Kattungepsykologi: Forstå hva katten din tenker

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Forstå kattungen din Kattebilde

Katter har et rykte på seg for å være ganske gåtefulle og vanskelige å tolke. Det er verdt å prøve å forstå hva kattungen din tenker og hvorfor den oppfører seg som den gjør. På den måten vil du ikke bare kunne forstå intensjonene dens og bygge et enda tettere bånd, men det vil hjelpe deg å håndtere problematisk atferd, slik at den blir til en katt du elsker å dele hjemmet ditt med.

Hvordan kattungen din blir en smart katt

Kattunger lærer av erfaring. Hvis det er en god opplevelse, vil kattungen din ønske å gjenta den. Hvis det er en ubehagelig opplevelse, vil den prøve å unngå den. Når det gjelder å trene kattungen din, er det viktigste å huske at belønninger fungerer. Å rope hjelper absolutt ikke; alt det vil gjøre, er å skremme kattungen din.

For å fraråde kattungen din å gjøre noe du ikke vil at de skal gjøre, skap en positiv assosiasjon rundt noe den har lov til å gjøre. For å unngå at den klorer på møblene dine, oppmuntrer du for eksempel til bruk av en skrapestolpe. Gjør det til et spennende aktivitetssenter ved å legge leker og litt kattemynte rundt den, og ros katten når den bruker stolpen.

Ofte er uønsket oppførsel ganske enkelt et resultat av kjedsomhet. Hvis forholdet ditt til kattungen din er morsomt og lekent, og dere tilbringer tid sammen i tillegg til at du sørger for rikelig med stimulerende leker, vil den ikke ha tid til å komme inn i ugagn.

Hvorfor i all verden gjør de det?

Det unormale normale Noen ganger vil du se kattungen din gjøre ting som er litt rart. Her er noen forklaringer.

Hvorfor suger kattungen min på ting?

Noen ganger kan du se kattungen din suge på et teppe eller en leke. Noen har til og med våknet til at kattungen suger på ørene deres! Noen raser er mer disponert for denne oppførselen, og ofte er det mer sannsynlig at kattunger som har blitt avvent tidlig, suger på ting. Prøv å rotere kattungens leker for å holde ting interessant for dem, men hvis denne oppførselen blir overdreven, bør du kontakte en kvalifisert dyreatferdsekspert.

Pica er når dyr spiser ting som ikke er mat. Pica kan være farlig hvis katter spiser ting som kan blokkere fordøyelsen, som stoff eller hyssing. Noen potteplanter kan også være giftige for katter. Det er normalt for katter å spise gress, så ikke bekymre deg for det. I sjeldne tilfeller kan pica være assosiert med visse sykdommer, så hvis du er bekymret, ikke nøl med å kontakte veterinæren din.

Hvorfor sover kattungen min så mye?

De fleste katter sover mellom 13 og 18 timer om dagen, selv om det avhenger av deres personlighet og alder. Kattungen din sover sannsynligvis enda lenger. Faktisk sover kattunger mesteparten av tiden i starten.

Mange tror at katter er nattaktive, men det er de ikke. De er faktisk det som er kjent som skumringsdyr, noe som betyr at de er mest aktive ved skumring og daggry. Hvis du eller barna dine legger merke til at katten din ikke virker interessert i å samhandle med deg på andre tider av dagen, kan det være nyttig å vente på disse mer naturlige lekne stundene.

Du har kanskje hørt uttrykket: “Hunder har eiere, katter har personale.” Vel, dette er et klokt ordtak. Katter er lykkeligst når de lever livet på sine egne premisser, så la dem, så mye som mulig, velge når de leker, utforsker og søker, og prøv å la dem være i fred når de hviler.

Gjennomgått av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

 • Fjerne dårlige uvaner

  Skvetting er helt naturlig atferd for katten. Dette er kattens måte å markere et sted med informasjon om den selv. Dette vil ikke si at det er ønsket atferd når det skjer i dagligstuen!
 • Hvorfor kattungen din klorer

  Etter hvert som din kattunge vokser, vil også klørne vokse! For å holde dem i trim, vil den klore.
 • Katter i løpetid

  Katter i løpetid trenger spesiell omsorg og oppmerksomhet, Hvis katten din allerede har vært igjennom en løpetid husker du sikkert hvordan hun mjauet og skrek, og hele tiden krevde din oppmerksomhet.
 • Hvorfor mjauer katter?

  Selv små barn vet hvordan de kan herme etter kattelyder.

Relaterte produkter