Giftige planter din katt ikke må få kontakt med

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å pynte hjemmet foran de store dagene i den mørke årstiden gir god stemning i huset, men det er viktig å huske at noen planter er giftige for katten.

Et er alltid trivelig å pynte opp med levende planter hjemme når det er mørkt ute. Men flere av de plantene vi gjerne tar hjem nå er farlige eller giftige for katten. Unngå disse plantene for å få en trygg vinter for katten i huset.

Julestjernen

Ingen julepynting synes å være komplett uten den vakre julestjernen med de nederste mørke bladene og røde toppblad. Julestjernen har fått et ufortjent rykte å være meget giftig for katter, men det finnes mange verre, sier dyrlegen. Julestjernen er ikke livsfarlig men katter får magesmerter og diaré om den tygger eller slikker på planten. Så nyt heller planten når du er hos andre folk eller sett dem utenfor kattens rekkevidde (om du har en slik plass i ditt hjem!).

Det finnes også meget gode kunstige julestjerner som gir stemning uten å skade din katt.

Juletrær

Beige and white cat peeking through Christmas tree branches

Nåletrær er giftige for katter. De kan forårsake leverskade som kan være livstruende. Gå for en gran eller furu om du vil ha et levende tre. Husk også å ta bort nåler som faller av treet, uansett hvilket tre, da de er skarpe og kan skade innvollene til katten. Og dekk til trefoten så katten ikke kan drikke av vannet treet står i. Katten kan også rive ned treet eller få i seg juletrepynt som kan skade den. Dette gjelder selvfølgelig også for kunstige juletrær! Katter er veldig nysgjerrige og alt som glitrer på treet må jo undersøkes. Og hva er vel bedre enn å klatre i et tre som kattens eiere selv har tatt med inn. Det er best å sikre treet både oppe og nede så katten ikke kan rive det ned og dermed skade både seg selv og andre. Sjekk at juletrepynten ikke er så liten at katten kan få det i seg og unngå skarpe gjenstander. Prøv å feste pynten så katten ikke får det løst. Og slukk juletrebelysningen når du ikke er tilstede. Vi vil jo ikke at katten skal få støt!

Mistel og kristtorn

Planlegger du å henge en mistelgren over i hallen bør du gå for en kunstig plante. Selv små mengder av bær eller blad gir alvorlige fordøyelsesproblemer. Større mengder kan gi sirkulasjonssvikt og være livstruende, sier dyrlegen. Både mistel og kristtorn er meget giftige for katt og bør ikke tas inn i huset. Selv om de plasseres så man tror at katten ikke får tak i dem kan man ikke være sikker. Katter er raske, nysgjerrige vesener som vil finne en måte å nå fram til det de vil nå. Og, du må ikke ha mistel i huset for å gi din katt en kyss!

Amaryllis

Amaryllisen er den beste juleblomsten fordi det er så moro å se løken utvikle seg til en høy, majestetisk blomst. Men den inneholder lykorin og er en meget giftig plante for katt (og hund). I følge American Society for the Prevention of Cruelty to Animals kan inntak føre til oppkast, diaré og kramper. Ikke ta planten hjem. Og lær mer om andre farlige og giftige planter. Liljer er for eksempel meget gifitg for katter og er ofte inkludert i blomsterbuketter. Om din katt for is eg giftige planter må du kontakte dyrlegen med en gang. Det er bra at vi kan pynte opp hjemme med kunstige blomster og planter som er like fine som de ekte. Også slipper vi å vanne dem!

Sjekk hyllene i din lokale butikk eller prøv å lage noe selv. Kontroller bare at produktene ikke inneholder løse deler som din lille katt kan få i seg. Har du en særlig nysgjerrig katt kan du prøve andre måter å avlede hennes oppmerksomhet fra alt pyntet på. Prøv med et nytt klorebrett. Eller gi henne et helt eget klatretre som hun kan klatre i istedenfor juletreet. Tren katten i å holde seg unna all pynt og hold henne unna giftige planter så den har det bra i vinter.

Litt om forfatteren

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er forfatter, mor og tidligere engelsk professor og har lenge hatt to russian blue som bestemmer i hennes hjem. Hennes arbeid finner du i Fit Pregnancy, What to Expect Word of Mom, og Care.com, der hun skriver om familie og dyr. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.