Kornfritt for hunder er bra - hype, fakta eller fiksjon?

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

De siste årene har vi sett en økende trend hvor eiere bytter til en kornfri diett for deres hunder Internettet er overfylt med motstridende informasjon av varierende kvalitet som kan gjøre det svært vanskelig for oss som eiere å vite hva som er det beste å gjøre for hundene våre. Jeg vil gjerne bruke litt tid til å se på hvorfor folk føler at de vil bytte til kornfritt og om det faktisk er en god idé.

Hvorfor vil eiere ha et kornfritt fôr til hunden sin?

En av de underliggende årsakene til at eiere er interessert i kornfri mat er at de ser på hunder som deres ulveforfedre og virkelig tror at vi bør mate dem som sådan. Det er mange problemer med denne antagelsen. Du vil ofte høre at hunder er rovdyr, derfor bør de bare spise kjøtt. Dette er feil. Hunder klassifiseres som rovdyr anatomisk, men de er i praksis omnivorer, akkurat som bjørner, og er perfekt i stand til å spise både planter og kjøtt. La oss ikke glemme at den vakre, ikoniske kjempepandaen er klassifisert som et rovdyr, men som i praksis er 100 % vegetarianer!

Hunder har utviklet seg sammen med oss over 20-40 000 år. På denne tiden begynte de å spise rester og matrester, og vi vet fra genetisk forskning at hunder er over 99 % i stand til å fordøye karbohydrater som korn. Det er bokstavelig talt millioner av løshunder rundt om i verden som overlever på skrot og svært lite kjøtt. Ulver har ikke den samme genetiske sammensetningen.

En annen avgjørende forskjell er volumet av mat og kaloribehov. Ulver trenger omtrent 3-4 ganger så mange kalorier som en hund av gjennomsnittlig størrelse, så de spiser veldig store mengder mat. Dette sikrer tilstrekkelige nivåer av vitaminer og mineraler. Hvis vi matet hunder på denne måten, ville de enten være sykelig overvektige eller drastisk mangelfulle på visse næringsstoffer.

Mange eiere har også hørt skremmende ting om korn som at de rett og slett brukes som billige fyllstoffer. Ser vi på korn og fullkorn som vi oppfordrer oss selv og barna våre til å spise på samme måte? Faktum er at både for hunder og mennesker er korn en stor kilde til vitaminer og fiber. De leverer også det vi kaller prebiotisk fiber. Dette er den typen fiber som mater dine "sunne" tarmbakterier som igjen holder tarmcellene sunne og aktive.

Hva med kornallergi?

En grunn til at noen eiere ønsker et kornfritt fôr er fordi de er bekymret for allergier. Ekte matallergier er sjeldne hos hunder, og allergi mot proteiner i planter er ikke veldig vanlig. Et lite antall hunder er imidlertid allergiske mot visse matvarer, og de vanligste hos hunder er biff, kylling, meieriprodukter og hvete.

Glutenfølsomhet

Noen eiere bekymrer seg for gluten i kjæledyrfôr. Glutenfølsomhet er utrolig sjelden hos hunder og har kun blitt funnet hos et lite antall irske settere som en arvelig sykdom.

Så er kornfritt nødvendigvis dårlig?

Som med alle mat- og diettbeslutninger avhenger dette av kostholdet du bruker. Hunder kan absolutt klare seg på en kornfri diett, men det er viktig at den er balansert og komplett. Dette betyr at den fortsatt dekker alle deres kostholdsbehov i riktige proporsjoner. Noen eiere har hørt om en bestemt hjertesykdom (kalt dilatert kardiomyopati eller DCM for kort) forårsaket av kornfri mat. I skrivende stund er dette ikke bevist og du kan lese mer fra PFMA (Pet Food Manufacturers' Association) om den pågående forskningen.

Oppsummert…

Det viktigste når det kommer til å fôre hunder er at de har et balansert og komplett fôr som passer for deres livsfase. Bare det å fjerne én ingrediens eller prøve å balansere måltider hjemme er full av fare og kan føre til alvorlige ernæringsmessige overskudd samt mangler. Hunder er perfekt tilpasset et kosthold med kjøtt og planter og er helt i stand til å fordøye karbohydrater.

Mange veterinærer og dyreeiere har sunne og glade hunder som spiser mat med korn. Med mindre det er en medisinsk grunn, er høykvalitets komplett og balansert fôr med korn bra for hunder. Korn er en god kilde til næringsstoffer og bidrar til å lage et balansert kosthold. Hvis du føler at du virkelig vil ha et kornfritt kjæledyrfôr, snakk med veterinæren din om de mest anerkjente merkene du kan velge mellom, og gjør alltid endringen sakte over et bestemt antall dager for å unngå fordøyelsesproblemer.

Bidragsyters biografi

Dr. Emma Milne

Dr. Emma Milne kvalifiserte seg som veterinær i 1996. Hun jobbet i smådyrpraksis i 12 år og som klinisk ernæringsrådgiver i syv år. Hun er kjent for sitt dyrevernsarbeid og har skrevet ti bøker om kjæledyr.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter