Sunn hud og sunn pels

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En viktig del av det å holde hunden din i god form, er å passe på at den har sunn hud og pels. Mengden stell hunden trenger vil variere, men alle hunder bør ha et godt system for pelspleie.

Du kan finne mange steder som tilbyr et bredt utvalg av stell for en rimelig pris. En lokal dyrebutikk burde kunne anbefale deg en bra, privat hundestellsalong, eller kanskje veterinærkontoret ditt tilbyr pelsstell. De ansatte på hundesalonger er utdannet innen området, er profesjonelle og kjenner til behovene til nettopp din hunderase. De vil også rense ørene til hunden og klippe neglene.

Gjør det selv

Du velger kanskje å stelle din egen hund, eller i hvert fall gjøre det meste selv og tidvis ta en tur til de profesjonelle. Dette er en flott mulighet til å tilbringe kvalitetstid med hunden, spesielt ettersom de fleste hunder elsker oppmerksomheten de får ved en god børsterunde.

En sunn pels vil være relativt myk og jevn selv på raser med kort eller krøllete hår. Pelsen bør være skinnende, men ikke fettete, og bør ikke ha en sterk lukt. En hund med usunn pels vil ha tørre og skjøre hår, og ha masse løshår i pelsen. Pelsen kan også være fettete eller ha et støvete utseende. Andre tegn kan være hårløse flekker eller vond oljelukt. 

Børst regelmessig

Børsting er den viktigste delen av hundestellet. Langhårete raser behøver børsting to ganger i uken, mens hunder som lett røyter, eller har tykk pels bør børstes en gang i uken. Selv korthårete raser vil dra nytte av regelmessig børsting for å fjerne løshår.

Som ved enhver annen jobb kreves riktig verktøy, og det finnes like mange forskjellige typer børster som det finnes pelstyper. Ideelt sett trenger du to børster; en grov børste med godt mellomrom mellom taggene for det ytre laget av hundens pels, samt en med mindre mellomrom for kjemming av området rundt ansiktet. Spør dyrlegen din hva han eller hun anbefaler.

Tid for bad

"Hundelukt" er vanligvis forårsaket av oppbygning av bakterier og olje på hundens pels. Og selv om hunden selv mest sannsynlig er fornøyd med ikke å bade, vil en god vask eliminere oppbygningen. Det er likevel mulig å "overbade" hunden din, hvilket fører til tørr hud og irritasjon. Så hvis den ikke er spesielt skitten (med gjørme, avføring osv.) bør du ikke bade hunden din oftere enn en gang i måneden. 

Som en generell regel bør du ikke bruke sjampo beregnet på mennesker. Babysjampo er trygt og vil ikke irritere øynene, men vaskemiddelet er så mildt at det ikke vil fjerne all skitten. Derfor er det ideelle å bruke renseprodukter spesielt formulert for hunder. Veterinæren din eller dyrebutikker bør føre dem.

Skikkelig kosthold

Et annet veldig viktig aspekt av å vedlikeholde en sunn pels, er kostholdet. Hår består i hovedsak av proteiner, og jo bedre kostholdet til hunden din er, desto bedre vil pelsen se ut. Matvarer rike på essensielle fettsyrer er spesielt bra for pelsen. Dersom hunden din viser tegn på problemer med huden eller pelsen, kan kostholdet være syndebukken. Snakk med dyrlegen om hva slags fôr som kan anbefales for hunden din og dens pels.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>