"Hvorfor har hunden min forstoppelse?" og andre mage-tarm-spørsmål

Publisert av
min. lesing

"Hva er definisjonen på forstoppelse?" og "Hvorfor har hunden min forstoppelse?" er spørsmål hundeeiere ofte stiller. I den motsatte enden av mage-tarm-spekteret er diaré, som også kan være forvirrende, siden det kan ha mange underliggende årsaker. Begge disse mage-tarm-problemene hos hunder kan forårsake letargi, oppblåsthet og ekstremt ubehag. Selv om mage-tarm-problemer kan reduseres ved at hunden får ernæringsmessig balansert mat og unngår forstyrrelser i kosten (som å spise søppel, tygge i seg leker og tigge til seg matrester), er forstoppelse og diaré vanlige tilstander som hundeeiere bør være obs på, og de bør vite når veterinær skal kontaktes. Veterinæren din kan hjelpe deg med å identifisere årsaken til hundens forstoppelse og den beste måten å håndtere det på. 

Long-haried Chihuahua dog frowns in the bright sun while on a leash.

Hva er forstoppelse?

De fleste hunder gjør vanligvis fra seg et fast antall ganger per dag. Det vet du antakelig allerede ut fra hvor mange hundeposer du tar med deg på tur. Ved å holde styr på hundens normale vaner kan du også identifisere når noe kanskje er galt.

Før du spør: "Hvorfor har hunden min forstoppelse?", bør du vite hvordan du legger merke til tegnene på dette. Forstoppelse refererer til mindre hyppig avføring eller vanskeligheter med å gjøre fra seg. Avføringen som kommer ut, er ofte hard og tørr og kan inneholde blod. En hund som gjør fra seg én eller to ganger mindre enn vanlig, er generelt sett ikke noe å bekymre seg for, men hvis hunden ikke har gjort fra seg på mer enn en dag og viser tegn på å prøve å tømme tarmen eller har dårlig appetitt, bør du ringe veterinæren.

Hvorfor har hunden min forstoppelse?

Spørsmålet om hvorfor hunden har forstoppelse, kan ha mange svar. En fysisk undersøkelse hos veterinæren din og tester, som røntgenbilder, bidrar til å oppdage eller utelukke følgende problemer:

 • Svelging av fremmedlegemer (klær, leker, bein, steiner, gress, pels, menneskehår)
 • Treg tarmmotilitet
 • Dehydrering
 • Floket pels som blokkerer anus
 • Forstørret prostatakjertel hos hannhunder
 • Brokk (når en skade eller anstrengelse presser en liten del av et indre organ gjennom musklene som omgir det)
 • Svulst eller masse inne i tarmkanalen
 • Infiserte eller sammenklemte analsekker
 • Bivirkninger av medisin
 • Ortopediske og nevrologiske tilstander, som leddgikt, som hindrer hundens evne til å sitte på huk

Hvordan kan jeg håndtere hundens forstoppelse?

Hvordan du behandler forstoppelsen, avhenger av den underliggende årsaken. Dersom hunden din er forstoppet på grunn av floket pels som stenger for åpningen, kan en hundesaks gi umiddelbar lindring. Hunder som har vanskelig for å få ut avføring som inneholder pels, gress eller beinfragmenter, kan trenge litt forsiktig hjelp fra en behansket veterinærhånd for å få avføringen ut. Hunder som har problemer med å tømme tarmen grunnet forstørrede prostatakjertler, en masse inne i tarmkanalen eller brokk, må opereres.

Du kan hjelpe en ortopedisk eller nevrologisk svekket hund med å tømme tarmen regelmessig ved å støtte den med en sele mens den gjør fra seg. Hunder med tilstander som diabetes mellitus og nyresykdom, som kan øke risikoen deres for dehydrering og forstoppelse, kan trenge ekstra vann tilsatt i fôret sitt eller administrering av væske subkutant (under huden) eller intravenøst (injisert i en blodåre). Hvis røntgenbilder viser en stor mengde avføring i hundens tykktarm, kan veterinæren sette en klystersprøyte for å gi den tilstrekkelig og umiddelbar lindring.

For å hindre det frustrerende og stressende scenarioet rundt en hund med forstoppelse, bør du snakke med veterinæren om hvordan du kan håndtere og forebygge forstoppelse. Veterinæren kan anbefale deg å gi hunden et fuktig, mykt fôr, midler for oppmykning av avføringen, et fiberrikt terapeutisk fôr eller et terapeutisk fôr med mindre avfallsstoffer. Det høyere fiberinnholdet i visse terapeutiske hundefôr muliggjør større absorpsjon av vann, som myker opp avføringen og fremmer tarmmotilitet (kroppens evne til å bevege mat gjennom fordøyelsessystemet). Du må alltid rådføre deg med veterinær før du gir reseptfrie medisiner til hunden din, da mange av dem kan være farlige eller dødelige for hunden hvis de ikke administreres riktig.

Shiba Inu snoozing on orange and gray tile floor

Hva er diaré?

I motsetning til forstoppelse, som får deg til å lure på når hunden kommer til å bæsje igjen, kan diaré i stedet få eieren til å spørre seg om hunden noen gang kommer til å slutte å bæsje. Diaré, produksjonen av løs og hyppig avføring, er en av de vanligste mage- og tarmproblemene hos hunder. I likhet med forstoppelse kan diaré ha mange årsaker:

 • hunden spiser tungt fordøyelig eller ufordøyelig mat (rester fra bordet, pinner, leker, søppel)
 • plutselig endring av fôr eller godbiter
 • fôrallergi eller -intoleranse
 • stress (opphold på kennel, reise eller separasjonangst)
 • parasitter
 • virusinfeksjon eller bakteriell infeksjon
 • inflammatorisk tarmsykdom
 • kreft
 • medisiner (antibiotika kan ofte være en årsak)
 • sykdommer som ikke er knyttet til mage og tarm, slik som nyre- eller leversykdommer eller pankreatitt

Hvordan kan jeg håndtere hundens diaré?

Mage- og tarmproblemer hos hunder er en gjenganger på topp ti-listen over årsaker til at hundeeiere oppsøker veterinæren. Mange årsaker til diaré er alvorlige og krever medisinsk behandling, men mindre alvorlige episoder kan håndteres hjemme etter at du har konsultert med veterinæren din. Før du snakker med veterinæren, bør du vurdere følgende ting, slik at du kan gi en mer fullstendig beskrivelse av hundens problemer:

 • Hvor lenge har diaréen pågått?
 • Hvilke andre medisinske problemer har hunden?
 • Hvilken farge har hundens avføring?
 • Spiser og drikker hunden normalt?
 • Har hunden kastet opp?
 • Oppfører hunden seg letargisk?
 • Hvis du er bekymret for noe av dette, er det svært viktig at du kontakter veterinæren.

Most importantly, please make sure to consult your veterinarian if you are concerned about any of these issues.

Welsh corgi pembroke puppy on the beach

Hvordan kan jeg lindre hundens mage- og tarmproblemer hjemme?

Når du skal håndtere hundens diaré hjemme, er det best å følge veterinærens råd nøye. Noen ganger kan veterinæren anbefale at du unngår å mate hunden i 24 timer, slik at fordøyelsessystemet får tid til å hvile. Rent vann skal imidlertid alltid være tilgjengelig.  Ved å vente i 12 til 24 timer før du gir hunden noe å spise, får de betente tarmene tid til å hvile og friskne til igjen, og dette reduserer også vanntap i kroppen. Det er svært viktig at du gir hunden rent vann og oppfordrer den til å drikke for å forebygge dehydrering.

Selv om hunden har et mildt tilfelle av diaré, er det alltid lurt å oppsøke veterinæren. Veterinæren kan forskrive medisiner for rask lindring av diareen, og kan foreslå et annet terapeutisk fôr enn det som er anbefalt for forstoppelse. Dette er i så fall et mer fordøyelig hundefôr som bidrar til å erstatte de viktige næringsstoffene som har gått tapt.

Mage- og tarmproblemer hos hunder, enten det er forstoppelse eller diaré, må tas på alvor. Ingen av delene gir grunn til panikk, men hvis symptomene vedvarer og hundens tilstand forverres, bør du ikke nøle med å kontakte veterinæren. Hvis du er kjent med hvor ofte hunden normalt tømmer tarmen og konsistensen av avføringen, blir det lettere å oppdage problemer, slik at bestevennen din får best mulig pleie.

Bidragsyter Bio

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan er veterinær i Philadelphia-området og har graden sin fra University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hun har en omplasseringshund ved navn Jem. Mindy liker å gå turer med Jem mens hun hører på podkaster om den amerikanske borgerkrigen og Abraham Lincoln.

Relaterte artikler

Relaterte produkter