Sunn hud og sunn pels

En viktig del av det å holde hunden din i god form, er å passe på at den har sunn hud og pels. Mengden stell hunden trenger vil variere, men alle hunder bør ha et godt system for pelspleie.

Du kan finne mange steder som tilbyr et bredt utvalg av stell for en rimelig pris. En lokal dyrebutikk burde kunne anbefale deg en bra, privat hundestellsalong, eller kanskje veterinærkontoret ditt tilbyr pelsstell. De ansatte på hundesalonger er utdannet innen området, er profesjonelle og kjenner til behovene til nettopp din hunderase. De vil også rense ørene til hunden og klippe neglene.

Gjør det selv

Du velger kanskje å stelle din egen hund, eller i hvert fall gjøre det meste selv og tidvis ta en tur til de profesjonelle. Dette er en flott mulighet til å tilbringe kvalitetstid med hunden, spesielt ettersom de fleste hunder elsker oppmerksomheten de får ved en god børsterunde.

En sunn pels vil være relativt myk og jevn selv på raser med kort eller krøllete hår. Pelsen bør være skinnende, men ikke fettete, og bør ikke ha en sterk lukt. En hund med usunn pels vil ha tørre og skjøre hår, og ha masse løshår i pelsen. Pelsen kan også være fettete eller ha et støvete utseende. Andre tegn kan være hårløse flekker eller vond oljelukt. 

Børst regelmessig

Børsting er den viktigste delen av hundestellet. Langhårete raser behøver børsting to ganger i uken, mens hunder som lett røyter, eller har tykk pels bør børstes en gang i uken. Selv korthårete raser vil dra nytte av regelmessig børsting for å fjerne løshår.

Som ved enhver annen jobb kreves riktig verktøy, og det finnes like mange forskjellige typer børster som det finnes pelstyper. Ideelt sett trenger du to børster; en grov børste med godt mellomrom mellom taggene for det ytre laget av hundens pels, samt en med mindre mellomrom for kjemming av området rundt ansiktet. Spør dyrlegen din hva han eller hun anbefaler.

Tid for bad

"Hundelukt" er vanligvis forårsaket av oppbygning av bakterier og olje på hundens pels. Og selv om hunden selv mest sannsynlig er fornøyd med ikke å bade, vil en god vask eliminere oppbygningen. Det er likevel mulig å "overbade" hunden din, hvilket fører til tørr hud og irritasjon. Så hvis den ikke er spesielt skitten (med gjørme, avføring osv.) bør du ikke bade hunden din oftere enn en gang i måneden. 

Som en generell regel bør du ikke bruke sjampo beregnet på mennesker. Babysjampo er trygt og vil ikke irritere øynene, men vaskemiddelet er så mildt at det ikke vil fjerne all skitten. Derfor er det ideelle å bruke renseprodukter spesielt formulert for hunder. Veterinæren din eller dyrebutikker bør føre dem.

Skikkelig kosthold

Et annet veldig viktig aspekt av å vedlikeholde en sunn pels, er kostholdet. Hår består i hovedsak av proteiner, og jo bedre kostholdet til hunden din er, desto bedre vil pelsen se ut. Matvarer rike på essensielle fettsyrer er spesielt bra for pelsen. Dersom hunden din viser tegn på problemer med huden eller pelsen, kan kostholdet være syndebukken. Snakk med dyrlegen om hva slags fôr som kan anbefales for hunden din og dens pels.

Relaterte artikler

 • Å ta med hunden til dyrlegen | Hill's Pet

  Veterinærbesøket kan være en utfordring for hundeeieren. Les disse rådene om hvordan veterinærvisitten blir bedre for hunden din og hvordan du enklest kan transportere den til dyreklinikken.
 • Helse og velvære | Hill's Pet

  Alle valper utvikler seg på samme måte, uansett hvilken rase de er. De gjennomgår de samme stadiene fra nyfødt til voksen. Det er ikke bare interessant for deg å kjenne til disse stadiene, men det er også viktig at du er klar over hva valpen din er i stand til i ulike faser i livet.
 • Møt dyrlegen | Hill's Pet

  Alle valper bør få en helsesjekk hver 6. måned hos en veterinær for å sikre at den holder seg frisk og sunn. Lær litt om hva du kan forvente ved undersøkelse av valpen din.
 • Å holde valpen din sunn | Hill's Pet

  Få nyttige råd om hvordan du holder valpen sunn. Her kan du få flere nyttige råd om valpens stell og helse. Vi går gjennom munn- og tannstell, ørepleie, stressmestring og vaksinasjoner.
 • Hvordan stelle og bade hunden din | Hill's Pet

  Få steg for steg tips om hvordan du steller og vasker hunden din for å holde den sunn og ren.
 • Å ta hunden med på flyet | Hill's Pet

  Anvend disse nyttige tipsene for å forberede hunden din til flyturen slik at den er rolig om du bestemmer deg for å ta den med på reisen din.