"Hvorfor er hunden min forstoppet?" og andre mage-tarmspørsmål

Publisert av Mindy Cohan, VMD
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Spekteret av hundebæsj – fra diaré til forstoppelse.

Enten du kaller det hundeavføring, bæsj eller lort, er alle vi eiere litt besatt av fargen, konsistensen og hyppigheten til hundens avføring. Og det bør vi være fordi vi må vite hva som er normalt og hva som er unormalt. Spekteret som nevnes i tittelen kan også være en regnbue med alt fra gul bæsj til grønn og helt til rød, blodig hundebæsj. Når det gjelder konsistens og hyppighet, er forstoppelse og diaré motsetninger de også.

"Hvordan defineres forstoppelse?" og "Hvorfor er hunden min forstoppet?" er spørsmål som ofte stilles av eiere. I motsatt ende av spekteret for mage-tarmproblemer ligger diaré, og begge kan være forvirrende og kan ha mange underliggende årsaker. Begge disse mageproblemene hos hunder kan forårsake sløvhet, oppblåsthet og ekstremt ubehag. Selv om det å gi hunden din ernæringsmessig balansert fôr og unngå unormalt inntak (som søppel, leker og menneskematrester) kan redusere mageforstyrrelser, er forstoppelse og diaré vanlige forhold som eiere bør være oppmerksomme på og vite når det er på tide å oppsøke en veterinær. Veterinæren din kan hjelpe med å identifisere årsaken til hundens forstoppelse eller diaré og den beste måten å håndtere det på.

Langhåret chihuahua i bånd furter i solen.

Hva er forstoppelse?

De fleste hunder har typisk en avføringsrutine som ligner fra dag til dag. Du kjenner sikkert godt til den allerede fra antall poser du tar med på tur. Å holde styr på hundens normale vaner kan hjelpe deg med å oppdage når noe kan være galt.

Før du spør "Hvorfor er hunden min forstoppet?", bør du vite hvordan du kjenner igjen varseltegnene. Forstoppelse refererer til redusert hyppighet eller vansker med avføring. Avføringen er ofte hard og tørr og kan inneholde blod. En hund som av og til bæsjer én eller to ganger mindre enn vanlig er vanligvis ikke en grunn til bekymring, men hvis hunden din ikke har hatt avføring på mer enn én dag og viser tegn på anstrengelse eller dårlig matlyst, ring veterinæren din.

Hvorfor er hunden min forstoppet?

Spørsmålet om hvorfor hunden din er forstoppet kan ha mange svar. En klinisk undersøkelse gjennomført av veterinæren din og prøver som for eksempel røntgen vil kunne bidra til å oppdage eller utelukke følgende problemer:

 • Svelging av fremmedlegemer (klær, leker, bein, steiner, gress, pels, menneskehår)
 • Treg tarmbevegelse
 • Dehydrering
 • Tovet pels som blokkerer endetarmen
 • Forstørret prostatakjertel hos hannhunder
 • Brokk (når en skade eller en belastning skyver en liten del av et indre organ gjennom den omkringliggende muskelen)
 • Svulst eller masse i tarmkanalen
 • Betente eller skadede analsekker
 • Bivirkning av medisiner
 • Ortopediske og nevrologiske tilstander, som leddgikt, som hindrer en hunds evne til å huke ned

Hvordan tar jeg hånd om hundens forstoppelse?

Behandlingen av forstoppelse avhenger av den underliggende årsaken. Hunder som har problemer med å få ut avføring som inneholder pels, gress eller beinfragmenter kan trenge den milde hjelpen fra en veterinærs hanskekledd hånd for å manuelt fjerne avføringen. Hunder som har problemer med avføring på grunn av forstørrede prostatakjertler, masser i tarmkanalen eller brokk vil kreve et kirurgisk eller medisinsk inngrep.

Du kan hjelpe din ortopedisk eller nevrologisk svekkede hund med å holde magen i gang ved å støtte den med en sele mens de gjør fra seg. Hunder med tilstander som sukkersyke og nyresykdom, som kan øke risikoen for dehydrering og forstoppelse, kan trenge ekstra litt ekstra vann i fôret eller administrering av væske subkutant (under huden) eller intravenøst (injisert i en vene). Hvis røntgenbilder viser en stor mengde avføring i hundens tykktarm, kan veterinæren din gi den et klyster for å gi den betydelig og umiddelbar lindring.

For å forhindre det frustrerende og vanskelige scenariet med å håndtere forstoppelse hos hunder, snakk med veterinæren din om måter du kan håndtere og forhindre forstoppelse på. Veterinæren din kan anbefale å gi hunden våtfôr med høyt vanninnhold, avføringsmyknere, terapeutisk fôr med høyt fiberinnhold eller terapeutisk fôr med lite reststoffer. Det økte fiberinnholdet i visse terapeutiske hundefôr gir større absorpsjon av vann som myker opp avføring og fremmer tarmmotilitet (kroppens evne til å flytte mat gjennom fordøyelsessystemet). Rådfør deg alltid med en veterinær før du gir reseptfrie medisiner til hunden din, da mange kan være farlige eller dødelige for hunder hvis de ikke administreres riktig.

Shiba inu sover på oransje og grått flisegulv

Hva er diaré?

I motsetning til forstoppelse, som kan få deg til å lure på når hunden din vil bæsje igjen, kan diaré få en dyreeier til å undres om hunden deres noen gang vil slutte å bæsje igjen. Diaré, produksjon av løs og hyppig avføring, er et av de vanligste mageproblemene hos hunder. I likhet med forstoppelse kan diaré skyldes en rekke årsaker:

 • Inntak av kaloritett eller ufordøyelig mat (bordrester, pinner, leker, søppel)
 • En plutselig endring i fôr eller godbiter
 • Fôrallergi eller intoleranse
 • Stress (opphold i kennel, reise eller separasjonsangst)
 • Parasitter
 • Viral eller bakteriell infeksjon
 • Inflammatorisk tarmsykdom
 • Kreft
 • Medisiner (antibiotika kan ofte være en årsak)
 • Ikke-gastrointestinale sykdommer som nyre- eller leversykdommer og pankreatitt

Hvordan tar jeg hånd om hundens diaré?

Mageproblemer hos hunder er konsekvent funnet på topp-ti-lister over medisinske problemer som garanterer veterinærbesøk. Mens mange årsaker til diaré er alvorlige og krever legehjelp, kan mindre alvorlige episoder håndteres hjemme etter at du har snakket med veterinæren din. Før du snakker med veterinæren din, vurder følgende ting slik at du kan gi en mer fullstendig beskrivelse av hundens problem:

 • Hvor lenge har diaréen vart?
 • Hvilke andre medisinske problemer har hunden din?
 • Hvilken farge har hundens avføring?
 • Spiser og drikker hunden som normalt?
 • Har hunden kastet opp?
 • Er hunden sløv?

Viktigst av alt, sørg for å konsultere veterinæren din hvis du er bekymret for noen av disse problemene.

Welsh corgi-valp på stranden

Hvilke hjemmepleietips vil hjelpe hundens mageplager?

Når det gjelder å ta hånd om diaré hjemme, er det best å følge veterinærens råd nøye. Det er avgjørende å gi hunden friskt vann og oppmuntre den til å drikke for å forhindre dehydrering. Med mindre veterinæren ber deg om det, er det best å ikke holde tilbake fôr hvis hunden din har diaré. Fôr er viktig for å holde cellene i tarmen ernæret og bidrar til å fremskynde restitusjonsprosessen. Snakk med veterinæren din om hundens normale fôr er passelig eller om de foretrekker at du gir noe mer lettfordøyelig.

Selv om hundens tilfelle av diaré virker mildt, er det alltid lurt å oppsøke veterinærhjelp. Din veterinær kan gi reseptbelagte medisiner for å hjelpe å bli kvitt diaré raskt og kan foreslå et annen terapeutisk fôr enn det som er anbefalt for forstoppelse; dette hundefôret vil være et mer lettfordøyelig fôr som hjelper til med å erstatte tapt ernæring

Problemer hos hunder, enten det er forstoppelse eller diaré, krever tett oppfølging. Selv om ingen av disse tilstandene vanligvis er en umiddelbar nødsituasjon, bør du ikke utsette veterinærbehandlingen dersom symptomene vedvarer og hundens tilstand forverres. Å ha kjennskap til hundens normale avføringsfrekvens og -konsistens vil hjelpe deg å kjenne igjen problemer og gi optimal omsorg for din beste venn.

Bidragsyterens biografi

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan er veterinær i Philadelphia-området og utdannet ved University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hun har en redningshund som heter Jem. Mindy liker å gå tur med Jem mens hun hører på podcaster om den amerikanske borgerkrigen og Abraham Lincoln.

Relaterte artikler

Relaterte produkter