Ernæringsbehov fra valp til eldre hund

Publisert av
min. lesing

Den første gangen du adopterte en hund, tok du deg tid til å undersøke alle aspekter og snakke med veterinæren om hundens ernæringsbehov før du valgte et fôr. Du vet at du aldri skal dele matrester med hunden, men visste du at hundens ernæringsbehov endrer seg etter hvert som den blir eldre? Det finnes hundefôr tilpasset ulike livsfaser, og det er viktig at du forstår hva den firbeinte vennen din trenger fra den er valp til den blir gammel.

Hva er hundens ernæringsbehov?

Næringsstoffer kan trekkes ut av maten og brukes som energikilde. Hunder elsker å leke med eierne sine, og trenger energi til å gjøre det. Næringsstoffer er helt avgjørende for hundens vekst og for å holde den sunn og frisk. Akkurat som bilen din trenger drivstoff og diverse vedlikehold, trenger hunden din fôr for å holde seg gående.

Det finnes ulike typer næringsstoffer som hunden din trenger i kostholdet sitt: proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og vann. Ved å velge et balansert fôr som inneholder disse næringsstoffene, hjelper du valpen til å vokse og den eldre hunden til å holde seg sunn og frisk.

Nyfødte valper

På nyfødtstadiet og i de første ukene får valpen alt den trenger fra morsmelken. Hvis moren imidlertid er syk eller valpene blir foreldreløse, må en kommersiell morsmelkerstatning gis. Veterinæren din kan hjelpe deg med å velge en erstatning og fortelle deg hvordan du mater nyfødte valper som ikke får melk fra moren.

Etter hvert begynner de å venne seg av med morsmelken (eller morsmelkerstatningen) og begynner å spise fast føde. For å innlede avvenningsprosessen kan du begynne med å fjerne moren fra valpekullet sitt i korte tidsperioder. Mens moren er borte, introduserer du valpefôr i en skål. La valpene eksponeres for sitt eget fôr litt lenger hver gang. Vær oppmuntrende, men la være å tvinge fôret på dem.

Unge valper

Når valpene er avvent, får de all næringen sin fra hundefôret, så sørg for å velge et fôr som ikke bare er velsmakende, men sunt også. Valper trenger og forbrenner mye energi, og ernæringskravene til unge hunder inkluderer derfor økte proteinmengder for å holde dem fulladet og i god form. Om mulig anbefales det også å gi valpen tre til fire mindre måltider om dagen til å begynne med. Deretter kan du langsomt begynne å venne den til to større måltider per dag. Snakk med veterinæren om hvordan du bør fôre valpen din for å sikre at den får tilstrekkelig daglig ernæring.

Du kan forvente at valpene leker med maten i begynnelsen. Det å spise kan begynne som en lek, men unge hunder kommer til å like smaken og glede seg til fornemmelsen de får når de tygger i seg fôret. Det kan være lurt å myke opp tørrfôr med litt vann for å venne hunden til å tygge.

Voksne hunder

De fleste hunder blir voksne i 1-årsalderen, så da er det viktig å gå over til et voksenfôr. Voksenfôr er basert på størrelse og aktivitetsnivå. Hvis du har spørsmål om fôrmengde, er det best å høre med veterinæren. Husk å aldri gi hunden for mye. I denne livsfasen vil hunden trenge ernæring for opprettholdelse. En svært aktiv hund har derfor andre ernæringsbehov enn en mindre aktiv selskapshund. En større hund trenger også mer fôr enn mindre raser. Når du har valgt fôrtype til hunden din, må du huske at andre elementer, slik som temperatur, vil påvirke endringer i hundens kosthold.

Hvis det er svært varmt eller kaldt, forbrenner hunden mer energi, slik at den må få mer fôr. En aktivitetsendring, slik som et nytt treningsregime, betyr også at du må tilby en annen mengde eller type fôr til hunden.

Siden voksne hunder ikke trenger de samme næringsstoffene for å vokse som valper gjør, er det beste hundefôret til den voksne hunden din et som er spesielt sammensatt med tanke på behovene dens. Hill's SCIENCE PLAN Adult Advanced Fitness er for eksempel spesielt sammensatt for å oppfylle behovene til en aktiv, voksen hund. Hvis du fortsetter å gi en voksen hund valpefôr når den har nådd full størrelse, kan det føre til vektproblemer, da valpefôr ofte er rikt på vekstbaserte næringsstoffer.

Hunder som er 7 år eller eldre

Et ofte oversett segment av hundens livssyklus er de modnere årene mellom 7 og 12 år. Hunden er fortsatt full av liv og har neppe problemer med å leke og mosjonere, men du kan merke at den begynner å sakke ned litt og at den ikke vil leke like lenge som før. Hunder skiller seg ikke fra mennesker i så måte. De blir langsommere med alderen, akkurat som oss, og det er helt avgjørende å gi dem et fôr som oppfyller behovene deres som modne, voksne hunder. Siden hunden din har sakket ned tempoet i denne livsfasen, behøver den flere næringsstoffer som bidrar til sunne organer, knokler og opprettholdelse av muskler. Et fôr som er sammensatt etter behovene deres på dette livsstadiet, gjør at de fortsatt føler seg unge og aktive. Selv om de sakker ned tempoet litt, betyr det ikke at enden er nær – de har fortsatt masser av liv og kjærlighet i seg, men trenger et annet kosthold som hjelper dem med å føle seg på topp.

Selv om hunden din ikke har begynt å sakke ned ennå, trenger den viktige næringsstoffer slik at den fortsatt kan føle seg ung og aktiv. Vurder et hundefôr som SCIENCE PLAN Senior Vitality, som er spesielt sammensatt for å bekjempe tegn på aldring. Riktig ernæring kan bidra til økt aktivitet, samhandling og mobilitet etter hvert som hunden blir eldre.

SCIENCE PLAN Senior Vitality er spesifikt fremstilt for modne, voksne hunder som er 7 år og eldre, og 6 år og eldre for store hunderaser. Hvis du er usikker på hvilken livssyklus hunden befinner seg i, kan du lese denne nyttige informasjonen om hunder og aldring. Her kan du sammenligne hundens alder med menneskeår og danne deg en bedre forståelse av aldringstegnene du skal se etter. Snakk med veterinæren din for å se om Hill's SCIENCE PLAN Senior Vitality er et godt valg for hunden din.

Eldre hunder

En hund går vanligvis inn i seniortilværelsen i 11-årsalderen, men dette kan igjen variere avhengig av størrelse og rase. Større hunder eldes ofte raskere enn mindre hunder på grunn av belastningene som påføres kroppen grunnet størrelsen. Etter hvert som hunden blir eldre, endres kroppslige og ernæringsmessige behov nok en gang. Metabolske og immunologiske endringer vil kreve endringer i hundens kosthold. Alle hunder er forskjellige, pass på å spørre veterinæren ved den årlige helsekontrollen om hunden har nådd eller nærmer seg alderdommen.

Et hundefôr til eldre hunder er sammensatt for å bidra til å opprettholde normale kroppsfunksjoner. Metabolismen sakker ofte ned betraktelig, eldre hunder trenger derfor ikke et kaloririkt fôr. Problemer med ledd og bevegelighet er også vanlig blant eldre hunder. Hill's lager derfor fôr som er spesielt sammensatt for mobilitet, for å bidra til sterke knokler og ledd. Hvis du er bekymret for hundens helse etter hvert som den blir eldre, bør du rådføre deg med veterinæren slik at du kan velge det beste fôret for hundens behov.

Ivareta spesielle behov

Husk at hundens ernæringsbehov kan endre seg når som helst i løpet av livet, uavhengig av alder – spesielt hvis vitamin- eller mineralmangel eller fysisk sykdom gjør det nødvendig å legge om kostholdet. Hvis veterinæren din anbefaler å endre hundens kosthold, bør du følge veterinærens instruksjoner og alltid gjennomføre en gradvis tilvenning til det nye fôret, slik at fordøyelsesproblemer unngås.

Valg av hundefôr til hvert livsstadium

Glem ikke å ha friskt vann tilgjengelig for hunden din, i tillegg til fôret, til enhver tid.

Én ting til når det gjelder å gi hunden et næringsrikt kosthold. Når du er så glad i hunden din, er det bare naturlig at du vil skjemme den bort med godbiter. Bare husk å gi sunne godbiter under valpetrening. Godbiter skal ikke utgjøre mer enn fem prosent av hundens kosthold.

Det trenger ikke å være vanskelig å velge fôr til hunden din. Hvis du trenger hjelp til å velge blant de mange alternativene som finnes, anbefaler vi deg å først innskrenke alternative fôr til hundens aldersgruppe. Deretter bør du spørre veterinæren om hunden din har spesifikke ernæringsbehov. Veterinæren vurderer hunderasen, størrelsen og energiforbrenningen for å hjelpe deg med dette valget. Vurder ernæring fra Hill's SCIENCE PLAN, en serie for alle livsfaser som tar hunden din gjennom alle de store milepælene i livet.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila er en dyrevenn som tror på ordenes makt og at et budskap kan informere, og til og med transformere, den tiltenkte målgruppen. Tekstene hennes er tilgjengelig både elektronisk og i trykt form. Kontakt henne på Twitter @ReinventingErin eller finn ut mer om henne på http://erinollila.com.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter