Når og hvorfor burde man kastrere katten eller kattungen

Publisert av Emma Milne
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Noen av de vanligste spørsmålene som veterinærer får, er om kastrering. Det er også en del forvirring rundt ordene, så la oss ta tak i det først – ved kastrering av hunner og hanner så fjerner en alt av interne reproduksjonsorganer, ved sterilisering så kutter en over egg- eller sædleder uten at reproduksjonsorganene fjernes. Som oftest spør folk: "Når bør jeg kastrere katten min?" og, "Er det noen fordeler med kastrering?"

Fordeler med å kastrere katten eller kattungen din.

Alle operasjoner medfører en liten risiko, så folk bekymrer seg naturligvis for å levere katten sin til operasjon hvis det ikke er nødvendig. Kastrering for hanndyr betyr å få fjernet begge testiklene, og for hunndyr fjerning av eggstokkene og noen ganger livmoren også, avhengig av hva veterinæren din foretrekker. Dette betyr ikke bare at de ikke kan lage kattunger, men det fjerner også hormonene deres. Begge disse tingene har fordeler for kattene og deg som eier.

Katter er av natur er ensomme dyr som foretrekker å leve uten andre katter, men hvis de ikke kastreres, vil begge kjønn oppsøke andre katter for å pare seg med. Hannkatter som ikke er kastrert har en tendens til å være mer aggressive mot mennesker og andre katter og er også mye mer sannsynlig for å markere territoriet sitt og streife videre. Katter markerer sitt territorium ved å spraye urin på møbler og rundt i hagen, og de fleste eiere synes dette er veldig ubehagelig.

Fordi hannkatter har større sannsynlighet til å havne i slåsskamp, har de større risiko for noen alvorlige sykdommer som katteaids (FIV) og er også mer sannsynlig å få kampsår som kan føre til ekle abscesser som ofte krever en tur til veterinæren. Dessuten, fordi de streifer videre, er det mer sannsynlig at ukastrerte hannkatter blir påkjørt.

Hunnkatter har også godt av kastrering. På visse tider av året vil hunnkatter fortsette å få løpetid med mindre de blir drektige. Som veterinær får jeg ofte bekymrede telefoner fra eiere som sier at katten deres ser ut til å ha det vondt, vrir seg rundt på gulvet og hyler. Faktisk er dette hva de gjør når de får løpetid. Det kalles "calling", og det kan være veldig dramatisk så vel som høyt!

Kastrering stopper denne oppførselen fullstendig. En populær myte er at alle hunnkatter burde få ha ett kull. Dette er helt usant, og husk at både graviditet og fødsel medfører risiko for både mor og kattunger. 

Hunnkatter får også helsemessige fordeler av kastrering. De har mindre sannsynlighet for å få brystsvulster, og det betyr også at de ikke kan få pyometra - en alvorlig infeksjon i livmoren - som kan være livstruende.

Når du skal kastrere kattungen din.

Katter pleide å bli kastrert ved seks måneders alder, men denne tankegangen har endret seg de siste årene. Ettersom de fleste katter blir kjønnsmodne, noe som betyr at de kan få kattunger, kan eiere fra rundt fire måneder og utover bli tatt ut av en uønsket graviditet. Den generelle anbefalingen nå er å få kattungen kastrert etter fire måneder. Selvfølgelig kan disse generelle anbefalingene variere litt fra land til land, så det er alltid best å ta en prat med veterinærklinikken din og følge deres råd. Og husk, det er aldri for sent å kastrere en katt, så hvis du ikke har gjort det ennå, har du fortsatt tid.

Etter kastrering kan kattens stoffskifte reduseres, noe som gjør dem mer utsatt for vektøkning. Snakk med veterinæren din om katten trenger et annet fôr etterpå for å forhindre dette. Det er veldig viktig at du ikke bytter fôr uten råd fra veterinæren din i tilfelle katten din fortsatt vokser.

Jeg har hatt flere katter opp gjennom årene og ville aldri ha nølt med å få dem kastrert. Jeg tror fordelene overveier risikoen, fra deres synspunkt så vel som mitt. Det er også viktig å huske at det er mange uønskede kattunger i verden og katter kan være produktive oppdrettere. Uønskede kull er mer sannsynlig å lide hvis de ikke finner hjem. Når du legger alt dette sammen, kan jeg trygt si at som veterinær og eier av en uønsket kattepus kalt Stella, vil jeg på det sterkeste anbefale å kastrere kattene eller kattungene dine.

Vi har også andre artikler om fordelene med kastrering av hunder, hvordan du kan hjelpe kjæledyret ditt gjennom prosessen og hvilke endringer du kan se etterpå hvis du er interessert.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne kvalifiserte seg som veterinær i 1996. Hun jobbet i smådyrpraksis i 12 år og som klinisk ernæringsrådgiver i syv år. Hun er kjent for sitt dyrevernsarbeid og har skrevet ti bøker om kjæledyr.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter