Å håndtere valpen når den er i nærheten av en tispe i løpetid

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Puppy female

Når valpen din er rundt seks måneder vil han gå fra å være valp til ungdom. Dette kan gi forandringer i kroppsform ettersom veksten sakker ned og kroppen begynner å fylle seg ut. Langbeinte og klumsete valper vil få mer elegante voksne proporsjoner i løpet av de neste seks månedene.

 

Dårlig oppførsel

Dette er også den tiden hannvalper begynner å tenke på det motsatte kjønn, dog på en noe forvirrende måte. For enkelte hunder kan puter, møbler og selv eierens bein være et utløp for frustrasjonen deres, og slik oppførsel er vanlig i denne alderen. Selv om det kan være irriterende og flaut vil denne oppførselen normalt roe seg etter noen måneder, dog enkelte hunder vil fortsette med oppførselen enda lenger.

 

Endre vaner

Den andre forandringen du kanskje vil oppdage når hannhunden din vokser opp at han vil begynne å løfte opp bakbeinet for å urinere. Dette er helt normalt men noen få hunder kan også begynne å markere sitt territorium ved å løfte på beinet å urinere på objekter i hjemmet. Agressivitet mot andre hannhunder kan også oppstå i løpet av disse tenårene.

 

På defensiven

Enkelte unge hannhunder vil begynne å forsvare ting de føler er deres egne - dette kan være hjemmet ditt og hagen, en kjær leke eller et familiemedlem. Selv om det er betryggende å vite at din hund vil beskytte ditt hjem og din familie kan denne beskyttertrangen skape problemer dersom hunden også begynner å reagere voldelig. Dersom hunden din knurrer når noen kommer bort når den spiser eller leker bør dette bli tatt som en advarsel om at deres beskytterinstinkt har blitt litt for velutviklet. Det finnes flere adferdsteknikker som kan benyttes for å hjelpe disse hundene, og dyrlegen din kan gi råd eller foreslå en kjæledyrsoppdrager. Beskytteragresjon kan også noen ganger bli bedre ved kastrering.

 

Ekte kjærlighet

Det er en type oppførsel du kanskje vil oppdage som kun vil skje av og til. Dersom en tispe i løpetid er i nærheten vil kanskje din hannhund slutte å spise og bli trist og energiløs, eller rastløs og ha lyst til å vandre. Det er ikke uvanlig for hannhunder å gjøre aktive forsøk på å finne deres hjertes utvalgte, og dette kan føre til at hunden kommer i en ulykke eller går seg bort. Ekstra stell og oppmerksomhet vil hjelpe ham gjennom denne vanskelige tiden. Selvfølgelig kan enkelte hannvalper på lik linje med tenåringer være vanskeligere enn andre, men heldigvis vil de fleste komme seg gjennom ungdomstiden uten at noen mister forstanden.

 

Relaterte artikler

 • Små hunderaser: Verdt å vite

  Planer om å skaffe en liten hund? Finn ut fordelene og ulempene med små hunderaser, som blant annet krav til mat og boareal, for å avgjøre om de passer for deg.
 • Hva hunden prøver å fortelle deg

  Ord er viktig for kommunikasjonen oss mennesker imellom, mens hunder kommuniserer med kroppsspråk og lyder. Lær deg å tolke hundens signaler
 • Hvordan ønske hunden en god jul — uten vektøkning

  Hvordan ønske hunden en god jul — uten vektøkning.
 • Valpesnakk

  Sannsynligvis det viktigste du kan gjøre for valpen din er å lære noe av psykologien dens. En forståelse av hundepsykologi kan hjelpe deg å leve lykkelig og harmonisk med hunden din.

Relaterte produkter