Hvordan lære katten å apportere | Hill's Pet

Publisert av Christine O'Brien
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ja, du leste det riktig — katter kan apportere på lik linje med hunder, og kanskje til og med bedre. I tillegg til å imponere naboer og venner, er dette en flott måte du og katten din kan ha det moro sammen og tilbringe kvalitetstid. Les videre for å finne ut hvordan du lærer en katt å apportere.

Tenk som en katt


Hunder er sosiale dyr som liker å samarbeide. Katter, derimot, er mer selvstendige og kan måtte lære seg at det å samarbeide kan ha sine fordeler. Når du forstår denne tankegangen, skjønner du hvorfor hunder og katter har forskjellige fremgangsmåter for å lære apport. Når det kommer til å lære opp en katt, er det noen grunnleggende teknikker du bør vite om for å få det til. Alle disse grunnprinsippene begynner med bokstaven "R," for å gjøre det litt enklere å huske dem!Oransje katt med en ball i munnen.

Forsterkning

The Battersea Cats Home forklarer at positiv forsterkning er den beste måten å lære opp katten din på. Dette betyr å lære dem opp til å assosiere utførelsen av en ønsket handling med et positivt resultat. De anbefaler å bryte ned det endelige målet, som for eksempel apport, i mindre oppgaver (f.eks å løpe etter et objekt, bite et objekt, plukke opp et objekt og å komme når den ropes på), og å være bevisst når katten utfører disse stegene. For eksempel kan du simpelthen starte treningen ved at katten kommer til deg når du holder opp leken.

Belønninger

For å forsterke oppførselen, må du legge inn en belønning så katten motiveres til å utføre trikset. Mat er vanligvis et godt valg, men katter har forskjellige preferanser. Kanskje katten din foretrekker å bli klødd under haken, få tilgang til en spesifikk leke eller å leke en viss lek med deg. Dersom du bruker mat er små godbiter en flott belønning, men det er viktig å gi dem regelmessig. Dersom katten din plutselig ikke får en belønning, kan den bli forvirret og miste interessen. Velg en spesifikk godbit katten din elsker, og gi den kun når katten din gjør handlingen du vil den skal utføre. Sørg for å ikke overmate katten med godbiter.

Respekt

Det aller viktigste er at du respekterer katters preferanser. Ikke stirr på katten din eller lag høye lyder under lek eller opplæring. Om katten din ikke føler for å leke, ikke tving den. Prøv å tren den når den føler seg ekstra leken, som vanligvis er om morgenen og om kvelden, og rundt måltider når den er sulten.

Timing er essensielt

Du må kjenne katten din og dere må ha et trygt og kjærlig forhold før du kan begynne å lære den opp til å utføre triks eller apportere. Finn ut hvilke leker eller ting i huset den er mest interessert i. Bruk disse tingene under apport-treningen.

Katters instinkt er å jakte og kaste seg på ting. Dersom du kaster en myk ting rundt og lar katten løpe etter den, og deretter legger en godbit nær tingen, kan det første steget i apportering bli forsterket og belønnet. Etter et par dager, når katten automatisk hopper på eller går nær tingen du kaster, kan du forsøke å gå videre til neste steg: at den bærer leken i munnen sin. Ha flere godbiter klar og gi et nøkkelord (f.eks 'ja', 'bra', 'flink' eller kanskje bare et tungeklikk) når katten biter tingen. Gi den umiddelbart (husk at timing er essensielt) en godbit.

I starten vil du markere (med et nøkkelord) og deretter forsterke (belønne) HVILKEN SOM HELST biting eller napping i leken. I det katten begynner å bite eller nappe i leken regelmessig, kan du vente på at de biter den ett sekund lenger før du markerer og forsterker. Fortsett med å øve på dette og øk gradvis tiden til katten holder leken i munnen sin et par sekunder. Deretter kan du kombinere dette med "tilbakekall"-kommandoen du lærte katten separat, og voilá! Katten din kan nå løpe etter et objekt, plukke det opp og hente det tilbake til deg. Husk at det er best å gjøre dette på et tidspunkt når katten din er mest aktiv og leken.

Mislykket apportering

Om det virker som om alle forsøkene på å lære katten apportering har mislyktes, ta en pause i et par dager og prøv igjen med nye leker og andre godbiter. Det kan hende at du må bryte sekvensene ned enda mer og jobbe med hver del saktere før du setter alt sammen.

Hver katt er et individ med egne preferanser og personlighetstrekk. Dersom apport ikke passer for katten din, er det flere andre ting du kan lære den opp til å gjøre. Så lenge du bruker positive metoder med forsterkning og belønning uten tvang, kan dette bli en flott måte å tilbringe kvalitetstid med katten din på.

Om du får det til, sørg for å få det på video så du kan vise alle som ikke tror på deg! Alle elsker morsomme kattevideoer.

Bilde fra: Flickr/John Benson

Bidragsyters biografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er en skribent, mamma og langtids-dyreeier. Hennes to Russian Blues-katter hersker i hjemmet. Arbeidet hennes vises også i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om kjæledyr, graviditet og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

 

Gjennomgått av Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »