Hvorfor ser hunden min så trist ut?

minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Forholdet ditt til hunden din er utrolig spesielt - de gir deg glede, trøst og selskap og virker på en eller annen måte alltid mer oppmerksom når du føler deg trist eller syk. Som en kjærlig hundeforelder ønsker du å kunne gi den samme intuisjonen og trøsten til din elskede hund.

Hvorfor ser hunder triste ut?

Du kan finne på å diskutere om du antropomorfiserer eller om hunden din faktisk er trist når den ser på deg med de store øynene og rynket panne. Enda viktigere, du lurer kanskje på om deres triste utseende kan være et tegn på et fysisk eller psykisk helseproblem? Les videre for å finne noen svar på dette.

Hvorfor ser hunder triste ut?

Forskere har forsøkt å forstå hva som får hunder til å lage de triste valpeøynene som de er kjent for. En studie publisert av Scientific Reports fant ut at hunder endrer ansiktsuttrykk som svar på menneskelig oppmerksomhet. Forskere observerte 24 familiehunder i forskjellige aldre og raser og deres reaksjoner på fire forskjellige scenarier: menneskelig oppmerksomhet med mat, menneskelig oppmerksomhet uten mat, ingen menneskelig oppmerksomhet med mat og ingen menneskelig oppmerksomhet uten mat. Mens mat ikke påvirket hundenes uttrykk, fant forskerne at hundene var mer uttrykksfulle når et menneske møtte dem. I disse situasjonene var det mer sannsynlig at hunder hevet det indre øyenbrynet, noe som fikk dem til å se triste og mer barnslige ut.

Ytterligere forskning publisert av Proceedings of the National Academy of Sciences gravde dypere inn i hundens ansiktsuttrykk. Forskerne demonstrerte at i løpet av deres 33 000 år lange domestisering fra ulver til de elskelige hundene de er i dag, ble ansiktsmusklene som gjør det mulig for hunder å lage de triste valpeøynene mer uttalt, og dette var et resultat av menneskers preferanse for denne egenskapen.

Så hvis du lurer på hvorfor hunden din ser trist ut, kan det gi deg litt trøst å lære at det triste lengselsblikket i hundens øyne kanskje ikke er tristhet i det hele tatt. Det kan rett og slett være at de prøver å få oppmerksomheten din eller overbevise deg om at du absolutt ikke fôret dem middag for fem minutter siden.

En trist brun og hvit hund med turkise øyne som ser opp.

Hvordan kan jeg se om hunden min er deprimert?

Alt dette sagt, er hundedepresjon en ekte ting. Selv om de kanskje ikke kan fortelle oss det, er forskningen tydelig på at hunder er i stand til å oppleve et bredt spekter av følelser, som inkluderer negative følelser som frykt og angst. Hvis du legger merke til at hunden din viser noe av følgende:

  • En endring i appetitten
  • Overdreven slikking, spesielt på potene
  • Uinteresse eller tap av interesse for gåturer, leketid og/eller andre tidligere kjære tidsfordriv
  • Dårlig søvn eller forstyrrelse i søvnmønsteret
  • Overdreven klamhet til deg eller et annet familiemedlem
  • Plutselig destruktiv atferd
  • Endringer i forhold til andre mennesker eller hunder og katter i hjemmet

Det kan være en indikasjon på at hunden din har smerter, ikke har det bra eller opplever negative følelser. Hvis du merker noen av disse tegnene, er det best å kontakte veterinæren din. Noen hunder viser atferd som tyder på at de opplever sorg når et nært knyttet individ dør eller ikke lenger er i nærheten.

Hunder er veldig innstilt på menneskelig kroppsspråk og humør, og kan ta opp vår tristhet etter å ha mistet et spesielt forhold. Hvis hunden din opplever tristheten din, er det mulig at litt egenomsorg kan være på sin plass. For å sikre at du tar best mulig vare på hunden din, må du også ta vare på deg selv.

Hunder kan også føle seg stresset og deprimert av andre årsaker, som for eksempel store endringer i hjemmet eller livssituasjonen. Hvis du nylig har tatt på deg et nytt ansvar og har mindre tid til å trene, leke eller samhandle med dem, kan dette føre til kjedsomhet eller frustrasjon.

Hvorfor ser hunden min så trist ut?

Hundens store valpeøyne kan få deg til å føle at du går glipp av noe viktig, men enda viktigere er det å legge merke til endringer i hundens oppførsel og rådføre deg med veterinæren eller en hundeatferdsekspert hvis du er bekymret. (Lær mer om veterinæratferdseksperter og dyreatferdseksperter.)

En av de viktigste faktorene i hundens følelsesmessige helse er båndet mellom dere to. Finn ting du og hunden din elsker å gjøre og ta deg tid til det hver dag. Ved å gi god tid til lek, trening og kos, kan du sørge for at du gjør alt for å holde hunden glad.

Bidragsyters biografi

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila er en kjæledyrentusiast som tror på kraften i ord og hvordan et budskap kan informere – og til og med transformere – det tiltenkte publikummet. Hun ble uteksaminert fra Fairfield University med en MFA i kreativ skriving. Ta kontakt med henne på Instagram @ErinOllila eller lær mer om henne på http://erinollila.com.

 

Anmeldt av Dr Aileen Pypers

Relaterte artikler

Relaterte produkter