Historiene kattens hale forteller

Published by
minutters lesing

Katten din bruker kroppsspråk for å kommunisere hvordan den har det. Disse kroppsspråksignalene inkluderer holdning, plassering av ørene, ansiktsuttrykk og, selvfølgelig, den stadig uttrykksfulle halen. En katts hale kan fortelle deg mye om hva som foregår inne i hodet og er en god indikator på humør. Bruk litt tid på å observere kattens oppførsel, og du vil begynne å få en følelse av historiene halen forteller.

Selvfølgelig må ethvert kroppsspråksignal tolkes sammen med alle de andre signalene og en må også ta hensyn til konteksten. Men som en generell regel kan disse tegnene hjelpe deg å forstå katten din bedre. 


Posisjon: høy. Når katten din holder halen høyt i luften mens den beveger seg rundt på territoriet sitt, uttrykker den selvtillit og tilfredshet. Battersea Cats Home sier at en hale som stikker rett opp ofte betyr at katten din forventer noe fra deg, som favorittleketøyet eller kattematen. Og legg merke til spissen av en oppreist hale; et lite rykk kan bety et spesielt lykkelig øyeblikk.

Posisjon: buet som et spørsmålstegn over ryggen deres. Du kan vurdere å ta en pause fra din daglige virksomhet for å leke med katten din hvis du oppdager en kurve i halen. Denne haleposisjonen signaliserer ofte en leken stemning og forteller deg at katten din er klar til å dele litt moro med deg.

Posisjon: lav. Pass på! En hale som stikker rett ned antyder et veldig alvorlig humør og kan signalisere aggresjon. Vær imidlertid oppmerksom på at visse raser, som persere, har en tendens til å bære halen lavt uten spesiell grunn.

Posisjon: Viklet rundt føttene og/eller bena. Du vil ofte se dette når katten din er på vakt mot noe. 

Posisjon: bortgjemt. Å stikke halen tett inntil kroppen signaliserer frykt. Noe gjør katten din redd.

Stilling: oppblåst. En hale som ligner en piperenser betyr at katten din er alvorlig opphisset og/eller redd, og prøver å se større ut for å avverge fare. Ikke prøv å ta på katten din når den er i denne tilstanden, siden huden din vil bli offer for de sylskarpe klørne og tennene.

Posisjon: rykkende hale. Hvis katten din rykker i halen raskt frem og tilbake, advarer PDSA om at dette er et tegn på at de blir opprørt eller sint. Katten din kan bli aggressiv, så betrakt det som en advarsel om å holde seg unna.

Posisjon: svevende hale. En hale som svaier sakte fra side til side betyr vanligvis at katten din er fokusert på et objekt. Du kan se denne haleposisjonen rett før katten din kaster seg på en leke eller når den ser på en fugl utenfor vinduet.

Posisjon: viklet rundt en annen katt. En hale viklet rundt en annen katt formidler vennskap og hengivenhet, på samme måte som du kan vise hengivenhet ved å legge armen rundt noen.

Relaterte artikler

 • Fjerne dårlige uvaner

  Skvetting er helt naturlig atferd for katten. Dette er kattens måte å markere et sted med informasjon om den selv. Dette vil ikke si at det er ønsket atferd når det skjer i dagligstuen!
 • Tegn på at katten sørger & hvordan du kan hjelpe

  Vi vet lite om sorg hos katter, primært fordi vi ser på dem som selvstendige dyr som fremdeles har mye av sin «ville»natur i seg.
 • Hvorfor kattungen din klorer

  Etter hvert som din kattunge vokser, vil også klørne vokse! For å holde dem i trim, vil den klore.
 • Gå på do innendørs | Hill's Pet

  Katten er vanligvis pertentlig med sine toalettvaner og vil konsekvent bruke kattekassen innendørs dersom det er tilgjengelig, eller gå på do i hagen.

Relaterte produkter