Introdusere en kattunge for en katt

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

"Si hei til din nye søster!"

Å ta en ny kattunge inn i huset er spesiell og spennende tid for alle i familien… muligens bortsett fra for din nåværende katt!

Uansett hvor vennlig din nåværende katt er, hun er fremdeles en katt og er derfor instinktivt veldig territoriell og klar over hennes plass i en stram sosial rangordning. Å bringe et lite nøste av pels inn i hennes omgivelser kan potensielt trigge alle mulige slags negative reaksjoner. Sjalusi, fordi nykommeren får plutselig all oppmerksomheten. Ubehag, fordi Katter er notorisk nøye på rensligheten til sin kattedo. Aggresjon og humørsvingninger, fordi en irriterende ungkatt er ‘i ansiktet hennes’ hele tiden.

Men, med litt planlegging på forhånd, god psykologi og vurdering, kan du hjelpe til med å gjøre introduksjonsperioden relativt stressfri. I tillegg kan det hjelpe til å bygge bånd mellom kattene slik at de kan være venner.

Steg 1: forbered hjemmet ditt

Om mulig ta med en ny leke eller et teppe med til oppdretter og få gnidd noe av kattungens lukt inn i gjenstanden. Gjenstanden lar du ligge rundt hjemme i huset slik at din nåværende katt kan bli kjent med lukten. Når de to kattene først møtes, vil den eldre katten kjenne igjen lukten som noe som ikke er en trussel.

Forbered et separat rom ( kanskje et gjesterom, eller et bruksrom) for den nye kattungen. Der kan hun være de første dagene, med sin egen vannskål, matskål, leker og seng. Slapp av, dette er mest sannsynlig kun for en kort periode.

Steg 2: la de bli kjent med hverandres lukter

På ankomstdagen bør du holde din nåværende katt lukket inne i et annet rom. Sørg for at hun har sine favoritting med seg. Ta den nye kattungen inn i huset, gi henne en rask omvisning for å avklimatisere henne og få henne til å føle seg hjemme i sitt eget rom.

Kun nå bør du la din elder katt komme ut fra rommet hun har vært stengt inne på ( men sørg for at hun ikke kommer i nærheten av kattungen). La henne lukte på hendene dine som er dekket av kattungens lukter, og gi henne godbiter for betrygge henne og bygge opp en assosiasjon mellom den nye lukten og at ’positive ting’ skjer. Gradvis introduser kattungens lukter inn i husholdet over de første dagene, bytt matskåler og senger. Så fort de virker komfortable med hverandres lukter, tillat dem å utforske den andres rom individuelt samtidig som de holdes fra hverandre.

Steg 3: til slutt, la de møtes

Den beste tiden for en formel introduksjon er under et måltid, når sulten vil overkomme alle andre distraksjoner. Når de møtes for første gang, forvent litt ulyder og fresing – det er en normal del av hvordan de etablerer sine plasser innen hierarkiet. Hver klar med et teppe for å kunne separere dem i tilfelle de skulle begynne å slåss. Forhåpentligvis vil dine forsiktige forberedelser gjøre at de gjenkjenner hverandre nok til å kunne oppholde seg sammen de minuttene det tar å spise maten.

Steg 4: påbygg suksessen din og behandl begge likt

Rett etter at de har spist et måltid sammen, separer dem og hold de fra hverandre inntil neste måltid. Gradvis øk mengden tid de tilbringer sammen. Del godbiter, kjærlighet og oppmerksomhet likt mellom dem mens de er sammen, ikke bare for å bygge positive assosiasjoner, men også for å demonstrere at det ikke finnes en favoritt.

Husk at som ‘flokklederen ’er det du som har ansvaret for å avgjøre mellom dem og bestemme hvem som trenger å behandles som ’toppkatten’ – de vil avgjøre dette mellom hverandre ganske naturlig. Du må bare sørge for å opprettholde upartiskhet og rettferdighet.

Alle elsker en søt kattunge, og en del av gleden av å ha en ekstra katt er å lage masse oppstyr rundt den nye babyen i familien. Men ved å ta en rolig og behersket tilnærming til prosessen med introduksjon og ved å legge grunnlaget for et respektfullt partnerskap mellom den gamle og nye katten. Og ved å dele kjærligheten likt mellom dem, så vil du få mye mer kjærlighet i retur fra begge kattene.

Og det er oppskriften for en lykkelig to-katts familie!

Relaterte artikler

Relaterte produkter