Hvordan finne ut av om hunden din har en urolig mage og hvordan det skal behandles

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hunder er beryktet for å spise ting de ikke skal spise. Noen ganger kan dette føre til urolig mage, oppkast og kanskje diaré. Hvis hunden din ellers er sunn, bør en og annen urolig mage ikke forårsake bekymring. Men hvis hunden din har alvorlige eller hyppige gastrointestinale problemer, er det på tide å søke hjelp hos veterinæren. Å være syk kan raskt forårsake dehydrering, og det kan også flytende avføring på lengre sikt. Det er bedre å være på den trygge siden, så hvis du noen gang er bekymret for fordøyelsesbesvær, spør alltid veterinæren din om råd.

Tegn på at hunden din har en urolig mage

Hvordan vet du om hunden din har en urolig mage? Mange av symptomene ligner på det du opplever når din egen mage gjør vondt. I følge PDSA inkluderer tegn på en urolig mage (gastroenteritt) følgende:

  • Diaré, inkludert avføring i forskjellige farger som grønn eller gul.
  • Oppkast eller brekninger
  • Tap på matlyst
  • Tretthet eller slapphet
  • Feber
  • Magesmerter


PDSA legger til at hunden din kan vise at den har vondt i magen ved å pipe eller knurre når du bærer den eller berører magen dens. Den kan også stille seg opp i "bønnestillingen", som er når de står med forbena strukket ut, bakbena opp og halen i luften. Dette ser likt ut som om den gjør seg klar til å leke.

Årsaker til mageproblemer kan være interne (inne i magen) eller eksterne (utenfor magen). Interne årsaker til urolig mage inkluderer fremmedlegemer (en fancy måte å si at hunden din spiste noe den ikke burde), fôrallergier, overspising, parasitter, tarmblokkeringer, sår eller svulster. Eksterne årsaker inkluderer smerter, heteslag, stress, lever- eller nyreproblemer, pankreatitt, hormonelle problemer, hjerneproblemer, indre øreproblemer eller kreft.

Hvordan finne ut om hunden din har en sensitiv mage eller en urolig mage som kan gå over.

Blandingsvalp ligger på siden dekket med et gul- og gråstripet pledd.

Noen hunder har en tarm av stål - de kan spise omtrent alt og ikke bli syke. Andre hunder vil kaste opp hvis de så vidt smaker på noe, selv det minste som er litt annerledes enn deres vanlige mat.

Du kan finne ut av om hunden din har en sensitiv mage ved å se på hyppigheten av symptomene. Hvis hunden din ofte opplever noen av tegnene på urolig mage (en gang i måneden eller mer), kan den ha en sensitiv mage.

Årsakene til en sensitiv mage er ikke alltid lett å finne ut av, men teoriene spenner fra fôrfølsomhet og fôrallergier, til endringer i bakteriepopulasjoner i fordøyelsessystemet, kalt magens mikrobiom.

Tegn på fôrfølsomhet, i tillegg til de som er oppført ovenfor, kan også inkludere hudproblemer som kløende rød hud, hårtap og økte tarmlyder.

Hva skal du gi en hund med en urolig mage

Hvordan du behandler hundens urolige mage, avhenger av alvorlighetsgraden og dens underliggende årsak. Hvis for eksempel pankreatitt forårsaker urolig mage, vil behandlingen for eksempel være annerledes enn for en hund hvis magesmerter er et resultat av matallergi. Hvis hunden din bare har milde magesmerter, er det kanskje ikke nødvendig med behandling i det hele tatt. Blue Cross anbefaler å konsultere veterinæren din for å være på den sikre siden, spesielt hvis du har en yngre hund eller hvis symptomene ser ut til å forverres raskt.

Veterinærer har mange alternativer for å hjelpe hunder med urolig mage. Avhengig av hva hunden din lider av, kan behandlinger omfatte medisiner mot kvalme eller diaré, syrenøytraliserende midler, antibiotika, intravenøs eller subkutan væske eller ormekur. Noen hunder krever sykehusinnleggelse og/eller kirurgi.

Riktig fôr kan hjelpe

Dobermanvalp med grønt halsbånd sover på sengen.

En viktig del av behandlingen for urolig mage inkluderer å fôre hunden din riktig fôr. Den mest pålitelige måten å løse mageproblemer på er å be veterinæren din om et lett fordøyelig fôr å fôre med i noen dager. Dette fôret gir hunden din alle de næringsstoffene den trenger, og veterinæren din vil kanskje basere valget på hvor alvorlig tilstanden er. Når tilstanden roer seg, kan du gjeninnføre dens normale fôr over et par dager.

Heldigvis er det mange alternativer tilgjengelig for å få hunder med magesmerter til å raskt føle seg bedre. Sammen med hjelp fra veterinæren din kan du hjelpe valpen din med å hente seg inn fra en urolig mage og returnere til halevagging og balljakt!

Bidragsyterens bio

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten ble uteksaminert fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Som et medlem av American Society of Veterinary Journalists fordeler Dr. Wooten arbeidstiden sin mellom praksis for smådyr i Greeley, Colorado, som foredragsholder om tilknyttede spørsmål, ledelse og kundekommunikasjon og skriving. Hun liker å campe med familien, stå på ski, SCUBA og delta i triatlon.

 

 

 

 

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter