En hunds ernæringsbehov fra valp til senior

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Da du først adopterte hunden din, tok du deg tid til å undersøke og snakke med veterinæren om ernæringsbehov før du valgte hva du ville fôre hunden med. Du vet at du aldri skal dele matrester med hunden din, men vet du at når hunden din blir eldre, vil ernæringsbehovet endre seg? Et hundefôr for riktig livsstadium vil vokse med hunden din, men det er viktig at du forstår hva ditt pelskledde familiemedlem trenger, fra valp til senior.

Hva er ernæringskravene til hunder?

Næringsstoffer er stoffer som hentes fra mat og brukes som energikilde. Hunder elsker å leke med eierne sine, og de trenger energi for å gjøre det! Næringsstoffer er avgjørende for et dyrs vekst, og kan betraktes som vedlikeholdsverktøy for å holde hunden din i optimal helse. Akkurat som at bilen din krever bensin (og andre typer vedlikehold) for å kjøre, trenger hunden din mat for å holde seg i gang.

Det er forskjellige klasser av næringsstoffer som hunden din trenger i kostholdet sitt: proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og vann. Å velge et balansert fôr som inkluderer disse næringsstoffene er det som vil hjelpe unge hunder med å vokse og eldre hunder med å holde seg friske.

Nyfødte valper

Etter en hund har blitt født vil den få all næringen sin gjennom morsmelken de første ukene. Hvis moren er syk eller valpen er foreldreløs vil kommersiell melke-erstatning måtte gis. Veterinæren din kan fortelle deg hvordan du velger erstatning, samt hvordan du fôrer nyfødte valper som ikke får melk fra moren.

Til slutt vil de begynne å avvennes fra morsmelken - eller en erstatningsvæske - og begynne å fordøye fast føde. Begynn å fjerne moren fra kullet i korte perioder for å starte avvenningsprosessen. Introduser de for valpemat på et fat mens moren er borte. Øk gradvis mengden tid kullet er borte fra moren med egen mat, vær oppmuntrende, men ikke tving fôret på dem.

Unge valper

Når valpene er avvent, vil de få all næring fra hundefôr, så pass på å velge noe som ikke bare er velsmakende, men som også er sunt. Valper krever og bruker mye energi, så unghundens ernæringsbehov inkluderer økt protein for å støtte sunn vekst. Valper kan i starten ha behov for tre til fire mindre måltider om dagen, og deretter sakte gå over til to større måltider per dag. Snakk med veterinæren din om det beste fôringsregimet for valpen din for å sikre at den får tilstrekkelig med næringsstoffer hver dag.

Forvent at valper leker med maten i begynnelsen. Mens spising kan starte som en lek, vil unge hunder nyte smaken og se frem til smakene og følelsene av å tygge. Det kan hjelpe å fukte tørrfôr litt for å få hunden din komfortabel med å tygge.

Jack Russell Terrier-valp spiser ut av en sølvskål.

Voksne hunder


De fleste hunder når voksenstadiet rundt det første året, så det er viktig å gå over til voksenfôr på den tiden. En voksen hunds fôr er basert på størrelse og aktivitetsnivå. Hvis du har spørsmål om hvor mye du bør mate hunden din, er det best å sjekke med veterinæren din, men aldri overfôre den pelskledde vennen din. På dette stadiet av livet trenger hunder næring for vedlikehold. Så en ekstremt aktiv hund vil ha andre ernæringsbehov enn en mindre aktiv hund. Dessuten krever en stor hund mer mat i kosten enn en liten rase trenger å få i seg. Når du har valgt den typen mat som passer best for hunden din, må du huske at andre forhold, som temperatur, vil påvirke endringer i hundens kosthold. Ekstrem varme og kulde vil brenne mer av hundens energi, og de må gjøre opp for det i kostholdet. En aktivitetsendring, for eksempel å starte et treningsprogram, vil også endre mengden eller typen mat du tilbyr hunden din..

Fordi voksne hunder ikke trenger de samme næringsstoffene for å hjelpe dem å vokse som valper gjør, er det beste hundefôret for din voksne hund et som er spesielt formulert for deres voksne behov. Hill's Science Diet - produkter er for eksempel spesielt utviklet for å møte behovene til en aktiv, voksen hund. Hvis du fortsetter å fôre den voksne hunden din med valpemat når den har nådd full størrelse, kan det føre til vektproblemer, da valpemat har en tendens til å være rikt på vekstbaserte næringsstoffer.

Hunder over 7 år

Et ofte oversett segment i en hunds liv er de mer modne årene, vanligvis mellom syv og 12 år. Mens hunden din fortsatt har mye liv i seg og sannsynligvis ikke har problemer med å leke og trene med deg, kan du legge merke til at den begynner å avta litt og lekeøktene deres er ikke så lange som de pleide å være. Hunder er sånn sett ikke annerledes enn mennesker. Akkurat som vi bremser ned med alderen, gjør de det også, så det er viktig å gi dem fôr som dekker deres voksne behov. Fordi hunden din har bremset ned på dette stadiet av livet, trenger den flere næringsstoffer viet til sunt organ-, bein- og muskelvedlikehold. Et fôr formulert for deres behov i denne alderen vil holde de unge til sinns og aktive.

Selv om hunden din ikke har begynt å bremse ned ennå, trenger kroppen fortsatt viktige næringsstoffer for å holde den ung og aktiv. Vurder produkter som Hill's Science Diet Mature Dog, spesielt utviklet for å forbedre evnen til å komme seg opp og i gang med hverdagen. Å velge riktig ernæring kan bidra til å øke deres aktivitet, interaksjon og mobilitet når de blir eldre.

Hvis du er usikker på hvor hunden din er i livssyklusen, sjekk ut denne nyttige ressursen knyttet til aldring av hunder og katter. Her kan du sammenligne hundens alder med menneskelige år, samt bedre forstå aldringstegnene du må passe på når de eldes.

Seniorhunder

En hund når sine seniorår vanligvis rundt 11 år, men det kan variere mellom størrelse og hunderase. Større hunder har en tendens til å nå seniorårene raskere enn mindre hunder på grunn av stresset som blir påført kroppen deres fra å være en stor rase. Etter hvert som hunden din blir eldre, vil kropps- og ernæringsbehovet endres igjen. Det vil være metabolske og immunologiske endringer som krever endring av hundens kosthold. Hver hund er forskjellig, så sørg for å spørre veterinæren på hundens årlige helsesjekk om den har nådd eller nærmer seg seniorstadiet..

Et hundefôr for seniorer er formulert til å bidra til å opprettholde deres normale kroppsfunksjoner. Metabolismen bremses ofte betydelig ned, så eldre hunder trenger ikke fôr som er rikt på kalorier. I tillegg lager Hill's fôr spesielt formulert for å støtte sunn mobilitet, noe som kan være et problem for eldre hunder. Dersom du har noen bekymringer om hundens helse når den blir eldre, sørg for å høre med veterinæren din for å hjelpe deg med å velge det beste hundefôret for å møte seniorhundens behov.

Dekke spesielle behov

Husk at ernæringsbehov for hunder kan endres når som helst i dens liv uavhengig av alder. Hvis veterinæren din anbefaler å endre hundens kosthold, sørg for å følge instruksjonene deres, og husk alltid å gradvis bytte hundens fôr for å unngå fordøyelsesproblemer.

Velge hundefôr for hvert stadie av livet

Ikke glem å holde friskt rent vann tilgjengelig for hunden din, i tillegg til fôret, til enhver tid.

Ett siste tips for å gi hunden din et næringsrikt kosthold. Når du elsker hunden din så mye, er det veldig lett å skjemme den bort med godbiter og snacks. Bare husk å dele sunne hundegodbiter når du trener valpen din. Hundegodbiter bør ikke utgjøre mer enn ti prosent av hundens diett.

Å bestemme deg for hva du skal fôre hunden din burde ikke være et vanskelig valg. Hvis du trenger hjelp til å velge mellom de mange valgene som er tilgjengelige for deg, må du først begrense alternativene til hundens aldersgruppe. Deretter bør du kontakte veterinæren din for eventuelle ernæringsmessige hensyn til hunden din. Veterinæren vil vurdere hundens rase, størrelse og energieffekt når hen hjelper deg med å ta valget.

Bidragsyters biografi

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila er en dyre-entusiast som tror på kraften i ord og hvordan et budskap kan informere – og til og med transformere – det tiltenkte publikummet. Forfatterskapet hennes kan finnes over hele Internett og på trykk. Ta kontakt med henne på Instagram @ReinventingErin eller lær mer om henne på http://erinollila.com.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter