Kattungepsykologi

Publisert av
min. lesing

KattungepsykologiCat Image

Det kan lønne seg å prøve å forstå hvordan kattungen din tenker, og hvorfor den oppfører seg som den gjør. Det vil gi deg et enda nærmere forhold til den, og dessuten hjelpe deg med å bli kvitt destruktiv atferd. Slik vil du få en katt som du er glad for å dele hjemmet ditt med.

Slik blir kattungen din en smart katt

Kattunger lærer av sine erfaringer. Hvis den har en god opplevelse, vil den ønske å gjenta den. Hvis det er en ubehagelig opplevelse, vil den prøve å unngå den. Når du oppdrar kattungen din er det viktig å huske at belønning virker. Utskjelling virker helt klart ikke, og vil bare gjøre kattungen redd.

Hvis du vil motvirke en bestemt type atferd, skal du skape et positivt miljø rundt noe som er tillatt. Hvis du for eksempel vil at kattungen skal slutte å klore på møblene, skal du oppmuntre den til å bruke klorestokken i stedet. Prøv å gjøre den til et spennende aktivitetssenter ved å legge leketøy og kattemynte rundt den og rose kattungen når den bruker den.

Hvis forholdet til kattungen er preget av lek og moro, og hvis du tilbringer tid med den og gir den masse stimulerende leketøy å holde på med, vil det ikke falle den inn å oppføre seg dårlig. Som regel skyldes rampete oppførsel rett og slett kjedsommelighet.

Hva i all verden holder den på med?

Normal oppførsel er én ting, men av og til vil kattungen gjøre noe som virker absurd. Her følger noen av årsakene.

Hvorfor suger kattungen på ting?

Av og til kan du oppdage at kattungen suger på et teppe eller et leketøy. Noen eiere har til og med opplevd å våkne av at kattungen suger på ørene deres! Det er ikke noen entydig forklaring på dette, men det er mulig at kattunger som ble tidlig avvent har større trang til å suge på ting som trøst. Kjedsommelighet kan også stå bak. Ta frem et leketøy og prøv å rett kattungens oppmerksomhet mot dette i stedet.

Når katter spiser ting som ikke er er ment for å spises, kalles det pica. Dette kan være farlig hvis katten får i seg noe som kan blokkere fordøyelsen, som f.eks. tøy eller tråd. Noen potteplanter kan også være giftige for katter. Det er imidlertid helt normalt for katter å spise gress, så det er ikke noe å bekymre seg over. I sjeldne tilfeller kan pica være knyttet til bestemte sykdommer, så ta kontakt med veterinæren hvis du er bekymret.

Hvorfor sover kattungen så mye?

De fleste katter sover i omtrent 13-18 timer hver dag, selv om dette også kommer an på personlighet og alder. Kattunger sover som regel enda mer. Like etter at de er født sover de nærmest kontinuerlig. Dette gjør at de holder seg i nærheten av moren og ikke kryper vekk og setter seg selv i fare.

Katter er nattedyr, så de sover som regel mer om dagen og er mer aktive om natten. Dette kan være besværlig, spesielt hvis du har små barn som har lyst til å leke med kattungen om dagen, eller hvis kattungen har tendens til å gå berserk om natten. Hvis du leker med kattungen om dagen, og særlig rett før sengetid, er det mer trolig at den vil sove om natten.

Relaterte artikler

 • Fjerne dårlige uvaner

  Skvetting er helt naturlig atferd for katten. Dette er kattens måte å markere et sted med informasjon om den selv. Dette vil ikke si at det er ønsket atferd når det skjer i dagligstuen!
 • Tegn på at katten sørger & hvordan du kan hjelpe

  Vi vet lite om sorg hos katter, primært fordi vi ser på dem som selvstendige dyr som fremdeles har mye av sin «ville»natur i seg.
 • Hvorfor kattungen din klorer

  Etter hvert som din kattunge vokser, vil også klørne vokse! For å holde dem i trim, vil den klore.
 • Gå på do innendørs | Hill's Pet

  Katten er vanligvis pertentlig med sine toalettvaner og vil konsekvent bruke kattekassen innendørs dersom det er tilgjengelig, eller gå på do i hagen.

Relaterte produkter