hunden basert på Guinness World Records holdes av en mellomrasehund født i Australia i 1910, en australsk gjeterhund ved navn Bluey, som levde i 29 år og 5 måneder.

Hvordan kan dyreeiere hjelpe hundene deres å leve lenger?

Det er mange ting som dyreeiere kan gjøre for å hjelpe kameraten deres så de kan leve et lengre liv, uansett hvilken størrelse eller rase de er. Følgende kan holde hunden din lykkelig og friskt:

  • Rutinemessig veterinærpleie: Dette inkluderer regelmessige fysiske undersøkelser, passende vaksinasjoner og andre forebyggende helsetiltak som regelmessige ormekurer og loppe-/flåttforebyggende midler, rutinemessig tannrengjøring og overvåking av helsetilstanden deres, som anvist av en veterinær. Denne rutinemessige omsorgen kan hjelpe enhver hund til å leve et lengre liv.
  • Great Dane-hund som ligger på sengenKastrer og steriliser: Hunder kan ha nytte av kastrering eller kastrering for å leve lenger. Dette reduserer risikoen for visse kreftformer som bryst-, eggstokk-, testikkel- eller livmorinfeksjoner (som kan være livstruende) og potensielle traumer/skader. Snakk med veterinæren din om hvilken alder som er best for å kastrere hunden din basert på størrelse og kjønn.
  • Oppretthold en sunn vekt: Gi hunden regelmessig og daglig mosjon for å holde dem både i form og stimulerte. Spør veterinæren om hvor mye trening som er passende for hundens størrelse og alder. People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) advarer om at fedme kan sette hunder i fare for alvorlige helseproblemer og til og med redusere levetiden deres. Å opprettholde en passende kroppsvekt legger mindre belastning på leddene og organsystemene i kroppen.

Ulike raser har visse helseproblemer som dyreeieren, sammen med veterinæren deres, bør overvåke. Det anbefales at eiere lærer om egenskapene og vanlige helseproblemer til en bestemt rase eller blandingshund før adopsjon. Dette hjelper dem med å identifisere helseproblemer tidlig, slik at de kan tas opp med familiens veterinær i tide.

Så, med rutinemessig veterinærpleie, trening og mye kjærlighet, kan du gi hunden din den beste sjansen til å leve et lengre og sunnere liv. Og forhåpentligvis, med kontinuerlige fremskritt innen veterinærpleie og ernæring, vil det komme en dag i fremtiden hvor vi ikke lenger trenger å stille spørsmål som "hvorfor lever små hunder lenger enn store hunder".

Bidragsyters biografi

Jessica Seid

Jessica Seid

Jessica Seid er en akuttveterinær som praktiserer i New England-området i USA. Hun er utdannet ved North Carolina State College of Veterinary Medicine og har jobbet som veterinær i mer enn ti år. Når hun ikke hjelper pasienter, liker hun å tilbringe tid med mannen, datteren og hunden sin.

Relaterte artikler

Relaterte produkter