Hvorfor er fiber viktig i kattefôr?

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kattefôr med høyt fiberinnhold har blitt basisfôr for katter med mage-tarmproblemer. Men hvorfor er egentlig fiber viktig for katten din?

I mange tilfeller inneholder kattefôr fiber for å hjelpe med fordøyelsesfunksjoner og forbedre avføringskvaliteten til katter som ellers kan ha fordøyelsesproblemer. Fiberrike matvarer kan være gunstige i tilfeller av forstoppelse, diaré, diabetes og til og med overvekt.

Mikrobiomet og dets interaksjon med kattefôr med fiber

Tarmens mikrobiom  refererer til de mange millioner mikroorganismer (bakterier, protozoer, sopp, virus) som lever inne i fordøyelsessystemet til katter (så vel som hunder, mennesker og andre levende skapninger).

Dette økosystemet av levende organismer er grunnleggende for fordøyelsen. Bakterier i tykktarmen til katter bidrar til å bryte ned ufordøyelig materiale og produsere nyttige forbindelser som vitaminer. Ingen steder er førstnevnte funksjon mer tydelig enn når det gjelder å bryte ned fiber. Bakterier engasjerer seg ofte med fibre i en prosess som kalles fermentering.

Katter, selv om de er rovdyr, kan ha stor nytte av å innta kattefôr med fiber.

Brun tabby-katt spiser fra metallskål.

Fiber i kattefôr:

En måte å klassifisere kostfiber på er basert på løselighet.  Løselige fibre har en tendens til å løse seg opp i magesaft og vann i tarmen, med noen løselige fibre som blir til gelé som kan holde på vann og gjøre det enklere å gjøre fra seg Uløselige fibre gir tyngde til maten som spises for å bidra med å regulere transporten av matvarer gjennom tarmen, og kan dermed hjelpe til med å forbedre konsistensen på avføringen. Både løselige og uløselige fibre kan være fermenterbare. Det betyr at bakterier i tarmen kan bryte ned disse fibrene og produsere nye forbindelser som for eksempel kan gi næring til cellene i tykktarmen.

Prebiotika i kattemat med fiber

Kattemat med fiber inkluderer vanligvis en blanding av løselige og uløselige fibre for å fremme en sunn tarm og god avføringskvalitet. Noen av disse fiberingrediensene blir også referert til som prebiotika, som typisk er fermenterbare fibre som fremmer veksten av de "gode bakteriene" som lever i tarmen. Noe fiberrik kattemat fungerer spesielt fordi de hjelper til med å mate de gunstige bakteriene og fremmer et balansert mikrobiom.

Mange fordøyelsestilstander kan forårsake en bakteriell ubalanse, inkludert kronisk diaré, kolitt og forstoppelse.

Andre grunner til å mate med fiberrik kattemat

Diabetiske katter fôres vanligvis med mat med høyt protein og lavt karbohydratinnhold, men kan også ha nytte av kattemat med høyt fiberinnhold hvis de er utsatt for overvekt eller har visse typer gastrointestinale lidelser.

Noen fibre bremser opptaket av næringsstoffer, slik at sukker fra stivelse kan absorberes langsommere, og stabiliserer derfor blodsukkernivået. Overvektige katter eller de som er utsatt for vektøkning kan også dra nytte av mat med mye fiber, da det kan få dem til å føle seg mer mette enn vanlig mat - og vekttap kan hjelpe til med å håndtere diabetes.

Dessuten kan kattemat med fiber også hjelpe katter som lider av gastrointestinale sykdommer som påvirker tykktarmen. Fiber kan bidra til å regulere bevegeligheten i mage-tarmkanalen og administrere vannbalansen for å unngå de to ytterpunktene: forstoppelse og diaré. Molekyler kalt langkjedede fettsyrer kan være avledet fra nedbrytning av fiber for å hjelpe til med å gi næring til tykktarmen.

Er fiberrik kattemat gunstig for katter?

Overlatt til seg selv spiser katter mange ting som mennesker anser som ufordøyelige, som hår, bein, brusk, fjær, fiskeskjell og mageinnhold i byttet. Ekkelt, men naturlig. Noen av disse er fordøyelige til et visst punkt, mens andre kan inneholde fiber som er nyttig for fordøyelsen.

Selv om det er mye om katteernæring som forskerne ennå ikke har forstått, begynner de å innse at kjøttetende katter faktisk kan ha nytte av fiber. En studie om geparders spisevaner publisert av Journal of Animal Science fant at de som spiste hele byttedyr - pels, mageinnhold og alt - hadde en mer gunstig avføringsprofil enn de som spiste enkelt kjøtt. Dette har ført til at forskere har konkludert med at kjøttetende fordøyelsessystemer må gjøre noe nyttig med alt det ekstra grovfôret.

Rollen til lavfiber-kattemat

Hva om veterinæren din anbefaler kattemat med lite fiber i stedet? Vanligvis anbefaler veterinærer fiberfattig mat til katter med plutselig oppstått gastrointestinale plager som akutte oppkast eller diaré. Disse kattematene har en tendens til å ha høyere nivåer av andre næringsstoffer som elektrolytter og B-vitaminer for å hjelpe disse kattene til å komme seg. Rådfør deg alltid med en veterinær når du velger fôr til katten din. Hvis katten din har en fiberrik måltidsplan, bør veterinæren deres overvåke dem for å sørge for at deres fiberrespons er godt håndtert.

Bidragsyters biografi

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly er en prisbelønt veterinær som er kjent for sin uavhengige tenkning, sitt livlige kjæledyrsoppdrag, hennes lidenskap for veterinæryrket og hennes berømte ærbødige dyrehelse.

Dr. K er utdannet doktor ved både Wellesley College og University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hun mottok sin MBA ved The Wharton School of Business som en del av det prestisjetunge VMD/MBA dobbeltgradsprogrammet. Hun eier nå Sunset Animal Clinic, en veterinærpraksis i Miami, Florida.

Men det er ikke alt. Dr. K er en nerdete leser, ivrig strikker, hot yoga-fanatiker, musikknørd, slitende løper og utrettelig foodie. Hun bor i South Miami med fire hunder, utallige katter, to redde geiter og en morsom flokk med høner.

Du kan følge hennes forfatterskap på DrPattyKhuly.com og på sunsetvets.com.

Relaterte artikler

Relaterte produkter