Valpedressur

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Valper er ikke født med innebygd god oppførsel

Valpen er utvilsomt en skjønn og nusselig liten krabat, men det vil ikke si at den er født med god oppdragelse. Oppdretteren vil kanskje ha begynt sånn smått med renslighets- treningen, men hvordan den oppfører seg som din hund er helt opp til deg. Det positive er at valper lærer raskt, så jo raskere du starter oppdragelsen, desto bedre er det. Hvis du følger noen grunnleggende prinsipper, vil du kunne glede deg til et givende forhold til hunden din i mange år fremover.

 

Belønn alltid god oppførsel

Når valpen din gjør noe bra av seg selv, må du sørge for å belønne den. Alle hunder i alle aldre reagerer positivt på ros og/eller godbiter, og belønning vil gjøre at hunden vil ønske å være "flink" igjen senere. Timing er avgjørende her. Belønningen skal gis innen få sekunder etter den gode oppførselen, ellers kan valpen forbinde den med en annen atferd enn den du hadde til hensikt å belønne.

 

Skal gal atferd forhindres eller ignoreres?

Svaret er faktisk begge deler.

La oss for eksempel ta for oss tygging. Dette er noe som du skal forvente at valpen din kommer til å gjøre som naturlig del av å utforske omgivelsene og oppdage nye ting. Årsaken til tyggingen kan være så mangt, men kan strekke seg fra kjedsommelighet og tannfelling til et ønske om oppmerksomhet og stress fra å føle seg forlatt.

Yndede tyggegjenstander omfatter puter, sko og forskjellige møbler som stolben, så det er viktig at du lærer valpen din hva den skal og ikke skal tygge på. Den er tross alt ikke med født med et gen som sier "ikke tygg på barnas tøfler".

I tillegg til å forhindre valpens tilgang til steder der den kan ramponere omgivelsene, skal du gi den sine egne tyggeleker. Når den tygger på disse, skal du gi den masse ros og la den fortsette med tyggingen.

Hva gjør du når valpen tygger på de gale tingene? Overse den. Jo, du hørte riktig, overse den "slemme" atferden. Ingen roping, ingen smekking, ikke noe sint ansikt. Lat simpelthen som om valpen ikke finnes, så vil den fort skjønne tegningen.

 

Iblant må regelen om å ignorere ignoreres

Iblant kan det rett og slett være farlig å overse valpens gale atferd. Du kan for eksempel oppdage at den biter i en strømførende ledning. Den vet ikke at dette er galt eller farlig, men du må gripe inn og si "Nei". Det er ikke nødvendig å rope eller kjefte på den i lengre tid. Et kort og skarpt "nei" skal være nok til få valpens oppmerksomhet. Når den stanser og gir deg oppmerksomhet, skal du rose den og belønne den med en godbit.

 

Ikke la bjeffingen drive deg til vannvidd

Visste du at når valper blir kjønnsmodne rundt 6-7 måneders alder, vil vaktinstinktet også våkne? Det er dette som skjer, og eiere som ikke er klar over dette og oppmuntrer hunden til å bjeffe, vil ende opp med en hund som bjeffer når den får sjansen og ikke kan kontrolleres senere i livet.

Hvis du ha et rolig og avslappet liv med hunden i fremtiden, skal du derfor ikke oppmuntre valpen til å bjeffe. Dette betyr ikke at den vil tie hvis den står overfor en alvorlig fare. Den vil reagere instinktivt, uten at dette er tillært.

Og du skal for all del ikke oppmuntre eller belønne opphisset bjeffing. Hvis valpen bjeffer av glede når den skal ut på tur, skal du stå stille og ignorere den. Når den er stille, fortsetter du med forberedelsene.

Relaterte artikler

 • Hvordan får jeg hunden min til å slutte å bjeffe?

  Lær deg hvorfor hunden din bjeffer overdrevent og hvordan du kan hjelpe den til å kjenne igjen når den skal stoppe bjeffingen.
 • Fjerne aggressiv oppførsel

  Lær hvordan du skal se etter tegn på aggresjon og biting hos valpen og hvordan du kan trene den til å slutte med uønsket adferd.
 • Tidlig oppdragelse

  Valper lærer fort, så det er viktig å lære dem gode vaner så tidlig som mulig i livet. Her får du tips og råd om hvordan du kan oppdra den nye valpen din.
 • Hvem er lederen - Du eller hunden din?

  Følg disse enkle reglene for å vise valpen din at det er du som er lederen i flokken, dette gjør du for å være sikker på at valpen din vokser opp og blir en veldressert hund.

Relaterte produkter