Hvorfor er labradorer alltid sultne? Vitenskapen bak metthetsfølelse

minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det har lenge vært sagt at labradorer alltid er sultne og ser ut til å være bunnløse når det gjelder mat. Noen raser, som labradoren, er veldig matmotiverte, mens andre, som border collien, er mer oppgave- og menneskeorienterte. Så hvorfor bruker labradorer mye tid på å lete etter mat, og hvorfor er de mer utsatt for å bli overvektige på grunn av dette?

Det kan være flere grunner til at labradoren din konstant virker skrubbsulten, så la oss se på hva som kan være grunnen.

Er labradorer genetisk sett mer sultne?

I 2016 viste en studie i tidsskriftet Cell Metabolism at labradorer og noen nært beslektede flatcoat retrievere har en spesifikk genmutasjon som ikke finnes hos andre hunder. Denne genmutasjonen påvirker motivasjonen for å spise, øker sannsynligheten for å lagre fett og gjør dem mer utsatt for fedme. Studien viste også at denne mutasjonen var vanligere hos hunder som ble valgt ut som assistansehunder enn hos hunder ellers.

POMC-genet, som er det berørte genet, er også knyttet til fedme hos mennesker og er knyttet til metthetsfølelse. Det ser ut til at mutasjonen hos labradorer gjør at de ikke skjønner når de er mette, slik at de aldri føler seg mette og fortsetter å lete etter mat.

Andre årsaker til sult du bør utelukke

Hvis du har en hund som hele tiden virker sulten, er det ikke sikkert at det bare er hundens gener. Når hunden din ser på deg med det dådyrblikket, kan det være fristende å gi etter, men dette kan fort bli en ond og usunn sirkel. Hunder som er overvektige som valper, blir overvektige som voksne og kan være overvektige resten av livet. Hvis du har en labrador, er det derfor lurt å være disiplinert helt fra starten av når det gjelder mat- og måltidsatferd.

Snakk med veterinæren din om Body Condition Score (poengsum for kroppstilstand, BCS). Dette er en måte å sikre at hunden din har en ideell vekt i forhold til dens størrelse, rase og alder. Å holde hunden slank gjennom hele livet har mange helsemessige fordeler.

Unngå dårlige fôringsvaner hos hunden din

Ta i bruk gode vaner når det gjelder mat. Hunder som får lov til å lete etter mat, kan bli en skikkelig plage ved måltidene, og det kan være vanskelig å bryte vanen når den først er innarbeidet. De kan virke sultne, men de spiller bare med siden de vet at det fungerer. Sørg for at alle i familien, inkludert besøkende, vet at det ikke er tillatt å mate hunden fra bordet.

Vei opp hundens matmengde, slik at du ikke må gjette deg frem. Hvis labradoren din, eller en hvilken som helst annen hund for den saks skyld, virker sulten i løpet av dagen, kan du dele opp dagsmengden i tre eller fire måltider. Hvis dette ikke hjelper, kan du snakke med veterinæren din om hvorvidt et mer mettende fôr med lavere kaloriinnhold kan hjelpe mot sultfølelsen.

Parasitter hos hunder

Sørg for at hundens ormekur er oppdatert. Selv om det ikke er så vanlig med kraftige ormeangrep i dag, kan parasitter fortsatt være et problem, spesielt hvis den grådige hunden din spiser alt mulig rart når den er ute på tur. Forskjellen her er at hunder som er sultne på grunn av orm, ikke legger på seg, og kanskje til og med går ned i vekt.

Medisinske problemer

Labradorer er mer utsatt for visse sykdommer, noe som også kan gjøre fedme til et større problem. Albue- og hofteproblemer er ganske vanlig hos rasen, og hvis hunden din ikke kan være i fysisk aktivitet, trenger den færre kalorier. Med ortopediske problemer er det spesielt viktig å holde dem i form for å redusere belastningen på leddene.

Labradorer er også utsatt for hypotyreose, som er en underaktiv skjoldbruskkjertel. Skjoldbruskkjertelen styrer stoffskiftet, så hunder som er rammet av dette har en tendens til å være sløve og sultne med en tendens til å lett gå opp i vekt. Hvis veterinæren din mistenker hypotyreose, må det tas visse blodprøver for å bekrefte eller utelukke det.

Kort oppsummert

Selv om labradoren din kan ha et genetisk grunnlag for å være et grådig vesen, er det likevel veldig viktig at du kontrollerer vekten dens. Fedme er svært skadelig for hundens helse og har vist seg å forkorte hundens levetid. For å få mest mulig tid sammen med din pelskledde venn må du være sterk og ikke gi etter for de store, sultne øynene!

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA