Farene ved gressfrø i hundepels | Hill's Pet

minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det er alltid en herlig å se hunden løpe rundt på jorder og enger, full av vårens gleder, men det lurer også farer. Gressfrøene er formet som piler og har flere små, skarpe blad som stikker ut av dem. Denne formen er utrolig effektiv til å drive frøene i én retning. Hvis du noen gang holder et gressfrø og beveger det gjennom fingrene, vil du se nøyaktig hvor umulig det er å bevege det i "feil" retning. Dette er vel og bra for gressfrøene som blir plantet i jord eller undervegetasjon, men det kan være et mareritt for hundene våre.

Når hundene løper gjennom gresset, setter frøene seg lett fast i pelsen, og med sin spisse utforming begynner de å grave seg dypere ned i pelsen. De to vanligste stedene gressfrø forårsaker problemer, er i ørene og på føttene. Hunder med slappe, lodne ører, som for eksempel spaniel, og hunder med mellomlang eller lang pels på føtter og ben, er mest utsatte for dette.

Når et gressfrø setter seg fast i hundens øregang, vil det raskt begynne å vri seg nedover. Dette er utrolig ubehagelig, og hunden din vil vanligvis vise tydelige tegn ved å riste på hodet og klø seg i øret. Hvis du ser dette rett etter en tur, bør du alltid sjekke ørene eller oppsøke veterinær så snart du kan. Dersom gressfrøene blir liggende, vil de etter hvert jobbe seg rett gjennom trommehinnen og forårsake stor skade.

Gressfrøene er så ensrettede at de til og med kan bryte gjennom huden og begynne å vandre dypere inn i kroppen. At frøene setter seg fast mellom tærne er vanlig. Frøene penetrerer huden og begynner å jobbe seg inn. Du kan tenke deg hvor ubehagelig dette vil være for hunden din. Du vil legge merke til at de bruker mye tid på å slikke på området hvor frøet sitter. Poten blir hoven, betent og ofte infisert, og hunden kan begynne å halte.

Når hunden din kommer til veterinæren, har frøet i mange tilfeller trengt helt inn og kan sitte langt inne.

Hvordan fjerne gressfrø fra hundens pels

Frø som har satt seg fast i øregangen, kan ofte fjernes av veterinæren uten at det er nødvendig å bedøve hunden. Vi bruker et otoskop, som er en hul, forstørrende lommelykt som brukes til å undersøke ørene, og en lang tang for å ta tak i frøet og trekke det ut. Hunden din vil bli veldig lettet når det kommer ut! Hvis de har vært i øret en stund, eller hvis det er svært smertefullt og betent, kan det være nødvendig med bedøvelse eller narkose.

Når det gjelder penetrering av potene eller andre deler av kroppen, er det viktig med delvis eller full bedøvelse, i tillegg til god smertelindring. Gressfrø kan være svært vanskelige å finne hvis de har festet seg godt. De kan også fragmenteres på veien, og det kan være svært vanskelig å være sikker på at alle bitene er fjernet. Enhver veterinær vil fortelle deg at noe av det mest tilfredsstillende en veterinær kan gjøre, er å plukke ut et intakt gressfrø fra en hovent fot eller et oppsvulmet øre!

Undervurder aldri farene ved gressfrø

Du vil sannsynligvis bli sjokkert over å høre at disse tilsynelatende uskyldige små tingene kan være livsfarlige for hunder. Ved innånding kan de spores gjennom lungene og forårsake dødelige infeksjoner. Når de først er i kroppen, kan de vandre nesten hvor som helst hvis de får nok tid.

Hvis du har en hund med pels, bør du vurdere å klippe pelsen kort om våren og sommeren. Når du kommer hjem fra tur, bør du alltid sjekke hele kroppen til hunden din, inkludert å løfte øreflippene for å se etter gressfrø som kan ha satt seg fast. Denne enkle vanen kan spare hunden din for mye ubehag og deg for tid, penger og mye hjertesorg.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA