Hvordan gi en hund en pille: Nyttige tips og metoder

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å gi hunden en pille kan noen ganger være en utfordring. Men som hundeforelder er det en viktig ferdighet å lære å få en hund til å ta en pille, og heldigvis ganske enkel i de fleste tilfeller. Så hva kan kjæledyrforeldre gjøre for å få denne prosessen til å gå smidigere? Les videre for å lære noen veterinærgodkjente triks i bransjen.

Hvordan gi en hund en pille: Kjøttkakemetoden

Small black and white dog licks a pill from a human hand.

Når det gjelder å ta medisiner i pilleform, motstår de fleste hunder rett og slett fordi de ikke liker smaken av pillen. Med dette i tankene kan du tilpasse medisintrikset "skje med sukker" slik at det passer din hundevenn.

Hvis veterinæren din gir klarsignal for at medisinen skal gis sammen med mat, kan du gjemme kapselen eller tabletten midt i en hjemmelaget godbit. Bruk hermetikk, kokt magert kjøtt, ost, peanøttsmør eller annen formbar mat som hunden din elsker, og lag en kjøttbolle, osteball eller peanøttsmørgodbit rundt pillen. Din veterinær eller lokale dyrebutikk kan også tilby spesialformulerte hundegodbiter som er designet spesielt for å skjule piller.

Hermetisert hundemat eller kokt magert kjøtt er ideelle for å gi hunden din en pille, ettersom godbiter som peanøttsmørballer kan gjøre det vanskeligere for hunden din å opprettholde en sunn vekt. Vær imidlertid oppmerksom på at det ikke anbefales å bruke rått kjøtt, da dette medfører risiko for helseproblemer som salmonella.

Mange hunder vil gjerne ta imot den første kjøttbollen med takknemlighet, noe som gjør dette til den enkleste måten å gi en oral pille til de fleste hunder. For de mer skeptiske hundene kan det hende du må gi en vanlig, pillefri kjøttbolle for å tjene deres tillit og deretter snike i pillen senere.

Når mat ikke er et alternativ

Hvis du ikke kan snike en pille forbi supersnifferhunden din, eller pillen ikke kan tas med mat, kan det å gi hunden din en pille kreve at du tar saken i egne hender – bokstavelig talt. Bruk disse trinnene for veiledning:

  1. Start med å bruke en godbit i stedet for en pille de første forsøkene. For spesielt engstelige hunder vil gjentatt trening med en godbit og mye ros bidra til å desensibilisere dem til pilleopplevelsen.

  2. Stå ved siden av hunden din, og sørg for at dere begge vender i samme retning. Legg deretter godbiten i din dominerende hånd.

  3. Mens du plasserer den ikke-dominante hånden på hundens overkjeve, med tommelen på den ene siden og fingrene på den andre, bruk den dominerende hånden til å trekke ned underkjeven. Du vil også ha godbiten i denne hånden. Husk at munnen til en hund åpner seg ved at underkjeven faller ned, så unngå å lirke hundens munn opp ved å trekke oppover.

  4. Tilby godbiten ved å plassere den mot bunnen av tungen. Du må midlertidig fjerne hånden fra underkjeven for å sette godbiten inn mot baksiden av tungen, så prøv å være rask. Dette krever at hånden din er i hundens munn et øyeblikk, så det er en iboende risiko for at hunden din biter deg under denne manøveren – vær veldig forsiktig! Målet med å gi dem en godbit på denne måten er å hjelpe hunden din å slappe av, siden de vil lære at dette ikke er en forferdelig opplevelse, og litt samarbeid vil være til fordel for dem. Avhengig av hvor mye av en utfordring disse første trinnene var, står du fritt til å gjenta med godbiter - eller til og med vanlig hundemat - som en måte å trene hunden din til å ta en pille uten kamp.

  5. Når du og valpen din har mestret "åpne kjeven og få en godbit"-manøveren, er det tid for hovedhandlingen: å erstatte pillen i godbitens sted. Hvis mulig, plasser pillen mot baksiden av tungen, ideelt sett ved basen.

  6. Gi alltid mye verbal ros og en godbit etter at hunden din har tatt medisinen.

Fordi denne teknikken krever litt mer dyktighet, kan det være verdt å be veterinæren din om å gjøre en demonstrasjon før du prøver dette på egen hånd. Når du har plassert pillen i hundens munn, gjør ditt beste for å holde munnen lukket ved å raskt plassere den dominerende hånden tilbake på underkjeven for å få forsiktig kontroll. Å blåse på hundens nese og stryke mykt over halsen vil oppmuntre til å svelge. De fleste hunder vil slikke seg på nesen etter at de har svelget en pille. For de mer diskrete hundene som får deg til å lure, bare hold øye med dem et øyeblikk etterpå for å se om de spytter ut bevis.

Andre former for medisin

Hvis du fortsatt ikke klarer å få hunden din til å ta pillen, kan andre former for medisiner være nødvendige. For eksempel kan veterinæren din foreskrive flytende medisiner. Væsker kan gis via en sprøyte (eller dråpe som følger med medisinen) inn i baksiden av hundens munn ved å sette inn spissen av sprøyten nær de bakre tennene på hver side. Kinnposen er et annet godt sted å sikte på med flytende medisiner. Merck Veterinary Manual forklarer at å holde hundens hode delvis pekende oppover kan bidra til å forhindre søl - et spesielt viktig tips når du lærer hvordan du får en hund til å ta en pille.

Hvis du sliter med å administrere medisiner, er det viktig å holde en åpen og ærlig kommunikasjonslinje med veterinæren din slik at de kan hjelpe deg med å skreddersy hundens behandlingsplan på en måte som holder deg både avslappet og trygg. Selv om de ikke kan foreskrive en annen formulering av en medisin, kan de ha sine egne tips og triks de kan dele med deg.

Hvis du har slitt med å gi hunden din medisin tidligere, sørg for å bruke disse trinnene for å sikre at du forstår hvordan du gir en hund en pille.

Bidragsyter Bio

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Laci Schaible, DVM, MSL, CVJ er en veterinær for smådyr og veterinærskribent. Hun har vunnet en rekke priser for sitt engasjement for kjæledyreierutdanning og regnes som en ledende veterinær telehelseekspert.

relaterte artikler

Relaterte produkter