Hvordan finne ut av om hunden din har en urolig mage og hvordan det skal behandles

Publisert av
minutters lesing

Hunder er beryktet for å spise ting de ikke skal spise. Noen ganger kan dette føre til urolig mage. Hvis hunden din ellers er sunn, bør en og annen urolig mage ikke forårsake bekymring. Men hvis hunden din har alvorlige eller hyppige gastrointestinale problemer, er det på tide å søke hjelp hos veterinæren.

Tegn på at hunden din har en urolig mage

Hvordan vet du om hunden din har en urolig mage? Mange av tegnene ligner på det du opplever når din egen mage gjør vondt. I følge PDSA inkluderer tegn på en urolig mage (gastroenteritt):

  • Diaré
  • Oppkast eller knebling
  • Mangel på matlyst
  • Tretthet eller slapphet
  • Feber
  • Magesmerter

PDSA legger til at hunden din kan vise at den har vondt i magen ved å pipe eller knurre når du bærer dem eller berører magen. De kan også stille seg opp i "bønnestillingen", som er når de står med forbena strukket ut, bakbena opp og halen i luften.
Årsaker til mageproblemer kan være interne (inne i magen) eller eksterne (utenfor magen). Interne årsaker til urolig mage inkluderer uaktsomhet (en fancy måte å si at hunden din spiste noe den ikke burde), matallergi, overspising, parasitter, tarmblokkeringer, sår eller svulster. Eksterne årsaker inkluderer smerter, heteslag, stress, lever- eller nyreproblemer, pankreatitt, hormonelle problemer, hjerneproblemer, indre øreproblemer eller kreft.

Hvordan se om hunden din har en sensitiv mage

Blandingsvalp ligger på siden dekket til med et gul- og gråstripet pledd.

Noen hunder har en tarm av stål - de kan spise omtrent alt og ikke bli syke. Andre hunder vil kaste opp hvis de så vidt smaker på noe, selv det minste som er litt annerledes enn deres vanlige mat.

Hvordan ser du forskjell på om hunden din har en sensitiv mage, eller om den bare har en forbigående urolig mage?

Du kan finne ut av om hunden din har en sensitiv mage ved å se på hyppigheten av symptomer. Hvis hunden din ofte opplever noen av tegnene på urolig mage (en gang i måneden eller mer), kan den ha en sensitiv mage.

Årsakene til en sensitiv mage er ikke alltid lett å finne ut av, men teoriene spenner fra matfølsomhet og matallergier, til endringer i bakteriepopulasjoner i fordøyelsessystemet, kalt tarmmikrobiomet.

Tegn på matfølsomhet, i tillegg til de som er oppført ovenfor, kan også inkludere hudproblemer, som kløende rød hud, hårtap og økte tarmlyder.

Hva skal du gi en hund med en urolig mage

Hvordan du skal behandle hundens urolige mage, avhenger av alvorlighetsgraden av smertene og dens underliggende årsak. Hvis pankreatitt for eksempel forårsaker urolig mage, vil behandlingen for eksempel være annerledes enn for en hund hvis magesmerter er et resultat av matallergi. Hvis hunden din bare har milde magesmerter, er det kanskje ikke nødvendig med behandling i det hele tatt. Blå Kors anbefaler å konsultere veterinæren din for å være på den sikre siden, spesielt hvis du har en yngre hund eller hvis symptomene ser ut til å forverres raskt.

Veterinærer har mange alternativer for å hjelpe kjæledyr med urolig mage. Avhengig av hva hunden din lider av, kan behandlinger inkludere medisiner mot sykdom eller diaré, syrenøytraliserende midler, antibiotika, intravenøs eller subkutan væske eller ormekur. Noen hunder krever sykehusinnleggelse og/eller kirurgi.

Riktig mat kan hjelpe

Dobermanvalp med grønt halsbånd sover på sengen.

En viktig del av behandlingen for urolig mage inkluderer å fôre hunden din riktig mat. Blå Kors anbefaler å fôre hunden din med små, tørre, lett fordøyelige retter som kokt torsk eller kylling med hvit ris helt til magen begynner å roe seg. Du kan be veterinæren om å anbefale en hjemmelaget oppskrift, eller fôre hunden din med ferdiglaget terapeutisk fôr.

Heldigvis er det mange alternativer tilgjengelig for å få hunder med magesmerter til å raskt føle seg bedre. Sammen med hjelpen til din veterinær kan du hjelpe hunden din med å komme seg over en urolig mage og returnere tilbake til logring og balljakt!

Bidragsyters biografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten ble uteksaminert fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Et medlem av American Society of Veterinary Journalists, Dr. Wooten fordeler arbeidstiden sin mellom praksis for smådyr i Greeley, Colorado, foredragsholder om tilknyttede spørsmål, ledelse og klientkommunikasjon og skriving. Hun liker å campe med familien, stå på ski, SCUBA og delta i triatlon.

 

 

 

 

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter