Introduksjon av en ny katt

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å introdusere en ny katt eller kattunge for din allerede beboende katt kan bli rimelig nervepirrende. Du vil at de alle skal komme overens, og at den nye katten blir ønsket velkommen, men dette går sjelden like lett - selv om din grunn for å anskaffe en ny katt er for å gi husdyret ditt selskap.

Den vil kanskje ikke løpe ut og ønske nykommeren velkommen med åpne poter! Forsiktige introduksjoner kan hjelpe å gjøre veien mot et harmonisk samliv for dyrene enklere - å kontrollere situasjonen i stedet for å la dyrene ordne opp selv vil gi en langt større sjanse for en problemfri overgang og den best mulige starten sammen.

Å introdusere katter for katter

Husk at katter trenger ikke være sosiale skapninger - i motsetning til den flokkorienterte hunden, kan de fungere fint uten en sosial ramme rundt dem. Det er tvilsomt om de vil føle et behov for en kompanjong selv om du skulle ønske å ha en katt til i nærheten.

Du kan ikke tvinge katter til å like hverandre - noen vil enkelt kunne bo sammen med en nykommer, andre vil aldri komme overens eller de vil kanskje kun klare å bo sammen i en slags våpenhvile - du kan kun forsøke. Men dersom det ikke er noen konkuranse om mat eller trygge sovesteder (som i de fleste gode hjem), vil katter akseptere hverandre til slutt og noen vil til og med få sterke bånd til hverandre.

Selv om det er kattens valg om den kommer overens med andre katter, kan måten du introduserer katten til hjemmet og en allerede beboende katt være det som utgjør forskjellen mellom nederlag og suksess. Dersom forholdet blir voldelig eller skremmende og katten føler seg truet, kan det bli veldig vanskelig å endre oppførselen. Så en forsiktig introduksjon kan forebygge unødvendige reaksjoner, og det å ta ting rolig og forsiktig er avgjørende.

Her er noen faktorer involvert i det å føre katter sammen på en vellykket måte:

Voksne eller kattunger?

En kattunge er en mindre trussel mot en allerede etablert katt enn en voksen katt fordi den er seksuelt umoden. Det kan også være enklere å få en kattunge av det motsatte kjønn for å minimere konkurranse. Sterilisering hjelper også til å fjerne de fleste slike problemer, men vil kanskje ikke eliminere dem fullstendig. Dersom du anskaffer deg en voksen katt, vil det også være lurt å få en av det motsatte kjønn.

Timing

Velg en stille tid når hele husholdet er rolig - unngå festligheter, fester, besøkende slektninger eller venner, finn heller tid til å fokusere på ro og trygghet for begge katter.

Lukt er viktig

Husk på at lukt er den viktigste av kattens sanser når det gjelder kommunikasjon og velvære. Du kan forsøke å integrere den nye katten i hjemmet ditt og gjøre det mindre fremmed ved å få den til å lukte som "hjemme" før du introduserer den til husets katt.

For å gjøre dette klapper du begge kattene uten å vaske hendene så luktene blir blandet. Du kan også samle lukt fra kattens hode ved forsiktig å stryke det med en myk klut og deretter gni den inn rundt i huset og på møblene. På samme måte vil katten bli vant med de nye luktene i huset og en annen katt før selve møtet så den blir mer tolerant overfor nykomlingen..

På grunnlag av dette kan det være nyttig å utsette å la kattene møtes de første dagene eller eventuelt en uke. Gjennom denne perioden holder du dem i separate rom og lar dem utforske hverandres rom og seng uten faktisk å møtes.

Å bruke bur som introduksjonsmiddel

Det er opp til deg å få den nye og gamle katten til å føle seg så trygge som mulig og unngå at nykommeren blir jaget eller truet (eller av og til motsatt vei). Problemer kan oppstå dersom de første møtene utvikler seg til en slåsskamp eller jakt.

Den beste måten å unngå dette på er å bruke et kattebur for de første møtene. Kattebur er et metallmasket bur på ca. 1m x 0,75 m, og ca. en meter høyt. Det har en dør som kan være både åpen og lukket. Katten som er inni kan se hva som skjer, men føler seg tryggere inne i hulen sin.

Du kan putte et teppe på toppen i begynnelsen så katten føler seg tryggere dersom du tror den føler seg sårbar. Dersom du har fått deg en ny kattunge, kan det være lurt å bruke et stort bur som en base for kattungen i begynnelsen. Møtene kan gjøres gjennom buret og du kan lukke inn kattungen med seng og kattesand dersom du skal ut og ikke tør å la den være alene der hvor den kan komme til å gjøre ugagn eller være i fare. Kattungen kan bli lukket inn i buret om natta (bare pass på at den har vann tilgjengelig) i samme rom som de andre dyrene, og de kan bli vant med hverandre i trygghet.

Dersom du ikke får tak i et stort bur, kan du også bruke et reisebur eller en kurv for de første møtene. Selvfølgelig vil du ikke kunne bruke det på samme måte ved å stenge inne katten i lengre perioder da det er for lite, men det vil være bedre enn ingenting.

Hvordan bruke bur som hjelpemiddel?

Plasser den nye katten eller kattungen i transportburet og la den allerede husvarme katten komme inn i rommet. Dersom du bruker katteburet, bør du plassere det over bakkenivå så kattene ikke er tvunget til å ha direkte øyekontakt med hverandre - dette kan forårsake aggresjon.
La den beboende katten komme inn i rommet og gi den oppmerksomhet og trygghetsfølelse. Dersom katten bestemmer seg for å løpe vekk uten å utforske den nye katten bør du ikke tvinge den, men akseptere at ting kan ta litt tid - det er sannsynligvis den type katt som ikke vil være aggressiv, men holde seg unna og gradvis akseptere den nye katten i husholdet.

Dersom katten viser tegn til aggresjon kan du distrahere med en lyd og deretter rose dem for rolige møter. Du kan bruke belønninger og ros for å oppfordre kattene til å holde seg i nærheten av hverandre og akseptere den andres nærvær og gjøre det hele til en positiv opplevelse. Du vil gjerne at kattene skal assosiere hverandre med positive opplevelser, ikke kjefting og jaging.

Hvis du bruker et større dyrebur, kan du gi huskatten fri adgang over flere dager så de gradvis kan bli kjent med hverandre. Bruker du derimot et reisebur, må du være litt mer påpasselig og organisere hyppige møter.

Med begge metoder kan du begynne å mate kattene på samme tid, huskatten utenfor og den nye inne i buret på gulvet. Gjennom hele denne prosessen kan det være noe hvesing, men dette vil gradvis endre seg til nysgjerrighet og gradvis akseptering - dette kan ta flere dager eller uker, avhengig av kattene.

Ansikt til ansikt

Når du føler det er på tide å la dem møtes uten bur, kan du bruke mat som en distraksjon. Hold tilbake maten så de er sultne, og mat dem deretter i samme rom.

Velg et rom der ingen av kattene kan rømme bak møbler eller hoppe opp og gjemme seg hvis de vil. Sett ned maten til den husvarme katten og la deretter den nye få komme ut av kurven for å spise - du vil selv måtte bedømme hvor nærme de kan være - ikke forsøk deg på rett ved siden av hverandre i begynnelsen!

Vær rolig og beroligende, og belønn den oppførselen du vil ha med ros og matbiter. Vurder hvordan kattene kommer overens - de vil kanskje finne sine egne plasser for å krølle seg sammen og sove eller du må kanskje holde den nye adskilt litt lenger og fortsette å bruke måltider for å få dem til å være sammen en stund til.

Så snart du er trygg på at de ikke vil slåss eller jage hverandre, kan du begynne å bruke hele huset - kattene vil sannsynligvis finne steder å sove og rutiner som gjør at de kan bo i samme hus og dra fordeler av mat, varme og oppmerksomhet samtidig som de gradvis vender seg til og aksepterer den andre.

Hvor lang tid vil det ta?

Det kan kanskje bare ta en dag eller to, eller det kan ta flere uker for katter å tolerere hverandre. Det kan ta måneder før katter er avslappet med hverandre, men du er på vei til suksess dersom du når stadiet med rolig våpenhvile mellom dem. Det er utrolig hva en kald og våt dag ute kan gjøre for å tvinge selv de verste fiender sammen foran peisen med en stor matskål.

Introduksjon av hunden

Selv om hunder og katter ofte blir portrettert som bitre fiender, er det ofte enklere å introdusere en ny katt for en hund enn en annen katt. Selv om begge dyrene kan være på vakt overfor hverandre i begynnelsen, vil de ikke se på hverandre som direkte konkurrenter og kan faktisk komme riktig godt overens.

Dersom hunden din er vant med katter, vil den kanskje være opprømt i begynnelsen, men når nyhetens interesse forsvinner, vil den roe seg ned raskt. Den vil begynne å se på katten som en del av flokken. Mange hunder bor sammen med sine "egne" katter samtidig som de jager fremmede kattedyr ut av hagen, så vær forsiktig frem til du vet at katten er ansett som en av husholdningen.

På samme måte vil din nye katt eller kattunge, dersom den har bodd med en hund, sannsynligvis ikke være redd over lang tid og den vil raskt bli trygg på å ha hunden rundt seg.

Sikkerhet først

Derimot må sikkerhet komme i første rekke i begynnelsen. Du vil måtte ha ting under kontroll helt til hunden og katten har blitt vant med hverandre. Klapp hunden og katten separat, men uten å vaske hendene så de kan utveksle lukter. Katten vil dermed få lukten av husprofilen, og hunden vil godta den som en av flokken.

Nok en gang er det store buret ideelt for de første møtene for å holde situasjonen rolig og katten trygg. La hunden sniffe på nykommeren gjennom gitteret og komme seg over den første opphisselsen. Katten vil muligens hvese og spytte, men den er godt beskyttet. Dersom du har et stort bur, kan du putte katten inn i dette mens hunden sover og la dem bli vant til hverandre i noen dager eller en uke, alt etter hvor godt vant med katten hunden er.

Noen hunder, spesielt de som ikke er vant med katter eller er hissige eller aggressive av natur, trenger spesielt pass når det gjelder introduksjon. De bør bli holdt så rolig som mulig med bånd og fås til å sitte stille. Den nye katten bør gis et trygt sted i rommet og få lov til å bli vant med hunden og nærme seg dersom den vil.

Rolig, rolig

Det kan ta litt tid og det krever tålmodighet og belønning for hunden dersom den oppfører seg fint. For roligere hunder og de som er vant med katter, kan introduksjonen gjøres ved bruk av et robust kattebur. Hold hunden i bånd i begynnelsen, og plasser buret høyt oppe og la introduksjonen bli kontrollert med korte og hyppige møter.

De fleste hunder vil raskt roe seg ned så snart de skjønner at nykommeren faktisk ikke er så veldig interessant. Da kan du gå videre til å møte hunden med kun et bånd for trygghet. Dersom hunden din er energisk, bør du ta den med på en lang tur først for at den skal bli kvitt litt energi!

Raser som for eksempel terriere eller jakthunder, må muligens bli holdt godt under kontroll frem til de har lært at katten ikke er "fritt vilt"! Unge valper blir ofte fort veldig opphisset og vil kanskje forsøke å "leke" med den nye katten, men om denne er med på leken er heller tvilsomt!

Du blir muligens nødt til å jobbe hardt for å holde ting rolig og vær forberedt på at en plutselig byks fra katten vil føre til en jakt. Ros hunden for rolig oppførsel, få den til å sitte stille og bruk hundegodteri for å belønne den for god oppførsel. Igjen, assosier nærværet til katten med belønning for rolig adferd.

Når du så skal begynne med nærvær uten bånd, må du passe på at det finnes tilfluktsteder for katten - høye hyller eller møbler den kan benytte seg av. Forlat aldri hunden og katten sammen uten tilsyn helt til du er sikker på at de er trygge på hverandre. Kattens mat vil være fryktelig fristende for en hund, så hold den unna sultne hundegap! På samme måte kan kattesand også være en fristelse og bør bli plassert utenfor hundens rekkevidde dersom det er trolig at den vil forsyne seg av innholdet.

(Reference Feline Advisory Board - www.icatcare.org)

Relaterte artikler

Relaterte produkter