Sunn hud og sunn pels

Publisert av
min. lesing

En viktig del av det å holde hunden din i god form, er å passe på at den har sunn hud og pels. Mengden stell hunden trenger vil variere, men alle hunder bør ha et godt system for pelspleie.

Du kan finne mange steder som tilbyr et bredt utvalg av stell for en rimelig pris. En lokal dyrebutikk burde kunne anbefale deg en bra, privat hundestellsalong, eller kanskje veterinærkontoret ditt tilbyr pelsstell. De ansatte på hundesalonger er utdannet innen området, er profesjonelle og kjenner til behovene til nettopp din hunderase. De vil også rense ørene til hunden og klippe neglene.

Gjør det selv

Du velger kanskje å stelle din egen hund, eller i hvert fall gjøre det meste selv og tidvis ta en tur til de profesjonelle. Dette er en flott mulighet til å tilbringe kvalitetstid med hunden, spesielt ettersom de fleste hunder elsker oppmerksomheten de får ved en god børsterunde.

En sunn pels vil være relativt myk og jevn selv på raser med kort eller krøllete hår. Pelsen bør være skinnende, men ikke fettete, og bør ikke ha en sterk lukt. En hund med usunn pels vil ha tørre og skjøre hår, og ha masse løshår i pelsen. Pelsen kan også være fettete eller ha et støvete utseende. Andre tegn kan være hårløse flekker eller vond oljelukt. 

Børst regelmessig

Børsting er den viktigste delen av hundestellet. Langhårete raser behøver børsting to ganger i uken, mens hunder som lett røyter, eller har tykk pels bør børstes en gang i uken. Selv korthårete raser vil dra nytte av regelmessig børsting for å fjerne løshår.

Som ved enhver annen jobb kreves riktig verktøy, og det finnes like mange forskjellige typer børster som det finnes pelstyper. Ideelt sett trenger du to børster; en grov børste med godt mellomrom mellom taggene for det ytre laget av hundens pels, samt en med mindre mellomrom for kjemming av området rundt ansiktet. Spør dyrlegen din hva han eller hun anbefaler.

Tid for bad

"Hundelukt" er vanligvis forårsaket av oppbygning av bakterier og olje på hundens pels. Og selv om hunden selv mest sannsynlig er fornøyd med ikke å bade, vil en god vask eliminere oppbygningen. Det er likevel mulig å "overbade" hunden din, hvilket fører til tørr hud og irritasjon. Så hvis den ikke er spesielt skitten (med gjørme, avføring osv.) bør du ikke bade hunden din oftere enn en gang i måneden. 

Som en generell regel bør du ikke bruke sjampo beregnet på mennesker. Babysjampo er trygt og vil ikke irritere øynene, men vaskemiddelet er så mildt at det ikke vil fjerne all skitten. Derfor er det ideelle å bruke renseprodukter spesielt formulert for hunder. Veterinæren din eller dyrebutikker bør føre dem.

Skikkelig kosthold

Et annet veldig viktig aspekt av å vedlikeholde en sunn pels, er kostholdet. Hår består i hovedsak av proteiner, og jo bedre kostholdet til hunden din er, desto bedre vil pelsen se ut. Matvarer rike på essensielle fettsyrer er spesielt bra for pelsen. Dersom hunden din viser tegn på problemer med huden eller pelsen, kan kostholdet være syndebukken. Snakk med dyrlegen om hva slags fôr som kan anbefales for hunden din og dens pels.

Relaterte artikler

 • Sikker halloween for din hund

  180680638 Halloween kan være en skremmende tid for hunder og barn. Husk på følgende så barn og hunder kan ha en fin og trygg halloween-helg.
 • Hjelp! Hunden/katten min har fordøyelsesproblemer!

  Veel huisdieren hebben van tijd tot tijd een probleem met de spijsvertering. Hoewel het wellicht niet prettig is om in details te treden, is het belangrijk dat u weet wat u kunt verwachten.
 • Helse og velvære

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Håndtering av hundelopper

  180680638 Alle hunder kan ha perioder der de klør mer enn i andre. Lær hvordan du kan lindre plagene ved kløe og beskytte dem mot hundelopper.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Hundefôr med oksekjøtt

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Delicious Beef er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Chicken er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Valp Mini Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini er sammensatt for å støtte immunforsvar og bevegelighet hos valper som foretrekker mindre biter. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og DHA.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Canine Adult with Chicken er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.