En purrfekt pels til kattungen

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Fra frisk kattunge til glad kattCat image

Alle nybakte katteeiere vil at den søte lille kattungen deres skal vokse opp og bli en frisk og glad katt. Det er derfor viktig at du gjør ditt for å sikre at kattungen holder seg sunn og frisk. Dette medfører blant annet å ta vare på den ved å fôre den riktig og sørge for at vaksinasjonene overholdes. I løpet av det første året skal du også ta kattungen med til veterinæren for regelmessige kontroller, slik at du kan føle deg trygg på at den vokser og utvikler seg til sitt fulle potensiale.

Slik beholder du pelsen glatt og sunn

Riktig kosthold, regelmessig stell og rene, behagelige omgivelser skal medvirke til å holde kattungens pels blank og huden sunn. I likhet med mennesker, kan dessverre både kattunger og voksne katter rammes av hudlidelser. Pelsen kan bli matt og falle av, eller huden kan bli rød, kløende og øm. Årsakene til disse plagene kan være så mangt, fra overfølsomhet overfor bestemte matvarer, til insektsbitt, allergier, midd, parasitter eller til og med overdrevent pelsstell.

Lopper

Noen kattunger utvikler en allergi mot loppespytt. Dette kalles "overfølsomhet overfor loppebitt" eller loppeallergi. Hvis kattungen lider av dette, vil den få utbrudd med kløende, skorpelignende flekker på huden. Et enkelt loppebitt kan forårsake en lidelse som kalles "miliær dermatitt", som medfører de samme ubehagelige symptomene. Hvis du oppdager et av disse symptomene hos kattungen din, skal du straks kontakte veterinæren, som kan foreskrive noe som lindrer irritasjonen og, frem for alt, tar knekken på loppene.

Ringorm

Nei, ringorm er ikke en parasitt, det er navnet på en sopplidelse som gir et ringformet utslett på kattungens hud. Ringorm kan overføres mellom katter, men også fra katter til mennesker. Det er ikke lett å få øye på, så hvis du har mistanke om at kattungen har et problem med huden eller pelsen, er det best å kontakte veterinæren.

Kattungens ører

Hvis du håndterer kattungen regelmessig, og spesielt ørene dens, kan du kontrollere om den har problemer med ørene uten å skremme den. Hvis kattungen har et problem, finner du fort ut av det. For det første vil øret være senket, og den vil antakeligvis riste mye hodet. Hvis du oppdager grå eller mørkebrune tørre eller voksaktige avleiringer, er det et sikkert tegn på midd. Dette kan heldigvis lett behandles hos veterinæren.

Kattungens øyne

Du skal forvente at kattungens øyne er klare og blanke, uten puss. Hvis den har puss i øynene, kan det skyldes en infeksjon. Fjern pusset fra kattungens øyne regelmessig ved hjelp av varmt vann og salt (omtrent én teskje salt i en halv liter med vann er en god rettesnor). Siden mange ting kan ligge til grunn for infeksjonen, er det best å ta kattungen med til veterinæren.

Kattsjoooo!!

Nysing kan også være et tegn på sykdom i de øvre luftveiene, ofte kalt "katteinfluensa". Hvis kattungen nyser mer enn en gang nå og da, er det best å underrette veterinæren om dette.

Det er også lurt å være klar over at nysing kan skyldes at katten har inhalert pollen, et gresstrå eller gressfrø, støv, rengjøringsspray eller sigarettrøyk.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen