Øyepleie for katt: Slik kan du gjenkjenne og forhindre seks øyeproblemer hos katter

Publisert av Jean Marie Bauhaus
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Øyepleie for katt: Slik kan du gjenkjenne og forhindre seks øyeproblemer hos katter

Katten din blunker til deg hele tiden, og du har merket at den gnir seg i øynene. Det er allergisesong, så du klør og svir i øynene selv. Kan katten din rett og slett være allergisk, eller er det et mer alvorlig problem som ligger bak? Det er viktig å sørge for at katten har friske øyne. Med kunnskap om hvilke øyeproblemer som kan oppstå hos katten, kan du bidra til å forhindre alvorlige komplikasjoner knyttet til kattens syn.

Det er ikke fullt så vanlig med øyeproblemer hos katter som det er hos hunder, men når katter først utvikler øyeproblemer, er de ofte kroniske, sier Animal Eye Care. Her er seks øyesykdommer katten din kan utsettes for:

1. Øyekatarr (konjunktivitt)

Øyekatarr, eller konjunktivitt, er en betennelse på slimhinnen som omgir både utsiden av øyeeplet og innsiden av øyelokket. Akkurat som ved øyekatarr hos mennesker, er tilstanden svært smittsom, men katteversjonen kan kun overføres mellom katter.

 • Årsaker: Øyekatarr oppstår vanligvis som følge av en sykdom i de øvre luftveiene, forårsaket enten av et virus eller av en bakteriell infeksjon, sier Cornell University College of Veterinary Medicine.
 • Tegn og symptomer: Det mest avslørende symptomet er rennende øyne. Utsondringen fra øynene kan være klar eller grå, gul, grønn eller til og med en mørk, rustenrød farge. Innsiden av øyet kan være opphovnet og/eller rødt, og tilstanden kan ramme ett eller begge øynene. Andre tegn på sykdom i de øvre luftveiene, slik som nysing eller rennende nese, kan også forekomme.nt.
 • Behandling: Øyekatarr behandles vanligvis med topikal antibiotika i form av dråper eller salve. Hvis det forekommer sykdom i de øvre luftveiene, kan veterinæren behandle dette også. Én type infeksjon som ofte resulterer i denne øyesykdommen, er FHV-1, eller herpesvirus hos katter. Hvis dette fastsettes som årsak, kan veterinæren din foreskrive ytterligere behandling for å kontrollere viruset og forhindre videre oppblomstring.

2.  Andre øyeinfeksjoner

Øyekatarr er ikke den eneste øyeinfeksjonen katten din kan møte på. Andre øyeinfeksjoner er også vanlige hos katter. De er ofte resultatet av en infeksjon i de øvre luftveiene som sprer seg til øynene. Hvorvidt øyeinfeksjoner er smittsomme eller ikke, avhenger av infeksjonens underliggende årsak.

 • Årsaker: Øyeinfeksjoner kan ha en rekke årsaker, inkludert bakterier, virusinfeksjoner, sopp og parasitter.
 • Tegn og symptomer: Hvis katten gnir seg i øynene og myser, er det et vanlig tegn på at den har en øyeinfeksjon. Andre symptomer omfatter røde og opphovnede øyne, utsondringer fra øynene samt nysing og rennende nese.
 • Behandling: Veterinæren behandler vanligvis den underliggende infeksjonen som forårsaker øyeproblemet. Ved milde infeksjoner er det ikke uvanlig å fokusere på å behandle symptomene ved å oppmuntre til hvile, rense bort utsondringer fra øynene og sørge for et sunt kosthold og tilstrekkelig væskeinntak. Alvorlige infeksjoner kan behandles med topikale salver eller øyedråper, og kanskje også systemisk antibiotika.

3. Irritasjon

Katter lider vanligvis ikke av den typen allergier som fører til kløende, rennende øyne, men irriterende stoffer i omgivelsene kan produsere en lignende effekt.

 • Årsaker: For katter kan øyeirritamenter være sterke dufter, slik som parfyme, rengjøringskjemikalier, tobakksrøyk og støv. Så godt som alt katten får i øynene, kan forårsake irritasjon.
 • Tegn og symptomer: Se opp for tegn på ubehag, slik som at katten myser eller gnir seg i øynene, samt rødhet og utsondringer.
 • Behandling: Hvis det er tydelig at kattens symptomer skyldes irritasjon og den tillater det, prøv å skylle øynene dens med en øyeskyllevæske. Men siden symptomene på irritasjon er nesten identiske med dem som oppstår ved mer alvorlige lidelser, er det best å kontakte veterinæren hvis du merker tegn på ubehag hos katten. Det er også lurt å fjerne irritamentene fra hjemmet hvis du blir klar over at de forårsaker ubehag.Veterinary placing a few drops of eye drops cat

4. Sår på hornhinnen

Sår på hornhinnen er en potensielt alvorlig lidelse med åpne sår på øyets overflate, som kan føre til at den rammede delen av øyet får et grumset utseende.

 • Årsaker: Sår på hornhinnen kan skyldes øyeskader, kronisk tørre øyne eller anatomiske avvik. De kan også forårsakes av øyeinfeksjoner, spesielt hvis de ikke behandles.
 • Tegn og symptomer: I tillegg til at det rammede området ser uklart og grumsete ut, er andre tegn på sår på hornhinnen at katten gnir seg i øynene og myser, har tydelig vondt i øynene, rødhet og utsondringer.
 • Behandling: Milde sår heles ofte når den underliggende årsaken behandles, men veterinæren din kan også foreskrive antibiotisk salve eller dråper, samt noe smertestillende for katten. Sår som går dypt inn i øyet, kan måtte opereres. Med riktig behandling kan sår på hornhinnen vanligvis helbredes, men hvis de ikke behandles, kan de medføre permanent blindhet og til og med misdannelser.

5. Grønn stær (glaukom)

Denne tilstanden er et resultat av trykk på øyet forårsaket av opphopning av overflødig væske. Grønn stær er en alvorlig lidelse som skal behandles så raskt som mulig for å forhindre permanent blindhet eller misdannelser.

 • Arsaker: Flere ting kan forhindre øyevæsken i å renne ut. Dette fører til en oppdemming som forårsaker grønn stær. Årsakene kan være anatomiske avvik, øyeinfeksjoner, betennelse, øyetraumer og svulster. Noen katter er genetisk predisponert for denne lidelsen, og i så fall er det ikke uvanlig at begge øynene rammes.
 • Tegn og symptomer: Katter med grønn stær viser vanligvis tegn på betydelig smerte, som at de gnir seg i øynene og myser, trekker seg tilbake fra mennesker og jamrer seg. Øynene kan være grumsete, rennende eller røde. Ved alvorlige tilfeller kan selve øyeeplet virke opphovnet.
 • Behandling: Hvis du mistenker at katten din lider av grønn stær, må du ta den med til veterinær umiddelbart. Jo snarere det økte trykket i øyet kan reduseres, desto større sjanser er det for å redde øyet. Ved milde tilfeller går den grønne stæren bort av seg selv når den underliggende årsaken behandles, men mer alvorlige tilfeller kan kreve kontinuerlig behandling for å forhindre overdreven væskedannelse. I de verste tilfellene kan det bli nødvendig å fjerne øyet.

6. Grå stær (katarakt)

Grå stær er et grumsete område som utvikler seg på øyelinsen og hindrer lys i å nå baksiden av øyet, noe som resulterer i tap av syn, og i noen tilfeller blindhet.

 • Årsaker: Grå stær kan ganske enkelt være et resultat av aldring, men kan også skyldes diabetes mellitus eller betennelse i øyets uvea. Grå stær kan skyldes elektrisk støt eller eksponering for stråling eller giftige stoffer. Tilstanden kan også være en indikasjon på kalsiummangel.
 • Tegn og symptomer: Grå stær gir øyet et melkeaktig, grumsete utseende. Grå stær blir imidlertid vanligvis ikke synlig før den er såpass fremskreden at den gir betydelig nedsatt syn. Katten din kan da vise tegn på synstap, som at den kommer borti gjenstander eller beveger seg langsomt, spesielt i svak belysning. Hvis grå stær er forårsaket av diabetes mellitus. kan katten din utvise symptomer som vekttap, overdreven tørst og hyppig urinering.
 • Behandling: Gå til veterinæren for å utelukke årsaker som ikke er aldersrelaterte, da disse i så fall må behandles separat. Når det gjelder den grå stæren i seg selv, er det mulig å operere den bort og gjenopprette synet, men det er godt mulig at katten kan venne seg til synstapet, så lenge den holdes innendørs og borte fra farlige situasjoner.

Øyepleie for katt

Hvis katten din viser tegn på øyeproblemer, er det viktig å besøke veterinæren med en gang. Siden ulike tilstander har så mange symptomer til felles, er det umulig å stille en riktig diagnose av øyeproblemer uten en undersøkelse. Ved å prøve å gjette hva problemet er, eller vente for å se om det går bort av seg selv, kaster du bort tid som kan være helt avgjørende for å redde kattens øye hvis tilstanden viser seg å være alvorlig.

Uansett om katten viser tegn på øyeproblemer eller ikke, kan god pleie av kattens øyne bidra til å forhindre at slike problemer oppstår i første omgang. Ved å gi katten din et balansert kattefôr av høy kvalitet, sørge for at den får alle vaksiner, holde den innendørs og begrense kontakten med fremmede katter som kan ha smittsomme sykdommer, er du langt på vei med å beskytte kattens øyne – for ikke å glemme den generelle helsen og livskvaliteten dens.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en skjønnlitterær forfatter og frilansskribent og -redaktør som bor i Tulsa i Oklahoma. Hun har sine egne firbeinte venner og et hjemmekontor der hun skriver hyppige artikler om hunder og katter og helsen deres.

Relaterte artikler

Relaterte produkter