Hva hunden prøver å fortelle deg

Published by
min read

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ord er viktig for kommunikasjonen oss mennesker imellom, mens hunder formidler følelsene sine gjennom kroppsspråk og lyder. Hunden din ser kanskje ut til å forstå det du sier, spesielt hvis du har trent den opp til å lyde kommandoer som sitt, dekk og på plass, men du må også gjøre en innsats for å forstå og tolke hundens kroppsspråk.

Lydene

Hvis hunden din begynner å prate med deg en dag, er det bare å ta frem telefonen og filme det, så blir du garantert kjendis over natten. Men frem til da må du nok nøye deg med de mer diskré tegnene hunden bruker for å gjøre seg forstått. Hunden kommuniserer med det fysiske nærværet sitt, men den gir også fra seg lyder som du kan bruke for å tolke hva den tenker eller føler.

Pesing

Hvis hunden er rolig, kan du høre stille pesing. Dette kan faktisk være så diskré at du tror den bare puster lett. Hunder peser lett når de er glade eller energiske. Hvis du foreslår at dere skal ut og gå tur, blir pusten noe tyngre. Hunder peser også når de er nervøse.

Vær oppmerksom på tung pesing. Det er et tegn på at noe kan være alvorlig galt med hunden. Hunden peser om den er for varm eller lider av et traume eller en kronisk sykdom. Når du merker at hunden peser, lar du den hvile og prøver å holde den avkjølt. Hvis pesingen vedvarer i en lengre tidsperiode, må du ringe veterinæren og bestille en undersøkelse for å forsikre deg om at den ikke har underliggende helseproblemer.

Klynking

Klynking kan være vanskelig å tolke. Vetstreet forklarer at klynking kan være hundens måte å "be" om noe på, som oppmerksomhet eller middag. Hunden kan være glad eller føle seg energisk. Andre hunder klynker som en reaksjon på stress. En skadet eller syk hund kan klynke for å uttrykke at den er ubekvem. Som mye annet av hundens kroppsspråk, er det viktig å se etter andre pekepinner på hvorfor hunden klynker.

Etter hvert som du tilbringer mer tid med hunden, kommer du til å kunne skille mellom ulike typer klynking. I tillegg til kroppsspråk klynker noen hunder for å prøve å fange oppmerksomheten din, fordi du ikke fokuserer på dem. Andre hunder kan klynke og sette seg ved døren for å si ifra om at de må på do (gratulerer med vellykket pottetrening hvis dette er din hund). Klynking er ofte forbundet med noe negativt, men i slike tilfeller er det greit at hunden klynker, og det kan til og med være søtt. Hvis hunden derimot klynker uten tegn til at den er glad eller har behov for å gå ut, kan det foreligge et underliggende helseproblem. Siden hunden ikke kan fortelle deg hva som er galt, er det best å ta den til veterinæren og få den sjekket for å være på den sikre siden.

Bjeffing

Bjeffing tilsvarer roping for mennesker. Hunden prøver å uttrykke seg, og den eneste måten den kan få utløp for følelsene sine på, er ved å bjeffe. Hundebjeff har ulike tonefall. Noen kan være mer plagsomme enn andre, men det er alltid viktig å være obs på hundens bjeffing. Vedvarende hurtig bjeffing er ofte en form for varsling. Hunden kan ha lagt merke til noen på territoriet sitt – som en postmann – og vil varsle familien sin (og de andre hundene i nabolaget). Høye, dype bjeff er ofte en advarsel til fremmede: "Ikke kom nærmere, jeg stoler ikke på deg." Følg dette rådet og nærm deg hunden med forsiktighet. Skarp bjeffing kommer ofte fra en hund som er skadet. Hvis du støter på en hund som bjeffer skarpt, må du tilkalle hjelp. Den kan trenge umiddelbar hjelp, men husk at en skadet hund også ofte er på vakt, og derfor ikke ser bekymringen din som et forsøk på å hjelpe, men i stedet tror du er farlig.

Uling er en form for bjeffing som hundene har arvet fra ulveforfedrene sine. Ulingen er i et annet toneleie og varer lenger. Hunden ønsker å si ifra om at den er i området samt kommunisere med andre hunder i nærheten. Det kan være høyt og irriterende, men det er bare enda en form for kommunikasjon for hunden din.

Synging

Nei, hunden din blir neppe noen popstjerne, men hundens bjeffing kan ligne på synging. Dette skjer vanligvis når den er glad. Det er ikke uvanlig å finne hunder som liker å synge mens du spiller piano, når du kommer hjem eller når du leker med dem. Dette gjør de bare for å si ifra til deg om at de er i godt humør.

Kroppen

Hundens holdning og annet kroppsspråk varsler deg om hundens humør. Hvordan er kroppsholdningen? Prøver den å gjøre seg større enn den er? Ser den ut til å senke seg nærmere bakken når du nærmer deg?

Hårene

Hvis du er bekymret for at en hund kan være aggressiv, bør du se nærmere på hårene dens. Hvis du merker at den reiser bust bak på hodet, nakken eller kroppen (på samme måte som på en katt), kommuniserer den at du skal holde avstand. En hund kan være nervøs eller sint. Det er kroppens måte å holde opp et stoppskilt på, som forteller deg at den ikke er tilpass med deg eller noe annet som er på vei mot den. Det er ikke sikkert at dette er rettet mot deg – det kan også være et diskré hint til deg om at den værer fare i nærheten. Siden hundens luktesans og hørsel er mye bedre enn menneskets, kan hunden bli oppmerksom på noe du ikke engang legger merke til, slik at den prøver å si at du skal være forsiktig og holde utkikk.

Halen

Hundens hale er full av hint. Logrer den? I så fall er hunden sannsynligvis glad eller full av energi. Har den halen mellom beina? Det er et tegn på frykt og kan bety at den er nervøs. Hvis halen står rett opp, betyr det at hunden følger nøye med. Jakthunder gjør ofte dette som signal om at byttet er i nærheten og at du skal være stille og nærme deg forsiktig. Det kan også være et tegn på at hunden din prøver å dominere ved å ta opp mer fysisk plass.

Welsh Corgi with ears up sitting facing away.Holdning

Hundens generelle kroppsholdning varsler deg ofte om hva den vil eller hvilket humør den er i. Når hunden trekker seg unna deg og holder kroppen nær gulvet, er den underdanig eller kanskje redd for deg. Hvis du merker at musklene spenner seg og den prøver å gjøre seg større enn den er, prøver den å være alfahund. Da kan det være best å vente til den slapper av før du nærmer deg.

Hvis hunden din er rolig, har den også en avslappet kroppsholdning. Den står rett med alle fire beina, og du ser ingen muskler som spenner seg. Hvis den føler seg tilpass med deg og ikke er stresset, kan hunden legge seg på ryggen og vise frem magen, i påvente av at du skal klappe den.

Hunden kan også vise komfortnivået sitt med deg ved å prøve å gni snuten mot deg. Dette er ofte et tegn på at den vil ha mer oppmerksomhet. Den borer gjerne snuten under hånden din, som for å si "klapp meg!".

Hodet

Formen og størrelsen på hodet varierer avhengig av rase. Noen har lange hengeører, andre korte ører som peker rett opp. Uansett hvordan hundens ører, øyne eller munn ser ut, kan du finne ut mye om hundens kroppsspråk ved å studere hodet.

Hodestillingen kan også være et tegn på at hunden prøver å forstå deg. Har du noen gang merket at hunden vipper litt på hodet når du snakker til den? Dette er ofte bare et forsøk på å høre deg bedre, rapporterer Vetstreet. Hunder er gode til å speile eierne sine, og hodevippingen kan være et signal på at den føler empati med deg, prøver å forstå hva du sier, eller bare innser at det kan føre til noe positivt for den, som en godbit eller kos. Ofte er "hodevippingen" bare et signal på at den prøver å forstå deg.

Munnen

En rolig hund har en litt åpen, avslappet munn. Rolige, glade hunder kan også prøve å slikke eieren sin. En hund med lukket munn eller spent kjeve er nervøs. Her er et annet tegn på en underdanig hund: at den slikker seg om munnen og gjesper. Den gjør dette for å roe seg selv ned, men det gir deg en pekepinn på at hunden er stresset.

Hunder som flekker tenner, gjør det som en advarsel om at de aner fare og vil beskytte seg selv eller deg. Du bør være svært forsiktig med, eller rett og slett unngå, en hund som snerrer og flekker tenner.

Øynene

Akkurat som hos mennesker, har øynene mye å si for ansiktsuttrykket. Når du kjenner en hund godt, blir det enklere å forstå hvilke følelser øynene formidler. Men du kan også bruke hundens kroppsspråk for å tolke hva øynene forteller deg. Når hunden er rolig og avslappet, har øynene normal form. Hvis øynene virker større enn vanlig, er det et tegn på at hunden føler seg redd eller truet. Men øynene til en aggressiv hund kan virke større, så pass på å se etter annet kroppsspråk også. Hunder som føler seg uvel, kan myse eller ha tunge øyelokk.

Ørenes stilling

Ører som peker ned og bakover, betyr at hunden er underdanig, eller at den gjerne vil bli klappet. Men når ørene peker ned og den viser andre signaler, slik som å flekke tenner, kan det være et tegn på at hunden værer fare og er forberedt på å beskytte seg. Når hundens ører peker opp, kan det bety flere ting. Det kan for eksempel hende at den er svært oppmerksom på noe. Hvis hunden for eksempel sover, men det er aktivitet i rommet, kan du merke at hunden spisser ørene, uten at den rører andre muskler i kroppen. I så fall lytter den bare til omgivelsene for å fastslå om det er grunn til bekymring. Hvis hunden er våken, ørene peker opp og den plutselig ser veldig konsentrert ut, uten å se på noe spesielt, lytter den også. Ører som peker rett opp og fremover, er et tegn på at hunden er stimulert og kanskje aggressiv.

Hvis hunden din har stående ører, kan den ha ett øre pekende oppover og ett nedover. Dette er bare enda en avslappet ørestilling som betyr at den lytter, men ikke så konsentrert at den søker etter noe spesielt.

Hvis du merker en betydelig endring i hundens kroppsspråk, slik som tung pesing eller tunge øyelokk, bør du kontakte veterinæren umiddelbart. Det kan hende den har blitt skadet eller lider av en sykdom, så det er best å få den til behandling så snart som mulig.

Om forfatteren

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila er en dyrevenn som tror på ordenes makt og at et budskap kan informere, og til og med transformere, den tiltenkte målgruppen. Tekstene hennes er tilgjengelig både elektronisk og i trykt form. Kontakt henne på Twitter @ReinventingErin eller finn ut mer om henne på http://erinollila.com.

Related Articles

Related products